fredag 7 november 2008

Preview: Basketligan 7 november

SUNDSVALL DRAGONS (3–4)–SÖDERTÄLJE KINGS (3–4)
Sänds i Viasat Sport. Sundsvall startar om på nytt med Srdan Subotic, Alex Wesby och Doug Thomas som alla är tillgängliga i dagens match. Södertälje har två raka segrar efter en 1–4-start, och hade inga problem att avfärda Plannja senast. Sundsvall saknar fortfarande Calle Arnold, i övrigt är båda lagen skadefria.

Matchup to watch
Doug Thomas vs Jaraun Burrows.
15 poäng och 10 returer blev Burrows facit i hemmapremiären mot Plannja. Han kan tveklöst lira och ger coach Torbjörn Gehrke en del valmöjligheter i hur han formerar sitt lag. Ikväll lär han få tampas en del med Sundsvalls Doug Thomas, som gör sin debut i Basketligan. Thomas är en atletisk och dunkglad forward, visst, men det viktigaste är kanske karisman och elakheten (?) han ger till ett lag som inte varit bortskämt med attitydspelare.

Bananskruven
Sundsvall kommer förstås lida av en del växtvärk med tre nya spelare, som alla förmodligen kommer starta förr eller senare. Men inget snack om att Dragons blev åtminstone ett par klasser bättre den här veckan. Södertälje kan spela med relativt liten press på bortaplan efter två raka segrar.


PLANNJA BASKET(3–3)–SOLNA VIKINGS (4–3)
Nystart även för Plannja, som får in Derrick Stevens och Mark Kelley till den här matchen. Det brukar alltid bli laddade och bra matcher när Pekka Salminen tar sitt Solna till Pontushallen, och det är nånting med Plannja som brukar bringa ut det bästa ur Solnaspelarna. Nu har Vikings dessutom en del att bevisa efter två raka förluster – platta insatser mot Södertälje respektive Uppsala. De två matcherna hjälpte knappast amerikanerna Jermaine Flowers och Joseph Taylor som redan ryktas ligga i farozonen.

Matchup to watch
Derrick Stevens vs Jermaine Flowers.
Stevens första match på svensk mark. Men de som sett honom lira – som typ Torbjörn Gehrke – intygar att Plannjas amerikan är the real deal. Medan man får ge Stevens några matcher att acklimatisera sig, så blir det intressant att se hur han står sig mot Flowers. Solnaguarden är en bra skytt som gör sina poäng och spelar bra försvar, men han är kanske inte den game-changer Solna vill ha på positionen. Tiden får utvisa, med med en bra match i Pontushallen stärker han sina aktier.

Bananskruven
I en jämn liga avgörs matcherna ofta av motivationsfaktorn. Här borde båda lagen dock vilja ha matchen lika mycket. Plannja får börja med lite av ett oskrivet blad, får in ett par spelare och vet att det är det här gänget som ska göra det, nu väntar man inte på någon mer. Det måste vara en ganska inspirerande situation inför hemmapubliken i Pontushallen. Solna å sin sida har en tuff period i schemat och vill inte förlora tre raka matcher. När hände det senast under Pekka Salminens ledning? Coachmatchen är för övrigt intressant eftersom den är en repris av förra säsongens kvartsfinalserie, då Plannjas Mattias Kenttä då coachade Helsingborg mot Salminens Solna. Även om Solna vann den matchserien var många imponerade av hur Kenttä lyckades dra ned tempot och begränsa Solnas styrkor. I slutändan hade Helsingborg dock inte samma matchvinnare som Solna hade.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Råkade se när Thomas anlände i förrgår kväll. Såg lätt vilsen ut, men å andra sidan verkar han ha en imponerande fysik.
Vi kan inte ha några förväntningar att detta "nya" Dragons skall vinna direkt, även om nu klassen höjts rejält på individuell nivå. Då tänker jag främst på Srdan och Alex, som vi vet vad de kan. Om Kings kan spela så tight som de så ofta genom åren visat att de kan, bör de ta hem detta ganska enkelt.
Vad jag helst skulle vilja se ikväll är inte en topp från de nämnda, utan att Adam börjar få ordning på spelet. Han är hur viktig som helst, och har haft det tungt på hemmaplan hittills.

See No Evil sa...

Jag har tippat seger för Sundsvall här faktiskt. Det är ju MVP-klass på Wesby. Han och Subotic är precis vad som behövs för att kickstarta Sundsvalls offense. Trycket på Adam Alexander minskar ju nu också. Det såg ut som att han hade lite svårt att hitta sin roll bredvid Kellogg och Ilunga. Subotic är bättre på att sätta upp sina medspelare vilket borde gynna Alexander.

Anonym sa...

Med facit i hand blir det ännu lättare att säga att lag med nya spelare behvöer tid.
Men framför allt, Lesli Myrthil, what a guy!
Statement liksom, faktiskt ungefär som att slå Plannja i Luleå med 31.
Och Kings har tre raka efter fyra raka torskar. Inte lätt att gå plus på att gambla på basketligan, va?

See No Evil sa...

Basketligan har faktiskt gått chockerande bra för både mig och HNE hittills den här säsongen. Men idag tog det tvärstopp. Sundsvall har mycket att jobba med - det var ett dåligt spel av mig.