fredag 21 november 2008

Han kallas för Jigga...

...men han har varit allt annat än big pimpin' i inledningen av Basketligan 08/09. Skottet har inte funnits där (32.1 FG%) och som en av de centrala byggstenarna i nya Plannja har han fått ta mycket kritik när laget strugglat.

Men i torsdagkvällens 32-poängskross mot Jämtland vaknade Jim Enbom äntligen till liv offensivt. 23 poäng (2/4 2P, 5/7 3P, 4/4 FT), fyra returer, två assist, en steal och en block.

Det här var det enskilt viktigaste för Plannja i kvällens match. Man är ett helt annat lag när Enbom är on his game. Om Håkan Larsson är spelmotorn som måste vara bra för att offensiven överhuvudtaget ska funka, så är Enbom x-faktorn som få motståndare fruktar men som ändå kan stå för matchavgörande insatser. När han själv är på det humöret, vill säga, och inte blir för passiv och litar för mycket på sitt skytte utifrån.

Jämtland då? Tre raka förluster mot bra motstånd. Man får återigen storstryk i returtagningen (21–36) och det förvånar väl ingen. Däremot var detta första matchen i år då Jämtland inte spelade hårt i 40 minuter. Spelarna får ser sig själva i spegeln, ladda om batterierna och göra sig redo för en ny tuff – men vinnbar – match i Sundsvall.

***

Helsingborg har ett sammansvetsat och försvarsstarkt kollektiv. Men man har inte råd med en sån första period som i Norrköping: 27 i baken och tio turnovers. Defensivt begränsar man Norrköping till mycket hedrande 29 poäng i andra halvlek, men offensivt är inte HB det typ av lag som kan vända ett 17-poängsunderläge i halvtid.

83–71 till slut. Real Norrköping går till jobbet igen och undviker odisciplinerade kollapser. Helsingborg räckte inte ända fram men förblir en av ligans trevligaste överraskningar den här säsongen.

Inga kommentarer: