lördag 8 november 2008

Där är han ju!

Jag undrade ju litegrann var Joakim Kjellbom varit den här säsongen. Sen hittade jag honom i Fryshuset.

Kjellbom har haft stabila siffror, men inte glänst på det sätt vi vant oss vid. Och i ett späckat Norrköping har han inte behövt göra det heller. Förrän idag. Kjellbom knäckte 08 Stockholm med offensiva returer, putbacks och hans trademark-move på baseline. 24 poäng (9/12 FG) och 8 returer slutade fjolårets MVP på.

Annars var det en lite märklig match, där Kelly Grants inledande taktiska drag var att låta Pedro Cipriano (!) ta upp bollen samtidigt som 08 spridde poänggörandet bra.

08 hade ledningen i tre perioder, och gjorde 77–75 en och en halv minut in i den fjärde. Sedan stängde Norrköping igen totalt – 08 gjorde bara sju poäng resten av vägen. Dolphins såg ut att blanda man-man med box and one där Fred Drains spelade försvar på pointguarden Rod Earls, och hjälpförsvaret var oklanderligt i fjärde quartern. Samtidigt lyckades Norrköping straffa hemmalagets zonförsvar genom att hänga i de öppna treorna. Det kändes som att 08 dareade Norrköping att skjuta, och till slut satt skotten.

Vad lärde vi oss? Tja, Dolphins är 7–1 trots att man fortfarande söker lite av en identitet offensivt och trots att man för det mesta spelar mediokert försvarsspel. Det är starkt.

08 är också ett bra lag och börjar få en del respekt – man var till exempel listade som favoriter hos spelbolagen i den här matchen. Tänk vad fort det kan svänga...

***

Helsingborg fick tillbaka Jens Stålhandske och det räckte till en rysarseger, 77–76 borta mot Borås. Jag läser hos Coach Olofsson att HB spelade mer som ett lag och att Johan Åkesson dunkade i de två sista poängen. Man kan inte undgå att imponeras av detta Helsingborg, och om de lyckas fortsätta vinna i ungefär den här takten (dvs på väg mot ett .500-record eller strax där under) så måste ju Stefan Pettersson vara ett lock för Årets coach.

En som ligger taskigare till är Borås Anders Jonsson. Tre segrar på nio matcher är alldeles för dåligt av ett lag som a) har hela laget kvar och på plats sen dag ett, b) en penetrerande guard, vassa skyttar och kraftfulla insidespelare och c) en målsättning om att sluta top 4 i ligan. Med ett såpass tydligt uttalat mål skulle det inte förvåna mig om det sker en förändring i Borås om de skrala resultaten fortsätter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Annars var det en lite märklig match, där Kelly Grants inledande taktiska drag var att låta Pedro Cipriano (!) ta upp bollen samtidigt som 08 spridde poänggörandet bra.


Det är inte första gången heller. Har själv öfrundrats över detta, och inte på något sätt förstått vad kelly vill ha ut av spelet.
Har fått för sig det någon fem-minutersperiod i de två hemmamatcherna.


Anton

Anonym sa...

På tal om absolut ingenting, så måste jag visa detta. Från lokaltidningen Folkbladet. Man måste älska bilden till den här artikeln.

http://www.folkbladet.se/sport/artikel.aspx?articleid=4134704

Anton

Anonym sa...

Jag vet mycket lite om Helsingborgs styrelse och kan bara använda publiksiffrorna som någon slags tanke om hur intressant H-borg är i sin hemmastad.
Men ett lag som slåss så här väl, borde man inte kunna marknadsföra det laget lite bättre? Borde man inte kunna hitta nån sponsor som tycker att Stålhandske, Åkesson, Peson och pojkarna är värda att få en amerikan?
Respekt hursomhelst till Peson och hans pojkar.