tisdag 26 februari 2008

Inför Basketligan 26 februari

Fyra matcher idag, ingen webb-tv. Eventuella spel kommer lite senare under See No Evil-vinjetten.

Sundsvall–Öresundskraft
Skadeläget:
Magsjukan som härjade i Sundsvallstruppen förra veckan gör flera spelare till frågetecken även idag. Joakim Kjellbom har problem med en armbåge, besöker läkare idag och kan eventuellt missa fler matcher. Nye amerikanen A.J. Guyton har inte landat ännu. Öresundskraft saknar långtidsskadade Jens Stålhandske och Damon Jackson och...
Storyn: ...Öresundskraft har valt att inte ersätta Stålhandske och Jackson. Jackson är troligen borta säsongen ut. Stålhandske lär kunna göra comeback i ett eventuellt slutspel – men vad är det egentligen som talar för att Öresundskraft ska ta sig dit nu? Jag förstår tankegången med att vilja visa den befintliga truppen förtroende, absolut. Flera spelare lär lyfta sig en nivå nu också. Men Öresundskraft har redan den förmodligen sämsta trenden av lagen som slåss kring slutspelsstrecket, och att tappa två starters och pålitliga scorers gör sig påmint framförallt över en längre period. Personligen hade jag värvat åtminstone en spelare. Sportchef Jonas Åkesson säger att ekonomin är ansträngd, men pengar till amerikanska skadeersättare brukar alltid gå att ordna fram.
Den 11 mars möts Öresundskraft och Borås, i Helsingborg, i en match som blir väldigt avgörande för vilket av lagen som går till slutspel. Öresundskraft har en stor fördel av att man redan har vunnit två matcher mot Borås den här säsongen, och därmed har säkrat fördel av inbördes möten. Borås måste alltså ha minst en seger mer än Öresundskraft för att ligga före när tabellen räknas samman efter 33 omgångar. Detta fanns säkerligen med i beräkningarna när Öresundskraft beslutade att inte ersätta sina skadade stjärnor.
Nyckeln till dagens match: Herman Favors. Precis den spelartyp som Sundsvall haft svårt att matcha upp mot, och Öresundskrafts främsta offensiva hot.

Jämtland–Plannja
Skadeläget:
Jämtland har mest troligen fullt lag. John Rosendahl (hälsena) är ett frågetecken för Plannjas del.
Storyn: Adnan Chuk har aldrig varit rädd för att säga vad han tycker. Tidigare den här säsongen har han – med all rätt – sågat lagets uppbyggnad och avsaknad av insidespelare/returtagare. Nu säger han att dagens match är "verkligen, verkligen sista chansen" för Jämtland att haka på slutspelståget. Och det har han ju rätt i. Hursomhelst har ledningen i Jämtland en hel del att fundera på. Varje år gör klubben såna grundläggande missar att en utomstående bara kan slå sig för pannan. I år var det det perimeter-tunga upplägget och Pecka Johansson som satt på alldeles för många stolar alldeles för länge. Ändå har man kommit en bit på vägen när man fattat att det krävs unga, etablerade eller up-and-coming svenska spelare utifrån såsom Chuk och Stefan Hellgren. Men till nästa säsong borde det väl rimligtvis vara dags att värva en rutinerad coach utifrån? Och då menar jag verkligen utifrån...inte Pecka, inte Blomgren, inte Dieckelman och faktiskt inte heller Jonte Bolin (även om han gärna får ta rollen som ass. coach).
Nyckeln till dagens match: Insidespelet. Än mer så om John Rosendahl inte kan spela, då måste Plannjas amerikan Albert Burditt steppa upp igen precis som han gjorde senast mot Borås och Michael Kingma. För Jämtlands del vore det bra om Marko Djuric och Salle Dumbliauskas kunde sammanstråla sina formkurvor. Dumle hade 22 och 11 senast i förlustmatchen mot Norrköping, medan Djuric hade noll poäng på 26 minuter.

Norrköping–Solna
Skadeläget:
Inget av lagen rapporterar några skador. Det snackas för övrigt om att Dolphins vill förstärka med ytterligare en insidespelare innan transferfönstret stänger på torsdag.
Storyn: Take cover – ikväll regnar det trepoängare i Mässhallen! Att Norrköping under Kelly Grant alltid skjutit en massa treor är ingen hemlighet. Nu ställs man mot ett Solna som saknar en riktigt dominant offensiv kraft inside, och därför har designat ett spel som är väldigt guardorienterat. Mycket rörelse, folk som cuttar hela tiden och massvis med öppna skottlägen – när det funkar, vill säga. Laget skjuter ungefär lika många trepoängare som tvåpoängare. Det är detta som är den vanligaste kritiken mot guldkandidaten Solna, inte minst bland folk som mailar och kommenterar i bloggen ser vi att det finns en väldigt svag tro till möjligheten att vinna SM-guld med det här spelet. Håller alla verkligen med? Är det ingen som tror att Rudy Mbemba, som quite possibly kan vara ligans bästa spelare just nu, verkligen kan lyfta laget till en ny nivå? Finns det ingen som tror att de där 14 segrarna minst lika mycket beror på en vansinnigt stark lagmoral och defensivt fokus skapat av eldsjälar som Lesli Myrthil och Brandon McKnight?
Nyckeln till dagens match: Pekka Salminen själv identifierar i alla fall Stefan Grundberg som det största matchup-problemet för Solna. Grundberg som är en stor, stor favorit i den här bloggen – det vet ni sedan tidigare. En riktig garbage player som dessutom producerar offensivt med hög procent. Fast dagens match avgörs väl ändå av vilka stjärnor som lyser klarast? Johnson/Gervin eller Mbemba/McKnight...hemmalaget behöver en seger mer!

Akropol–Södertälje
Skadeläget:
Brandon Crone långtidsskadad (ersättaren Darryl Dora debuterade senast med fina siffror). I övrigt rapporterar lagen inga skador.
Storyn: Akropol har haft en väldigt tråkig säsong både på och utanför planen. Jag pratar hellre om Södertälje. Här har Torbjörn Gehrkes no-names (no disrespect) alltså faktiskt att sno åt sig tredjeplatsen av ett dalande Sundsvall. Okej, det kanske är en stretch, men man kommer mest troligen kunna sno hemmaplansfördel i kvartsfinalen mot skadedrabbade 08 Stockholm. Jag har hyllat Södertäljes osjälviska och uppoffrande lagspel förut och gör det gärna igen. Det är givetvis ingenting man vinner några SM-guld på – det behövs etablerade stjärnor som Theisz, Drevo och Stålhandske för det – men det är ändå en uppfriskande satsning. Och vilken kväll som helst kan Södertälje fälla ett mer namnkunnigt motstånd.
Nyckeln till dagens match: Torey Thomas vs Thomas Massamba. Ligans bästa offensiva guard vs ligans bästa defensiva?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mea culpa, jag är en av dem som tror mindre på Solna som guldkandidat - av historiska skäl. De gör samma sak som de försökte med Tarver/Thomas och Blassingame/Coleman. Skytte utifrån + bra försvar räcker långt i serien, särskilt när man har Lesli och bra moral (hänger nog ihop). Men, så kommer slutspelet, domarna tillåter lite mer, det blir lite jobbigare att springa hårt hela tiden mot samma motståndare fem gånger på nio dagar och sist men inte minst; tempot går ner, varje possession blir viktigare, coacherna styr mer.
Solna har i princip inget insidespel och det lag som inser att det är Salaam man ska attackera och tvinga Lesli att komma som helper istället för tvärtom kan göra livet mycket surt för Solna.
Jag tror helt enkelt inte att Solna orkar slå ut både Plannja och Sundsvall, två lag som kan matcha upp rätt bra mot dem, ställa upp sig i stora zoner och pounda bollen inside.
Vad gäller Södertälje, no-namelag tycker jag är lite hårt, faktiskt. Ungt, inte etablerat, visst, men no-name? Tomas Massmba är den ende i Sverige som spelat tre raka SM-finaler och dessutom spelat en viktig roll för alla lagen, Johan Jeansson kan verkligen scora, Skjöldbrand kan verkligen scora ännu mer och jönkarna är - som vanligt med Gehrke - hitplockade för att passa in i laget och lira defense.
Dora för övrigt såg ruggigt spännande ut sist - blir det jobbigare nu när han är scoutad, eller kan han göra samma saker ändå?

See No Evil sa...

Man måste vara lite hård ibland. No-names är ju som sagt ingen diss från min sida utan egentligen bara ett krasst konstaterande: Skjöldebrand är den enda sanna stjärnan i det laget. Jeansson är på väg dit, men Massamba är ju alldeles för ojämn offensivt för att bli ett riktigt stort namn. Sorgligt men sant. Men jag njuter av varje sekund av hans försvarsspel. För övrigt ser Kings ut att göra processen väldigt kort med Akropol ikväll. Tänk så luften kan gå ur ett lag.