måndag 5 maj 2008

Liveblogg: SM-final 3:5

Det här inlägget uppdateras fortlöpande under SM-final 3 mellan Sundsvall Dragons och Södertälje. Tryck refresh/uppdatera i din webbläsare för att se det senaste tillägget i texten.

21.11: Peter Öqvist slår fast: "Vi kommer fortsätta titta på basket ute i världen. Vi kommer inte gå smallball för att Solna vinner med det i år". Det är skönt att höra.

21.09: Inte för att stila... Eller jo, just därför: Kommer ni ihåg det här?

20.54: Sweepen är komplett! Solna Vikings vinner SM-guldet 2007/08. Lesli får sin efterlängtade titel och det är otroliga glädjescener på golvet i Sporthallen. Det finns en massa hjältar i det här laget, man kan nämna i stort sett hela laguppställningen. Man har ligans förmodligen vassaste coachduo och man har tryckt ner tvivlarna – inklusive undertecknad – långt ner i skosulorna. Lesli firar av en kanonad av svordomar i segerintervjun, men allt är förlåtet för den här blågula kämpen. Spontant känner jag mig också mycket tacksam över att ha fått nöjet att se Rudy Mbembas magiska säsong i Basketligan. Samtidigt: Jag hade väldigt gärna velat höra vad Adam Alexander och Calle Arnold pratade om ensamma där ute på golvet...

20.53: Kjellbom missar 2 av 4 straffkast i slutsekunderna. Hans blick på väg ner till den defensiva planhalvan säger allt: Det blev inget SM-guld – i år heller.

20.44: 75–81, 1.53 kvar. Varje gång Sundsvall får känning kommer det en ny öppen trea som Pahlmblad eller nån annan hänger i.

20.39: Subotic spelar försvar med händerna. Momentum-killer för Sundsvall. Fjärde foulen i sekvensen efter – ut på bänken.

20.37: Fem Guyton-poäng på 38 sekunder. Timeout av Pekka. Det är intressant att Sundsvall i takt med att de andra tongivande spelarna – Vasiljevic, Subotic, Adam Alexander – förlitar sig alltmer på Guytons rutin och dokumenterade scoringkänsla. Kanske borde man gjort det ännu mer, ännu tidigare?

20.36: 5.49 kvar av fjärde perioden, Lesli dunkar i 64–74. Peter Öqvist tar timeout – det här är Sundsvalls sista chans i matchen.

20.29: Wow! Vi har spelat 32 minuter och Alex Wesby har bara gjort sju poäng i matchen. Solna släpper upp Sundsvall till ett trepoängsavstånd, Pekka Salminen har sett nog och bänkar Bogner och Hedström till förmån för Salaam och Pahlmblad.

20.26: 58–65 efter tre quarters, Nisse Hedström sänker en buzzer-trea. Jocke Kjellbom är enormt inspirerad, men det räcker knappast.

20.16: Ett par minuter kvar av tredje quartern. 53–62 i matchen som kan vara Sundsvalls sista för säsongen. Men publiken – som kritiserades av Stefan Bergman efter en stendöd match 1 – verkar knappt veta om detta.

20.12: AND ONE! Leslis tredje foul när Kjellbom går upp starkt. Men Kjellbom är för ensam. Han är den enda Sundsvallsspelare som inte ser ut att vara rattled av Solnas aggressiva defense.

20.08: No offense Uffe. Men den här diskussionen var så tråkig att jag hellre gick på 7-Eleven och köpte Brämhults fantastiska äppeljuice. Nu kommer andra halvlek igång. Crap No Evil har vaknat till liv, slagit tärning och förkunnar: Femma – Solna vinner. Och jag är benägen att hålla med. Sundsvall har haft bättre grepp om den här matchen än tidigare, men man slappnar av en sekund och får genast en snabb Rudy/McKnight-layup eller en Pahlmblad-trea i baken. Solnas försvar håller en helt annan nivå än Sundsvalls och renderar i många fler offensiva poäng.

19.59: "Mitt jobb är att upprätthålla harmonin i laget. Vi har en galen finne till tränare, det hjälper ju inte direkt till" – Lesli Myrthil har glimten i ögat i intervjun med Björn Becksmo i halvtidspausen. Jag säger så här: Lesli är en fantastisk ledare i medgång. Men han kan bli grinig och negativ när det går tungt för laget. Tur då att Solna mest bara vunnit i år. Lesli fick inte frågan i den här intervjun, men jag slår vad om att han trivs bra mycket bättre med kaptensjobbet i det här laget än när han lirade med Tarver för två år sedan eller Blassingame/Coleman förra året. Nu: Domarsnack med Ulf Öhrman.

19.52: Adam besvarar min fråga genom att halka med bollen i mittcirkeln i Sundsvalls sista anfall för halvleken... 38–46 står det efter 20 spelade minuter i Sporthallen. Brandon McKnight i SVT: "This time they used the MVP". Kjellbom pratar snabbt, snabbt. Och bestämt. Han har mord i blicken.

19.46: "Det skiljer minst en HALVMETER!!!!" Dennis Aulander överskattar Mike Palms 208 centimeter gentemot Rudy Mbembas 181 centimeter. En helt annan fråga: Adam Alexander, var är du?

19.38: Srdan Subotic har redan varit mer aggressiv på 13 minuter i den här matchen än på 80 i de två föregående.

19.34: Kjellblom blockar, dunkar och ser för första gången i den här matchserien ut som en MVP. Pekka Salminen tar timeout och trycker hårt på disciplinen i anfall.

19.28: Q1 slut, 20–24. 7–3 i turnovers. Brandon McKnight har 10 poäng med 4/4 FG. Vidare får vi veta att SVT-crewet ska snacka om domarna i halvtid. Det är bara att gratulera Anders Jansson till att hans kampanjer i lokalmedia nu även fått vingar på riksplanet. Tveksamt dock om det gynnar hans lag när det blir så mycket negativt fokus på domarna.

19.24: M-V-PEEEEEEEEEEEEEEEEEE vrålar Dennis Aulander när Jocke Kjellbom dunkar i fejan på Bilal Salaam. Ett par anfall senare står Subotic och sover och låter Nisse Hedström komma och lägga i en offensiv retur. Peter Öqvist reagerar direkt och byter ut Subotic för Per Hultman-Boyes skull.

19.22: AND ONE! Brandon McKnight har bestämt sig: Han vill avgöra den här finalserien ikväll. Kolla hans ögon, de är som besatta.

19.20: 4.28 på klockan, B-Mac på linjen. Sundsvall timeout.

19.18: Har man inga egna mästare får man låna grannarnas. Timrå IK:s coach och DIF-legendaren Challe Berglund lämnade över matchbollen, fick jag precis veta av kommentatorerna.

19.17: AND ONE! Rudy blåser förbi Guyton (tror jag) och sätter bonuskastet till 4–9.

19.13: Två raka turnovers av Sundsvall. 2–4 efter två minuter och Bilal Salaam på linjen. Palm går ut med två missade skott som facit, Pero Vasiljevic in.

19.10: Öqvist slänger in Mike Palm istället för Pero Vasiljevic från start. Men Srdan Subotic gör matchens första poäng för Sundsvall.

19.09: "Det är inget jag går och tänker på, men visst, det vore jättekul att bli historisk", säger Stefan Bergman.

19.05: Jovan och Sahla är tysta under nationalsången. Det här kan vara det tråkigaste tv-ögonblicket hittills under detta slutspelet.

19.03: "Med tanke på den kritik vi får är det kanske positivt att vi visar lite känslor", säger Peter Öqvist apropå bråket mellan Subotic och Wesby senast.

18.57: Har ju inte ynnesten att i likhet med en av mina favoritbloggare Magnus Stråhle befinna mig på plats i Sundsvalls Sporthall ikväll. Så jag undrar hur Sundsvalls arrangemang kring och inför matchen ser ut. Make no mistake: Solna gjorde en medveten ansats för att pränta in klubbens vinnarvana och mästarglans i det hittills guldlösa Sundsvall senast i Solnahallen. Innan uppkast presenterades och hyllades klubbens damer som nyligen vann SM-guld ledda av Stefan Bergman. Och matchbollen bars in av ingen mindre än Martin Borg, basketkorg. "En spelare som var med senast Solna Vikings vann SM-guld!" vrålade Victor Petrovski såsom bara Victor Petrovski kan vråla. Och budskapet till Dragons var tydligt: Vi har vunnit förr. Det har inte ni.

18.53: Dennis Aulander "skulle inte bli förvånad om den här finalserien vänder söderut igen, säger han på SVT.se.

18.45: Hämtar upp Crap No Evil på Långholmen (han är rätt skön när man lärt sig hantera honom, Hear) och beger mig till kontoret för kvällens stora höjdpunkt. Givetvis är uppladdningen inte komplett utan tillhörande junkfood framför tv:n. Mitt och Crappys weapon of choice: En specialbeställd bananpizza från Pizza Hut, storlek XXXL. Nu sitter vi här (eller ja, Crappy ligger utslagen raklång efter att snabbt ha svept tre shots av Kuba-importerad bananrom) med laptop i knät och SVT24 i viloläge.

4 kommentarer:

Anonym sa...

åh herregud! 5-1 i TOs till sundsvall efter 5 min, håller man på så kan man inte vinna några matcher

Anonym sa...

Mcknight är komplett!

Anonym sa...

Jo du min kära apa. Jag tror det räcker!

Anonym sa...

Lesli - the LIM! Sniffa det.
Allvarligt talat, Solna tar fajten dit de vill och de hänger de skott de behöver.
Sedan lyckas de faktiskt helt och hållet ta ut Wesby ur fajten. Där och då borde Öqvist ha luktat på rosorna och insett att Guyton skulle haft mer boll tidigare.
Sweep, jag är faktiskt aningen förvånad att Sundsvall med så många så bra spelare inte ens kan ta en fajt.
Det säger också riktigt mycket om Solna.