fredag 17 oktober 2008

Noterat i Frysen

* 08 Stockholm–Sundsvall Dragons 76–79. Jag vet inte om ni där hemma framför Viasat Sport-sändningen håller med mig, men det kändes som att det var Sundsvall som vann matchen och inte 08 som förlorade den. Dragons steppade upp rejält försvarsmässigt i den andra halvleken och där avgjordes matchen. Många av 08:s 23 turnovers var ett direkt resultat av Sundsvalls press på bollhållaren. 08 var försvagat på guardpositionerna av en Rod Earls med knäsmärtor och en Yasin Merzoug med ömmande revben. Det utnyttjade Sundsvall hänsynslöst.

* Signifikativt nog avgjordes matchen också på en turnover, när Johan Westerlund inboundade rakt i gapet på Antonio Kellogg som dunkade i de två avgörande poängen.

* Kellogg, förresten. Matchens lirare spelar lite vårdslöst ibland, men framförallt spelar han hårt och visar att han verkligen vill stanna i Sundsvall. Han klev fram i clutchen och han spelade mindre hämmat och nervöst än Terry Flanagan, som ser rätt klumpig och oatletisk ut.

* Förmodligen får båda de här spelarna gå så småningom. Men Kellogg har i alla fall stärkt sina aktier och tvingar åtminstone Sundsvall att fatta ett beslut, där det tidigare kändes som en självklarhet att han skulle få gå. Men även om Sundsvall skulle lyckas med konststycket att hitta en riktigt bra insidespelare med eu-pass, så kan jag inte se laget gå vidare med fyra guards av startingkaliber på position 1 och 2. Jag kan heller inte se Peter Öqvist överge sin benhårda tro på basket av ett internationellt snitt, och börja spela smallball med Alex Wesby som fyra – även om det är en mycket spännande tanke. Och att behålla Kellogg, Ilunga OCH värva en EU-fyra? Låter dyrt...

* Jocke Blom var briljant i kvällens match, igen. Han överglänste Mike Palm i Tipsychimps nyckel-matchup.

* Micke Lindqvist vaknade till liv och visade sina kvalitéer efter ett par dåliga offensiva matcher.

* Nashid Beard var tillbaka i kvartsfinalformen och slog till med 12 och 10.

* Ollie Ilungas återkomst till Frysen då? Jo, det blir med beröm godkänt. Framförallt sköt han överraskande bra med 4/7 treor, han hade 14 poäng i den första halvleken men bara två i den andra.

* Vet inte hur det kom ut genom rutan, men det kändes som en ruggigt lyckad match att inleda Viasat-satsningen med. Lite Hawaii-basket stundtals, givetvis, men ändock en hård och underhållande battle i den andra halvleken med flera spännande individuella spel. Ollies monsterblock på Darly Massamba (play of the game), Kelloggs steal och dunk, Bloms smash av Kelloggs layup... Glömmer jag nåt? Kul var det i alla fall.

***

Vikten av att ha en tredje scorer fick vi se i både Helsingborg och Borås ikväll. Det ledde till två riktiga skrällar.

Vi efterlyste Mattias Göransson inför Helsingborg–Södertälje, och han svarade med 17 poäng i vad som annars verkar ha varit en grym försvarsinsats av Stefan Petterssons gäng. 86–70 slutade matchen och Södertälje sköt 33% från golvet. Man kan peka på flera olika syndabockar i Kings, men det räcker med att konstatera att Torbjörn Gehrke har en del att jobba på efter tre raka förluster.

Jämtland som vi slängt så mycket skit på svarade med att bortaslå Borås, 93–88 efter förlängning. Varför? En tredje scorer! Tommy Johnson? Nej, Egal Saleman! Nyförvärvet från Umeå sänkte 5/6 3p för 15 poäng.

Johnson hade också fått grönt ljus av Coach Eckhoff, spelade 18 minuter och sköt 2/11.

Men matchens och hela kvällens MVP var Andrew Mitchell. Han spelade alla 45 minuter, satte 10/23 skott (plus 5/5 FT) för 28 poäng, hade fem returer, fem steals, sju assist och bara en turnover. Ruggigt imponerande med tanke på att motståndarna vet att det bara är han och Levett man måste stoppa för att vinna matchen. Ändå gör de två 56 poäng tillsammans. Kanske säger en del om Borås försvarsspel också...offensivt sköt ju Borås 69% på tvåpoängarna, Michael Kingma 12/16 FG antyder att man gick inside som vi förordade även Ryan McDade foulade ut på blott 24 minuters speltid. Sedan hade Borås förstås 21 turnovers, och Jämtland bara 10. Kanske spelade Jämtland den typ av aggressiva försvarsspel som Coach Eckhoff vill se?

I och med kvällens resultat är det bara Gothia som är segerlöst i Basketligan. Alla slår verkligen alla, och de här powerrankingarna jag tagit på mig att göra börjar kännas som ett riktigt huvudbry.

On an unrelated Tipsy-note: Ni som vet att det är fredag saknar en ny Starting 5. Den kommer imorgon, och den är värd sin väntan. Vi lovar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

vilken match har uppsala förlorat ??

Anonym sa...

sorry läste fel segerlöst stog det :) för snabb ibland