fredag 28 november 2008

Basketligan: Stor guide inför tv-matchen

Let's talk some basketball, fellas! Prestigederby och toppmöte live i Viasat Sport ikväll. Bananjuryn samlades för att bedöma lagens styrkor och svagheter – håll till godo och lämna gärna era synpunkter.

SOLNA VIKINGS
PG: Juha Sten, 4 bananer.

Inte spektakulär för fem öre, men en klassisk spelfördelare – smart med ledaregenskaper. Han ger trygghet och öppna skott till Solnas unga scorers.

SG: Jermaine Flowers, 4 bananer.
Kan lira, inget snack om saken. Både bakåt och framåt. Men Solna skulle nog vilja se honom ta kommandot till oftare. "Du måste låta basket komma till dig", tror jag Björn Becksmo eller Dennis Aulander sa i somras. Men Flowers är en sån som ibland skulle behöva göra tvärtom – komma till basket, göra sig märkt, tvinga sin vilja fram.

SG/SF: Martin Pahlmblad, 3 bananer.
Väldigt atletisk, duktig skytt. Behöver fortfarande bredda sin spelstil – borde kunna ta mer returer och ta sig till linjen oftare.

PF: Lesli Myrthil, 4 bananer.
Slå upp hjärta i ett lexikon och...ni fattar. Lesli är en av Basketligans mest karismatiska spelare, still going strong.

C: Joseph Taylor, 3.5 bananer.
Hoppar och skuttar och blockar och dunkar. Inte helt lätt att handskas med, kanske, men ändå en nyttig intimidator i både anfall och försvar. Taylor funkar bra tack vare att Saulius Dumbliauskas bidrar med helt andra saker från bänken.

Bänk: Willy Beck, Peter Bogner, Saulius Dumbliauskas med flera, 4 bananer.
Det här är trion som ska göra det på Solnas bänk kväll efter kväll, resterande spelare får bara ströminuter. Och visst måste man gilla kompositionen av spelare här. Beck skjuter bedrövligt (26%) men är läskigt kvick och imponerar med den ena läckra passningen efter den andra. Dumbliauskas är en spelartyp som Solna saknade ifjol, en center av lite storlek som dessutom har målsinne. Ett fantastiskt bra komplement till Taylor. Bogner – arbetaren Bogner, lagspelaren Bogner – kan stoppas in lite överallt och gör alltid sitt jobb. Spelar mer än ifjol, 22 mpg mot 15 mpg.

Coach: Pekka Salminen, 5 bananer.
Respect the Pekka! Rolig, smart, krävande, aktiv, beslutsam. Varje säsong med Pekka Salminen i ligan är en njutning.

Bonusbananer: 2 bananer.
Solna har en väldigt bra åttamannarotation och har hittills varit förskonade från betydande skador, ta i trä. Man rullar på och gör sin grej som vanligt, tror på spelidén och har mycket bra rörelse. Enda laget som slagit suveräna Norrköping.


08 STOCKHOLM
PG: Jerel Blassingame, 5 bananer.

Sett till individuella egenskaper och spelskicklighet är han planens bästa spelare. Om coacherna får honom att spela under kontroll kan det bära hela vägen till final för 08.

SG: Mikael Lindqvist, 4 bananer.
Har varit lite uppochner offensivt, men är alltjämt en klasslirare. Snittar 15 ppg på 43-procentigt skytte, men har även börjat ta returer (5.6 per). Blassingames intåg kommer öppna upp en hel del för Lindqvist.

SF: Johan Westerlund, 3 bananer.
Kanske inte samma naturliga talang som Pahlmblad, men spelar med lite mer märkbar energi och fyller ut statistikkolumnerna bättre. Skön spelare att ha i ett lag, skulle kunna skära ner på sina misstag en aning.

PF: Joakim Blom, 4.5 bananer.
En ledare i samma stil som Myrthil, även om Blom förlitar sig mer på skytte och spelskicklighet än på hämningslöst energispel. Blom har varit mycket bra och betydelsefull hela säsongen, men växte ytterligare en smula i mina ögon efter den magiska vändningen mot Södertälje i Fryshuset.

C: Nashid Beard, 2.5 bananer.
Godkänd men inte så mycket mer. Framförallt ojämn, blandar snyggt offensivt spel med huvudlösa tabbar. Snittar 9 och 7, en försämring från fjolårets 12 och 8 – och har i ett par av matcherna varit bänkad till förmån för junioren Omar Zaghden.

Bänk: Nisse Hedström, Andreas Karlsson, Binyam Feghadu, Omar Zaghden, Yasin Merzoug med flera, 3 bananer.
I dagens match saknas Karlsson och Feghadu, medan Hedström troligen gör comeback efter skada. Den här bänken är normalt kanske en fyra men problemet är ju att den aldrig är skadefri. Men visst, Jonte Karlsson har valmöjligheter. Och det skadar ju aldrig när en sån som Kassim Nagwere exploderar för 18 poäng på 15 minuter.

Coach: Jonte Karlsson, 5 bananer.
Har haft en jobbig vecka – jag blev ärligt förvånad när polisanmälan inte togs tillbaka – men det verkar som att laget sluter upp till 100% bakom sin coach. Och det är ingenting konstigt med det, han är en av the best in the biz.

Bonusbananer: 1 banan.
Att se Blassingame – om han nu blir spelklar tills ikväll – blir enormt spännande. Men det kan ändå ta ett tag innan spelet funkar tillfredsställande för 08, eftersom amerikanen är en kraftigt annorlunda spelartyp än Rod Earls.


TOTALT: Solna 29.5 bananer, 08 Stockholm 28 bananer.
Solna är i ett lite bättre läge än 08 just nu och har dessutom revansch att utkräva för förlusten i Fryshuset. Blassingame-effekten kan bli påtaglig och turbulensen i veckan kan faktiskt ha svetsat samman 08. Men i kvällens match håller jag ändå Solna som knapp favorit.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Sanningen är att polisanmälningarna fr.o.m. 1 Januari inte kan tas tillbaka;)

Anton.

Anonym sa...

Andra sanningar är att nuvarande landslagsledning inte vill ha in Jonte i verksamheten.
Coacherna bakom ledningen stöttar för dom vet att när Jonte tar tag i alla alkoholskandaler så kommer halva styrkan att bytas ut.