tisdag 15 april 2008

Ett tips är ett tips är ett tips

Är du här för NBA-utmaningen? Klart du är. Scrolla bara ned till föregående inlägg så hittar du allt du behöver.

Men nu, Basketligan.

Det man tippat står man för – något heligare, enklare budord finns inte på Tipsychimps.com. Eller i livet.
Det var ganska längesedan jag deklarerade Plannja Basket som min vinnare av SM-slutspelet 2008. Ja, just det. Svajiga, mätta, odisciplinerade Plannja. Varje gång man (jag) väntat sig en uppryckning har det kommit ett bakslag. Varje gång man (jag igen) trott att "DET DÄR" var ögonblicket som vänder allt och får Plannja att spela som Plannja, så har norrbottningarna hittat nya sätt att krossa förtroendet.

Men, det finns ju nåt ordspråk om att man aldrig ska underskatta en mästares hjärta. Ett Pekka Salminen-coachat lag skulle aldrig göra detta, men för alla andra som tvivlat på Plannja visar kvällens seger att det fortfarande finns lite bränsle kvar i den gröna maskinen.

Plannja låg under i större delen av matchen, fick tidiga foulproblem på livsviktiga John Rosendahl och såg ut att gå mot ett dunderfiasko. Men de utskällda jänkarna, Albert Burditt och Tipsychimps-favoriten Terry Williams, bar Plannja till en dramatisk seger i slutskedet.
Här är en sanning: Terry Williams har varit Plannjas näst bästa spelare i det här SM-slutspelet.
Här är en annan: Sundsvall Dragons är bättre än båda de här lagen.

Ett tips är ett tips är ett tips, så är det. Men även om jag satt mitt namn under Plannja så vore jag dum om jag inte medgav nu att Sundsvall är den främsta guldkandidaten. Det är starkt att vända ett stort underläge och vinna. Det är kanske ännu starkare att tappa/nästan tappa ett lika stort underläge, och ändå reda ut stormen i slutsekunderna och hitta ett sätt att vinna.

Det kallas vinnarskalle – den sista lilla biten som Sundsvall saknat de senaste åren. Nu verkar bitarna ha fallit på plats och värvningarna av Subotic, Wesby, Vasiljevic och slutligen även Guyton kan inte beskrivas som annat än femstjärniga.

Ikväll vann Sundsvall trots att man inte fick till den matchbild man ville. Wesby gjorde 38 (ibland blir han bara automatisk liksom) och Guyton steppade upp och gjorde alla de saker vi tvivlare undrat om han verkligen kan och vill göra. Hans drive och layup med ungefär 35 sekunder kvar gav Sundsvall en superviktig trepoängskudde. Vi var nog många som trodde att han skulle stanna upp för trepoängaren där, men han attackerade...och av skadan syns inga spår. Dessutom spelar han med den rutin man kan förvänta sig.

Så: Plannja är tipset, men Sundsvall är favoriten.
(Märker ni hur snyggt jag garderar mig nu? He-he-he.)

En fråga bara: Hur står det till med Mike Palm?

9 kommentarer:

Anonym sa...

Enligt lokalpressen har tyvärr Mike åter igen problem med sin fot. Detta ställer till det ganska rejält för Dragons och rotationen. Detta visade sig redan igår när, som ofta är fallet, the big guys får snabba foul i inledningen. När nu Mike inte är tillgänglig, används oftast Calle i rotationen. Inte riktigt Calles bästa grej, och det visade sig också igår när Öqvist gick över till en line som inte alls ger det spel vi är vana vid. Hur som helst så ger det dåliga vibbar inför det fortsatta slutspelet för Dragons. Att i detta läge lämna den trygghet som gett laget serieseger kan inte vara bra. Å andra sidan är det otroligt starkt att vinna denna match på bortaplan med en annan typ av spel. Nyckeln blir att hålla Pero och Jocke längre tid på planen samtidigt, än vad som var fallet igår. Sedan hoppas på att Mike kan ta ett antal minuter. Mike var inte sig själv i fredags och kan han inte ge mer, är det bättre att prova andra alternativ.

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Monitor de LCD, I hope you enjoy. The address is http://monitor-de-lcd.blogspot.com. A hug.

Hear No Evil sa...

Hej Webcam och Monitor de lcd!
Vad kul att ni gillar vår blogg. Jag ska absolut kolla in era också. De lät superintressanta.
Kram tillbaka!

Pastorn sa...

Pratade med Öqvist innan matchen.

Är alla friska?
- Ja alla är hela

Fick man för det svaret. Ett fiaskosvar lika stor Kjellboms insats i matchen.

Anonym sa...

Ha ha ha... det är dimridåer och täckmantlar så ofta det går i slutspelet. Ofta utan anledning. Pinsamt nog (för mig alt. Mike Palm) så noterade jag inte att han var borta förrän i halvtid. Det gick vägen den här gången men är ju i längden en klar sänkning i flexibilitet.

Anonym sa...

hur länge mörkade inte Tälje att Skjöldebrand var skadad? Strax innan uppkast?
Det är väl så det ska vara i ett slutspel, man försöker hålla skenet uppe så länge man bara kan...

JoD.

Anonym sa...

Kungen är död, leve kungen.
Ja, nu hoppas jag förvisso att Fred Drains inte är död, men han är inte kung längre för det är Alex Wesby som sitter lugn på tronen.
Vilken jävla spelare!
Inte nog med att snubben häller i 38p med en löjlig procent, han spelar D och verkar vara en idealisk lagkamrat - Sean Avery borde pröva nån gång.
Mike Palm eller inte, Sundsvall tar det här, för AJ Guyton can play too.
Vasiljevic kommer att få foulproblem då och då, men jag tror inte att Kjellbom tar två snabba och sen en teknisk särskilt många gånger till.
Sundsvall klarade att vinna med helt ny stil och viktig spelare borta ur rotationen. Låt då vara att Kings hade Skjöldebrand skadad och bara kunde spela typ 15 minuter. Spännande att se Gehrke köra handbollsbyten med Wikner och Skjöldebrand ...
Till sist, Wikner, dissade honom totalt häromdan, men han såg riktigt bra ut igen i går. Wikner och Massamba är faktiskt de enda som spelar D i Kings som D ska spelas. Resten av Kings spelar försvar med armarna och om Lahdo, Nicke och Lundberg hade blåst lite hårdare på hand-checking hade Guyton skjutit 20 straffkast.
Ändå en bra säsong av Kings, man är ett år och två lite vassare jänkare bort (om man får behålla Skjöldebrand, which I doubt).
Sundsvall är här nu. Varken Solna eller Plannja tar Sundsvall i sju (min gardering blir en skada på Wesby eller Kjellbom).

Anonym sa...

Samma i fredags, dvs om man tagit hand checking hade Dragons haft ett helt gäng straffar till....men tydligt är att de släpper det nu. Lika för båda naturligtvis, men i fredagsmatchen hade det gynnat Dragons med en annan nivå.

See No Evil sa...

Ja, det är bara att hålla med om att Wesby är grym. Och har så varit hela säsongen. Han glänser ju inte mer än matchbilden kräver och laget behöver. Men senast var det en imponerande uppvisning när Dragons spel i övrigt felade.

Jämförelsen med Drains är inte alls dum. Wesby har nog lite mer scoring mentality, medan Drains kanske är (var) lite elakare i defense.

Wesby ska också ha cred för att han lyft sig en nivå sedan början av sin europeiska karriär. Det är inte många amerikaner som kommer till den här typen av basketländer och har en sådan utvecklingskurva. Det kommer betala sig i dollar och cent också!

Att Sundsvall har Kjellbom och Wesby är ju som när Lakers hade Kobe och Shaq - två av de fem bästa spelarna i ligan, kanske de två allra bästa. Och att inte vinna då får ju ses som ett misslyckande med tanke på att supporting-casten är betydligt bättre än Mark Madsen och Devean George, typ...