lördag 20 december 2008

Sudden(ly) a change

Vi har inte kommenterat Mats Sundin än.
Märkligt?
Kanske.

Men eftersom vi samtliga varit mer eller midre på resande fot så har vi helt enkelt inte haft tid.
Nu har vi tid.
Lite, i alla fall.

Så what's up with Sudden skriver på för Canucks?
Det ska vi ta reda på i ett litet inslag vi väljer att kalla för "Å ena sidan, å andra sidan" där vi velar mellan olika svar på de två viktigaste frågorna.

VAD ÄR DET HÄR FÖR BULLSHIT! NU VISAR DET JU SIG ATT HAN BARA ÄR UTE EFTER PENGAR ÄNDÅ!

Å ena sidan...
...jo, det kan man absolut säga. Hade pengarna inte spelat någon roll så hade förstås ett lag som Detroit Red Wings varit ett intressantare alternativ. Eller vilket lag som helst i East där du har en generellt enklare väg till Stanley Cup-finalen. Sundin själv resonerade ju kring resorna. Men valde ändå ett av lagen med de värsta resorna. Ett lag som ingen nämner som en seriös contender. Varför? Pengar, naturligtvis.
Genom att ta den fetaste summan så har Sundin bevisat att han är precis som vilken "mercenary" som helst.
Och där faller Sundin en aning på listan "Svenska idrottare vi beundrar." Vinna? Visst. Men först och främst fylla plånboken.

Å andra sidan...
...så är han en hockeyspelare. Det är hans jobb. Liksom att mitt jobb är att spela apa. Självklart vill man få betalt för att jobba. Vore jag Sudden skulle jag inte, vid 37 års ålder, träna röven av mig för att det är så jävla kul.
Vill man ha Suddens tjänster så finns det några enkla sätt att bevisa det. Ett av dem är att betala marknadsmässig lön. Den här säsongen tjänar Scott Gomez 8 miljoner dollar i New York Rangers, laget som hängde med längst i slaget om supersvensken. Varför skulle Sundin acceptera miljoner mindre än vad Gomez får?
Idioti.
Dessutom gav Sundin Canucks rabatt. Han tog inte de tio miljoner han var erbjuden. Sundin tog enligt kanadensiska uppgifter 8,6 miljoner vilket gör att Canucks har stålar över att värva mer för.

DET HÄR VAR VÄL ETT DUMT VAL. CANUCKS HAR JU INTE EN CHANS. ELLER?

Å ena sidan...
...visst är det så. Canucks har en sjukt bra (men skadad) målvakt men sen då? Backuppsättning är bra men skadekänslig. Och framåt? Sundins kedjekamrater kan bli Kyle Wellwood och Pavol Demitra. Det är ingen superdrömsituation. En annan spekulation är att han får Demitra och Taylor Pyatt bredvid sig. Ni vet Pyatt... Han som spelade i Hammarby i allsvenskan under lockouten och har ett NHL-rekord på, håll i dig nu, 37 poäng under en säsong. Heja!
Hela laget har överpresterat så här långt. Vi har sett såna exempel förut och ett lag med Jannik Hansen (who?!) i förstakedjan kan väl för fan inte vinna?
Dessutom ska man navigera sig genom erkänt starkare Western Conference. I East är vägen till Stanley Cup-final på papperet enklare. När Red Wings kommer, eller Sharks, så skrattar man inte så jävla mycket längre.


Å andra sidan...
...vad var alternativen? Rangers är sämre. Det sätter jag min sista krona på (och det är exakt så mycket jag har kvar). Lundqvist är bra, man har några spelare framåt med hög högstanivå. Men bakåt är det ihåligt och laget hade totalt tvingats rensa, och göra sig självt sämre, för att få plats med Sundin.
I Canucks går han rakt in. Ingen behöver flytta på sig och Canucks har fortfarande pengar och tradealternativ för att göra sig ännu bättre. Håll ögonen på trade deadlinen. Det kommer att smälla.
Vad gäller konkurrensen i West så är Red Wings förstås ett vansinnigt hot. Men tills San Jose har visat att man kan vinna i slutspelet och Anaheim Ducks visar att man inte är en blek kopia av mästarlaget från 2007 så sitter Canucks rätt bra till.
Och man vinner sin division och får en skön seedning.

Inga kommentarer: