fredag 31 oktober 2008

Sundsvall-Helsingborg

Matchen sänds i Viasat Sport. Sundsvall är listade som favoriter med 11.5 poäng hos Unibet och NordicBet. Här är några saker spelare bör tänka på:

• Den tydliga trenden hittills på spel i Basketligan har varit att underdogs vinner ATS. Helsingborg har till exempel täckt spreaden i tre av fyra matcher som underdog (den fjärde being storförlusten i Uppsala), men då har man haft Jens Stålhandske. Idag är han skadad och missar matchen.

• Jens snittar 15 poäng per match och hans skott är det som öppnar upp hela Helsingborgs offense. Det är lättare att dubbla Johan Åkesson (19 ppg) om man slipper respektera hotet utifrån i form av Stålhandske. Nästa scorer i HB är Mattias Göransson på 8 poäng per match och efter honom Rikard Flink på 6 poäng per match.

• Helsingborgs chans här är med andra ord att grisa till det, spela grymt försvar och hoppas att ett par ur trion Flink/Göransson/Vukovic har en "på" kväll. Men det ska med all rimlighet inte gå att vinna mot Sundsvall ändå.

• Ollie Ilungas eventuella medverkan bestäms under dagen. Jag betvivlar ändå starkt att Sundsvall stressar Ollie tillbaka in i en såpass winnable match.

• Terry Flanagan vet (måste man ändå tro) att det är hans sista match i Sundsvallströjan. Antonio Kellogg ligger också pyrt till. Hur reagerar de när en pressad situation ställs på sin spets i kvällens match?

• Sundsvall har inget lyckat facit som favorit (1–3 ATS) och är inte den typ av lag som exploderar för 90-100 poäng, utan är mycket mer försvarsinriktade och vill kontrollera tempot och gå till Mike Palm inside.

• Att spela Helsingborg +11.5 är enligt mig out of the question här. Såpass viktig är Stålhandske för lagets spel, och utan honom kan du slänga alla trender åt sidan. Men jag litar inte heller på Sundsvall tillräckligt mycket för att tro att de ska vinna med 12 poäng eller mer på beställning. Särskilt i den något turbulenta spelarsituation som laget befinner sig i just nu. Jag tar till en gammal favoritklyscha: Ibland är de bästa spelen de du inte lägger.

Inga kommentarer: