torsdag 17 juli 2008

NHL-genomgång - CENTRAL

Det här är inlägg 781, vilket får mig att tänka på att Hagamannen, den skyldige alltså, var den 777:e mannen som DNA-testades.
Är inte det helt sjukt?
Fatta hur många namn som ingick i den undersökningen.

En helt annan notering är det faktum att Foppa stannar i Colorado. Tror spelbolaget Expekt. Tipsychimps, som inte är ett spelbolag (än), tror också att Foppa kommer att försöka igen. Men vi tror inte att Colorado är aktuellt.
Foppa vill vinna och Colorado har inte en chans.
Philadelphia igen?

I alla fall. Vi fortsätter den fantastiska genomgången av NHL-klubbarnas sommar - division för division, lag för lag.
Vi stannar i Western Conference och går i dag på del 3 - Central Division.

CENTRAL DIVISION

Chicago Blackhawks
Han stannar: Andrew Ladd, f.
Bra storlek, tillräckligt känsla. Ladd blir väl aldrig mer än en rollspelare i tredjekedjan, men han är bara 22 och kan fortfarande växa. Kolla på Johan Franzén som helt plötsligt exploderade.

Tre nya: Brian Campbell, b, Cristobal Huet, mv, Antti Niemi, mv.
Campbell var hetast vid tradedeadlinen i vintras och var hetast när kontraktet med San Jose gick ut nu i sommar. Varför? För att han kan röra på pucken, röra på kroppen och skapa från backplats. Han är vad man over there kallar en quarterback. Men kontraktet, 57 miljoner dollar över åtta år, är ju löjligt.
Huet fick ett bra kontrakt också. Inte helt fel - om man har en plan för dyra Nikolai Khabibulin som man redan äger.
Och på tal om målvakter så signade man Pelicans unga superkeeper Antti Niemi, som på de tre senaste säsongerna i finska högstaligan aldrig sjunkit under 91,6 i räddningsprocent. Lär bli AHL, men kul att se att det finska målvaktsundret lever och levererar.

Tre förlorade: Patrick Lalime, mv, Rene Borque, f, Jason Williams, f.
Jason Williams spelade bara 43 matcher men öste ändå in 36 poäng under förra säsongen. Han lever på sin hockeysmartness och funkar i nästan alla situationer. Såna behövs alltid.
Lalime fanns det inte plats för och Borque går att ersätta.

Så går snacket: De flesta klubbar har en dyr målvakt och en billig. En trio exempel:

  • Pittsburgh: M-A. Fleury 5 miljoner dollar/säsong, D. Sabourin 512 000.
  • NY Rangers: H. Lundqvist 6,9 miljoner, S. Valiquette 725 000.
  • San Jose: E. Nabokov 5,4 miljoner, B. Boucher 650 000.
Blackhawks, som är över lönetaket, har två målvakter för totalsumman 12,4 miljoner dollar (6,75 + 5,62) per år. Det. Är. Inte. Smart. Och hittills har man påstått att man inte ska göra sig av med Khabibulin, men vi undrar vi. Ryktena går ju.

Bananbetyg på sommaren: 4 bananer. Just nu struntar vi i att man överbetalat för Cambell. Blackhawks har sannolikt köpt in sig i slutspelet igen. Vem bryr sig om ett par extra millar hit eller dit då?

Columbus Blue Jackets
Han stannar: Michael Peca, f.
Som veteran och ledare är Peca oerhört viktig för Blue Jackets. Han har förstås passerat krönet och karriären är på väg nedåt, men han kan fortfarande döda utvisningar och göra ett mål här och där.

Tre nya: Kristian Huselius, f, R.J. Umberger, f, Fedor Tyutin, b.
Här hände det saker. Efter ännu en säsong utan slutspel (enda NHL-organisationen som aldrig nått dit) så gör Columbus det enda rätta: In med nytt folk. Huselius lär inte behöva oroa sig för att bli bänkad efter ett dåligt byte här och kan spela ut. Umberger är också offensivt begåvad och kan bli förstecenter.
Tyutin ingår i det gäng backvärvningar Columbus gjort för att få stadga framför mål. Bra tänkt.

Tre förlorade: Nikolai Zherdev, f, Dan Fritsche, f, Ron Hainsey, b.
Zherdev är sjukt talangfull, bra skridskoåkare och kan blåsa i princip vem han vill när han vill.
Men han är ojämn. Vilken dag som helst kan det dock toklossna och då är han en superstar. Fritsche kommer också att utvecklas till en riktigt bra NHL-spelare.
Hainsey hade en stark säsong och gick till Atlanta för alldeles för mycket pengar. Hade varit kul att ha kvar - men inte för drygt 4 miljoner dollar per år i fem år.

Så går snacket: I skuggan av Radulovaffären så har ryske supertalangen Nikita Filatov (som gick som nummer 6 i draften) skrivit på för Columbus. Hans kontrakt med CSKA hade gått ut - men ryssarna kräver ändå 500 000 dollar. Fortsättning följer.

Bananbetyg på sommaren: 3 bananer. Namnen är inte all star-klass, men det är okej kvalitet. Framför allt har man tuffat till backbesättningen med Tyutin, Commodore och Bäckman. Framåt har man värvat rätt piggt också och Columbus blir definitivt bättre - och har stålar kvar när man vill ta fler kliv.

Detroit Red Wings
Han stannar: Brad Stuart, b.
Oerhört viktig under Red Wings guldrace. Och backen, som lätt kunde ha fått feta pengar någon annanstans som läget nu är för backar, valde att stanna i Detroit - till ett billigt pris (3,75 millar per säsong).

Tre nya: Marian Hossa, f, Ty Conklin, mv, Ville Leino, f.
Conklin var ligans kanske bästa backup den gångna säsongen (i Pittsburgh) och kommer till ett synnerligen vettigt pris (750 000 dollar per säsong).
Ville Leino är ett intressant namn. Han öste in poäng i Finland (77 pinnar på 55 matcher med Jokerit) och var MVP i ligan. Men tydligen är han långsam på rören. Lär starta säsongen i AHL och kanske få chansen i NHL efter ett tag. Eller så lånas han ut till Jokerit.
Glömde vi nån?
Ja, just det... Han den där Hossa ja. Vi återkommer om honom.

Tre förlorade: Dominik Hasek, mv, Dallas Drake, f, Garrett Stafford, f.
Hasek fick stå tillbaka för Chris Osgood under andra halvan av säsongen och det var dags att säga hejdå till den aktiva karriären igen. Hårde Drake har tappat det mesta och kommer inte att saknas. Stafford är AHL-material.
Man kan sammanfatta det som att Red Wings inte har förlorat nåt.

Så går snacket: Hossa, Hossa, Hossa. Super-Marian lämnade finalförloraren Pittsburgh för att skriva på för ett år med finalvinnaren Detroit Red Wings. Uppenbarligen är han ute efter bucklan - för han hade fått betydligt mer pengar än Detroits 7,45 millar per säsong någon annanstans. Hossa är en av ligans absolut bästa vingar och gör Detroit i princip ostoppbart i power play. Hossa gjorde 29 mål gångna säsongen. Han når 40 med Zetterberg som servitör.

Bananbetyg på sommaren: 5 bananer. Är man mästare, och tämligen överlägset, så finns det ingen anledning att röra om för mycket. Detroit har i princip samma lag - plus Hossa. Kan inte bli annat än 5 bananer.

Nashville Predators
Han stannar: Shea Weber, b.
Nashville gick inte bananas på free agent-marknaden, utan fokuserade på att behålla sina unga och begåvade backar Shea Weber och Ryan Suter.
Det var antagligen ett bra drag för en ekonomiskt klämd organisation.

Tre nya: Josh Gratton, f, Joel Ward, f, Ryan Jones, f.
Tja, här händer inte mycket. Men se förra punkten. Nashville satsar inte på dyrt folk utifrån. Spelarna man signat är inga som gör något avtryck den här säsongen.

Tre förlorade: Brandon Bochenski, f, Marek Zidlicky, b, Chris Mason, mv.
Zidlicky är en offensiv kanon men överflödig i Nashville som har djup i backbesättningen. Dessutom kostar han pengar.
Mason förlorade sin målvaktsplats till Dan Ellis och vid 32 års ålder kunde man gott göra sig av med honom.
Bochenski har flyttat runt en hel del och vid det här laget står det nog klart att han aldrig kommer längre än en tredjekedja. Offensiven är det inget fel på, men han saknar defensiv smartness, storlek och styrka.

Så går snacket: Allt handlar om vansinnigt talangfulle Alexander Radulov, som skrev kontrakt med ett ryskt lag trots att han redan har kontrakt med Nashville. Det här är en såpa och kommer att så vara ett bra tag till. NHL kräver att kontraktet ska ogiltigförklaras. Ryska KHL hävdar att det, vid tidpunkten för kontraktsskrivningen, inte fanns något avtal eller någon överenskommelse som reglerar var Radulov har rätt att spela.

Bananbetyg: 3 bananer. Nashville tuffar på med sin budgetsatsning och den ger ju ändå resultat. Man spelade slutspel i våras och ser på papperet inte mycket sämre ut nu.

St Louis Blues
Han stannar: David Backes, f.
David Backes blev helt plötsligt ett namn på allas läppar i NHL när Vancouver Canucks och St Louis Blues bestämde sig för att flexa musklerna i riktning mot varandra. Mer om det längre ned. Backes är i alla fall en centertalang med 31 poäng i bakfickan från i fjol. Han är stor, hockeysmart och har rätt inställning.

Tre nya: Chris Mason, mv, Brad Winchester, f, T.J. Oshie, f.
Superstars? Knappast. Mason får fightas med Manny Legace om jobbet mellan stolparna. Han kommer att förlora. Winchester är tuff, kan åka skridskor och kasta handskarna.
Oshie är intressantare. Han draftades av St Louis redan 2005. Han har haft lite trubbel utanför isen men på den så är han skicklig och tuff, trots att han inte är speciellt stor.

Tre förluster: Jamal Mayers, f, Ryan Johnson, f, Hannu Toivonen, mv.
Vad fan hände med Toivonen? Efter att ha stått kring 20 matcher per säsong i tre år och allmänt setts som en framtida förstekeeper så hamnade han i Finland (Ilves) igen. Tungt.
Mayers och Johnson är dugliga spelare men ingenting man hänger i julgranen.

Så går snacket: Först lade Vancouver ett bud på St Louis restricted free agent David Backes - som St Louis snabbt matchade. Sedan, i vad som såg ut som en hämndaktion, så lade
St Louis ett bud på Canucks restricted free agent Steve Bernier - som Canucks matchade.
Vi trodde att vi åtminstone hade ett underhållande ordkrig på gång här. Men allt lugnade ned sig och ingen av klubbarna uttalade sig negativt om den andra.
Det ska sägas att av många anses det en aning smutsigt att försöka stjäla andra lags restricted free agents och därmed trissa upp lönerna.

Bananbetyg på sommare: 1 banan. St Louis försöker bygga från insidan. Det är förstås den rätta vägen i det långa loppet. Men Chris Mason var en tveksam värvning och man har i princip inte fått in något annat.

Inga kommentarer: