onsdag 26 november 2008

Jontegate - mina $0.02

Jonte Karlsson vore inte Jonte Karlsson om han inte var god för åtminstone en ”skandal” om året. Vare sig han knuffat sin golfpolare Stefan Bergman eller liknat förbundet vid serietidningsfigurer så är han den enda som konsekvent levererat krigsrubriker i basketsverige.

Jonte Karlsson har en väldigt polariserande effekt på människor, han väcker kärlek eller hat. Han har många fans, men det är också många som hyser starkt agg mot honom – inte minst i Södertälje. Debatten hade aldrig nått den vilda nivå den gjorde igår om coachen hade hetat Anders Jonsson eller Jonas Fredrikson.

Hursomhelst krävs det ingen kärnfysiker för att räkna ut vad som kommer hända i det här senaste dramat.

• Jonte Karlsson kommer inte att avgå.

• Jonte Karlsson kommer inte att få sparken.

• Det som kommer att hända är att Jonte Karlsson under torsdagen kommer träffa pojken, pojkens familj och pojkens tränare. Jonte Karlsson kommer be om ursäkt, pojken kommer att lova att inte störa 08 Stockholms träningar i fortsättningen, och polisanmälan kommer att tas tillbaka.

Det är ganska enkelt att förstå att det är så här det kommer att fortlöpa.

Min åsikt? Det hela är en jobbig och pinsam incident för en klubb som kallar sig 08 Stockholm Human Rights. Jonte Karlssons agerande i den här situationen var obehärskat och oprofessionellt. Det rann över för honom och han korsade en väldigt tydlig gräns. Det kan man aldrig bortförklara, oavsett hur jobbigt alla som coachat i någon idrott vet att det är när nån liten snorunge springer omkring och stör träningen.

Men så länge Jonte Karlsson har lagets förtroende – och alla indikationer är att han har det mer än någonsin – ska han sitta kvar som coach för 08 Stockholm. Vad gäller förbundet handlar det bara om att bedöma den eventuella pr-skada som detta orsakat, men även där har jag svårt att se Jonte Karlsson petas från sina uppgifter. Den här händelsen kommer snart vara överspelad och är inte tillräckligt för att sparka någon.

***

För övrigt: Basketsverige.se söker nya skribenter och slår sig samtidigt för bröstet som en plantskola för framtida journalister. Men jag undrar om rekryterna får någon snabbkurs i grundläggande pressetiska regler? Magnus Janssons uthängning av Jonte Karlsson igår var ingenting annat än ett lustmord på allt som god svensk journalistik står för. Att det på hemsidan sedan tillåts följa en omodererad debatt som innehåller både personangrepp och rasistiska påhopp är lika skrämmande som obegripligt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det överdrivet i media.
Men Jonte borde lappat till han på skallen redan efter första tillsägelsen..

Anonym sa...

Instämmer helt med ditt inflik avseende Magnus Jansson. Frånsätt skvallerpress-rubricering finns det ju onekligen även en del att säga om bl a Magnus Jansson:s/Basketsverige:s griniga förhållande till ligalag som inte kastar sig ut för att bidra till sajtens verksamhet.

Anonym sa...

Håller helt med föregående talare. Basketsverige har fina intentioner, men så länge Magnus Jansson sitter vid rodret och styr in skutan på grumligt vatten så kommer siten aldrig vara mer än en parentes i basketsammanhang.

Anonym sa...

Mycket bra skrivet om det pressetiska reglerna och etiken. Som journalist känns det väldigt tydligt är att det är såna här gånger man märker vad som skiljer etablerad media från s.k. fan-sidor. Basketsverige är grymt bra, men det här är och var ett bottennapp!

Anonym sa...

See demonstrerar än en gång varför jag läser tipsychimps slaviskt - grunden för att vara underhållande och intressant är att vara kunnig.
Vore intressant att se vad som hände med basketsverige.se vid en anmälan till PO.
Allt gott, chimps!

Anonym sa...

Håller med om vartenda ord och speciellt angående basketsverige.se. Slutade läsa där när Törnells brydderier slutade och det är inte första gången Jansson gör bort sig. Minns mest hans beef med en norrländsk dagstidning vilket brutalt avslöjade Janssons så kallade journalistik.

Instämmer i lovsången om tipsychimps, tack för ert engagemang jag hoppas ni håller igång denna sida länge länge länge!

Anonym sa...

basketsverige sitter i källmans knä.
Knappast en oberoende sida.

Men det finns en och annan som kan rada upp tyngre skandaler i det andra lägret om det ska behövas.