lördag 8 november 2008

Preview: Basketligan 8 oktober

BORÅS BASKET (3–5) vs HELSINGBORG BASKET (2–4)
"Inga mer hedersamma förluster!", förkunnar rubriken i Borås Baskets inför matchen-text. Men det hade lika gärna kunnat stå på Helsingborgs hemsida (om de nu hade haft en de brydde sig att uppdatera). Medan Borås fem förluster mestadels är produkter av undermåliga prestationer och ett förutsägbart spel, så har Helsingborg allt som oftast fallit med flaggan i topp.

Idag kan de återigen tvingas spela utan Jens Stålhandske. Det räckte ändå till seger på bortaplan i Sundsvall, och nästan hela vägen hemma mot Jämtland senast. Men 58–57 med 3.40 kvar blev till slut 59–69. Jämtland gjorde det enda rätta mot HB i den matchen: Pressade högt och ofta. 28 turnovers senare var Helsingborgs brister återigen avslöjade. Nu ryktas det att laget trots allt är på väg att förstärka pointguard-positionen, men inte från andra sidan atlanten utan på betydligt närmare håll. Vi får se vad som händer, men när man tvingas använda Mattias Göransson som pointguard...

Borås har också spelarmaterialet att testa en helplanspress med killar som Henrik Carlsson, Toni Caktas och Dennis Springs, men Borås är knappast ett defensivt orienterat lag. Man har det fysiska insidespelet som ett trumfkort med Ryan McDade och Michael Kingma – vilket lovar gott då Helsingborgs främsta vapen stavas Johan Åkesson – men Borås är också det lag i ligan som tvingar sina motståndare till minst turnovers per match, knappt elva i snitt. Helsingborg å sin sida slänger bort hiskeliga 22 bollar per match, så det krävs kanske inget demonförsvar för att skaka skåningarna på den punkten...

Matchup to watch
Ryan McDade vs Johan Åkesson.
Ännu en stormatch av Åkesson senast, och coach Stefan Pettersson är nära sanningen när han rankar Åkesson som ligans bästa svensk just nu (det är väl Jocke Blom och Thomas Massamba som konkurrerar hittills, Jocke Kjellbom har inte steppat upp/inte behövt göra det riktigt än). Inside mot Borås blir det tuffare än mot Jämtland. McDade gör en mycket bra säsong för andra året i rad, men är en seriös liability från straffkastlinjen. Efter åtta matcher har han satt 10 av 29 straffar. Vilket ska bli det första laget i Basketligan att tillämpa Hack-a-Ryan i jämna matcher mot Borås?

Bananskruven
Defensivt är jag övertygad om att Helsingborg har en bra plan mot Borås och Dennis Springs. Men det är jobbigt att behöva göra femstjärniga defensiva insatser varje gång för att ha en chans, när ingenting kommer enkelt på den offensiva planhalvan. Efter förlusten mot Norrköping senast – en svängig match där lagen bytte ledning 17 gånger – krävde coach Anders Jonsson mer från Jonas Larsson, Toni Caktas och Henrik Carlsson. Får han det så vinner Borås idag.


08 STOCKHOLM (5–3) vs NORRKÖPING DOLPHINS (6–1)
Något av ett toppmöte, då Norrköping ångar på utan att imponera spelmässigt och 08 nu har tre raka segrar. Norrköping har den bredare och mer erfarna truppen med fler som kan bidra, men spelar också fler matcher.

Matchups to watch
Nashid Beard vs Pedro Cipriano, Rod Earls vs Kenny Grant.

Ryktet säger att 08 Stockholms suttit lite löst på grund av sitt ojämna och ibland direkt dåliga spel. Nashid Beard har till exempel varit bänkad två matcher i rad till förmån för 18-årige Omar Zaghden. I segermatchen borta mot Gothia senast kom han dock in från bänken och gjorde ett stort arbete på brädorna; fyra offensiva och nio defensiva. Den stora nackdelen för Beard hittills är att han inte lyckats bygga vidare på sina starka offensiva insatser mot Södertälje i kvartsfinalserien i våras. Han snittar 8.2 poäng per match på 52-procentigt skytte och borde kunna ta för sig mer, speciellt som 08 värvade pointguarden Rod Earls med den uttalade målsättningen att han skulle göra sina medspelare bättre. Cipriano är Norrköpings bäste returtagare med åtta per match. Det här är knappast någon av de sexigare matchupsen i ett möte mellan 08 och Dolphins, men den som vinner returduellen mellan Beard och Cipriano kommer likafullt ha en stor fördel. Men båda behöver också hjälp från guards och forwards som hustlar efter lösa bollar.

När det gäller Rod Earls så har han tämligen svaga siffror med 25.9 mpg, 10.9 ppg, 3 apg och 2.7 topg. Han skjuter bara 41.4% från golvet och behöver förmodligen spela lite bättre försvar också för att coach Jonte Karlsson ska vara helt tillfreds med honom. Earls tog ett steg framåt när han gjorde 17 poäng och tog sex returer mot Gothia, men han måste prestera på en mer regelbunden basis för att 08 verkligen ska bli den finalkandidat vi tippade laget som inför säsongen. En bra fortsättning är att neutralisera Norrköpings starke spelmotor Kenny Grant. Det som imponerar mest med Grants 19 poäng per match är hur han gör dem: Han har skjutit hela 68 straffkast hittills, och sänkt 59 av dem. Johan Åkesson är tvåa med 49 straffkast, 42 satta. Tyrone Levett har satt 39 av 47, Thomas Massamba 36 av 44 – ingen annan spelare i ligan har kommit över 40-strecket för försök. Aggressivitet vinner matcher!

Bananskruven
Bredden på hoten är, återigen, Norrköpings solklara fördel. Men om man inte hittar en bra lösning defensivt på Blom och Mikael Lindqvist – och hustlar ikapp med Nisse Hedström och Johan Westerlund – kan det här bli en riktig rysare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket ska bli det första laget i Basketligan att tillämpa Hack-a-Ryan i jämna matcher mot Borås?


Jag vet inte om vi var först, men i den avgörande avslutande matchen i förra årets grundserie var delfinerna helt inne på samma linje:)

Anton

See No Evil sa...

Jag visste att man kunde lita på Kelly!