lördag 22 november 2008

Det svarta hjärtat

Stockholm är vitt och täckt av snö, men inne i Fryshuset var det enda som syntes ett stort, svart, pumpande hjärta. 08-hjärtat.

Jag tycker synd om alla som missade 08 Stockholm–Södertälje. Det var inte bara den roligaste och häftigaste matchen i årets basketliga, det var också ett fantastiskt exempel på vad hjärta, stolthet och tuffhet betyder i basket.

Södertälje hade en tydlig gameplan: Vi ska låta vem som helst slå oss, förutom Micke Lindqvist. Bevakningen var snortajt, Lindqvist sköt airballs och såg allmänt bortkommen ut. Även Jocke Blom möttes med respekt av Kings-försvaret och hade länge väldigt svårt att få någonting uträttat offensivt.

Nashid Beard tog sin fjärde och femte foul tre minuter in i den tredje quartern, underläge 15 poäng. En knäpptyst Jonte Karlsson stirrade ner Beard, sittandes på bänken med handduk över huvudet, oavbrutet i 20 sekunder. Då var jag redo att avskriva 08 Stockholms segerchanser (och mitt eget spel på 08 4.5, förstås).

Men Kassim Nagwere ville annorlunda.

Jag skriver det igen: Kassim Nagwere ville annorlunda. Den 18-årige guarden, som snittar 0.3 poäng per match i Basketligan, blev den osannolika matchhjälten när 08 vann den fjärde perioden med 25–10.

Nagwere hade inte satt en enda trepoängare i sin ligakarriär, men hängde fem mot Södertälje. När Torbjörn Gehrke tänkte "låt vem som helst utom Micke Lindqvist eller Jocke Blom slå oss" hade han knappast Kassim Nagwere i tankarna. Heck, jag tror inte ens Kassims egna familj hade haft det.

Om det inte var för straffmissarna i slutet – det var väl bara där Nagwere såg ut som en junior – så hade 08 avgjort under ordinarie matchtid.

Nu krävdes det istället förlängning och en buzzer-beater innan hemmasegern var ett faktum, 75–73. Vem? Micke Lindqvist. Of course...

***

BANANJURYN
Betyg på alla spelare en till fem bananer, där ett är underkänt och fem är MVP-klass.

08 Stockholm
Rod Earls 4 bananer.
Hans 16 poäng på 54-procentigt skytte betydde otroligt mycket för ett strugglande 08. Om inte Kassim Nagwere förvandlas till Reggie Miller i fjärde quartern så måste man ifrågasätta Jonte Karlssons beslut att låta Earls sitta i princip hela perioden. Men nu funkade det ju bra ändå...och Earls spelade tryggt när han kom in i förlängningen igen.

Micke Lindqvist 2 bananer. Räddade ett godkänt betyg med buzzer-beatern.

Johan Westerlund 3 bananer. Får ta ett stort ansvar när Nisse Hedström är skadad.

Darly Massamba 4 bananer. Som sagt: hjärta vann matchen åt 08. Och ingen hade ett större hjärta än storebror Massamba.

Joakim Blom 5 bananer. Stort ledarskap. Det är Blom som får laget att fortsätta spela och tro på en comeback som ingen annan i Fryshuset tror på.

Nashid Beard 1 banan. Tog ett par huvudlösa fouls och hann därför bara spela tio minuter. Annars ser han bra ut när han postar upp och skjuter den där turnaround-jumpern.

Yasin Merzoug 2 bananer. Hängde en ganska stor trea i förlängningen, 31 stabila minuter i övrigt.

Kassim Nagwere 4 bananer. 18 poäng på 14 minuter. Kastade sig efter bollar och visade ingen fruktan i matchupen mot Thomas Massamba.

Omar Zaghden 2 bananer. Inte en faktor.

Södertälje Kings
Thomas Massamba 3 bananer.
Lika grym som han var i första halvlek, lika förbryllande dålig var han i den andra halvleken och framförallt i den fjärde quartern. Studsade bort sekunder och såg lätt obalanserad ut.

Adnan Chuk 2 bananer. Inte en faktor.

Rickard Eriksson 2 bananer. Varför passar du upp bra skottlägen, Rickard? Om inte du skjuter bollen, vem ska då göra det?

Alexander Wikner-Nordberg 2 bananer. Bör kunna involveras mer offensivt.

Ted Skuchas 2 bananer. Poängen (sex) och returerna (två?!) är förkastliga, men Skuchas spelar trots allt "stort". Stort som i storlek, inte stort som i storslaget. Man ser att Södertälje VILL involvera Skuchas, man FÖRSÖKER och man GÖR det faktiskt tidigt i matchen. Men när han (3/9 FG) inte hänger i sina skott faller laget lätt in i sitt väldigt guardorienterade spel igen.

Jaraun Burrows 4 bananer. Gör sitt bästa jobb på det offensiva glaset. Har en tuff attityd och är aldrig sen att backa upp en lagkamrat som hamnar i gruff.

Dino Pita 3 bananer. Sänkte trean i slutsekunderna som tog matchen till förlängning. Spelade med energi och starka känslor – snackade trash med Micke Lindqvist.

Johan Jeansson 1 banan. Noll poäng håller inte för en skytt av Jeanssons kaliber.

Tom Lidén 2 bananer. Tillbaka efter skada, fick bara spela sju minuter utan att göra något avtryck på matchen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Grym match och ett mkt bra referat