måndag 21 april 2008

Lunkan och Vezina

Vi lyfter på hatten, inte på ögonbrynen.
Henrik Lundqvist är igen nominerad till Vezina Trophy, priset till NHL:s bäste målvakt.
Tyvärr får han det inte i år heller...

I det statistikgalna nordamerika är siffror allt. Det är inte alltid rätt, det är ibland till och med fel. Men det är som det är.
Särskilt när vi snackar målvakter brukar siffrorna vara oerhört viktiga. För media, för fansen - och för målvakterna själva. Hur bedömer man målvakter annat än på hur många puckar de stoppar?

Vezinafinalisten Henrik Lundqvists har visserligen några siffror som inte ser så oerhört bra ut. Eller några och några... Det är väl räddningsprocenten som är svag (91,2, 18e i NHL).
Men han spelar också bakom ett förrädiskt försvar. Rangers defense kan se ramstarkt ut och det var få lag som släppte in färre mål under säsongen, men det är också ett löjligt ojämnt försvar och Lunkan har fått göra, vågar vi säga, fler kvalificerade räddningar än många andra målvakter i ligan.
Och tio nollor, flest i hela NHL, säger en del.

Men Martin Brodeur rår han inte på. Visst, han spelade ut honom i första omgången av Stanley Cup, men nu snackar vi grundserie och Marty bar New Jersey Devils genom grundserien på ett helt annat sätt än Lunkan tvingades bära Rangers.

Även San Jose Sharks Evgeni Nabokov är nominerad och lär snuva Lunkan på andraplatsen. Kanske snuvar han till och med Brodeur. Eller? Näää.

I morgon släpps de nominerade till James Norris Memorial Trophy, priset som bäste back. Eller som den i framtiden borde heta: The Nick Lidstrom Trophy.
Är Lidas med i de nominerades skara också i år? Dolly Parton, Björnar i skogen, Påven och hatten.

Inga kommentarer: