söndag 20 april 2008

Bäst när det gäller - en studie i clutch-players

NBA-slutspelet har hittills bjudit på flera sköna storylines, gårdagen infriade verkligen de högt ställda förväntningarna:

* LeBron lustmördade Wizards sedan han blivit kallad överskattad av Washingtons DeShawn Stevenson. LeBron som redan hade svarat på dissen med att likna sig själv vid Jay-Z och Stevenson vid Souljah Boy. Stevenson svarade med att bjuda in Souljah Boy till matcherna mot Cavs och ge ploj-rapparen courtside seats. Men någon good luck charm var Souljah Boy definitivt inte för Wizards den här gången.

* Chris Paul gjorde en magnifik slutspelsdebut med 35 poäng och 10 assist. New Orleans hamnade tidigt i underläge men visade inga tecken på att vara de slutspelsgröngölingar man är. Bland annat stängde man igen totalt bakåt i fjärde perioden, och Dallas gjorde typ fyra poäng på de sju första minuterna där.

* Ingen Yao, ingen chans. Det blir sannolikt inget avancemang från första rundan för Tracy McGrady – i år heller. Utah är lite för bra och lite för kompletta och mördade bland annat Houston på de offensiva returerna i den första halvleken. Men Luis Scola kan spela och det var det många av er i vår fantasy-liga som redan hade räknat ut.

* Grymmaste matchen igår var dock tvivelsutan Spurs–Suns, ett drama med två OT-perioder. Spurs satte tunga skott gång på gång och lyckades överleva en match där Phoenix länge ledde och hade taktpinnen. Sjukast var såklart det här, Tim Duncan skickar i sin första trea för hela säsongen och håller Spurs levande.


I nästa OT-period avgör Manu Ginobili med 1.8 sekunder kvar.

Jag skrev i min snabbgenomgång i fredags att Spurs skulle avslöja Suns, i år igen. Suns är fortfarande ett lag som gör kritiska defensiva misstag i de sämsta tänkbara lägen. Och när matcherna ska avgöras så finns det inget lag som är lika bra som Spurs på att executea!

Kolla in den här listan som ett intyg på detta. Den visar att Manu Ginobili är den tredje bästa poänggöraren i NBA-matcher där det är fjärde quartern eller förlängning, med mindre än två minuter kvar och där inget av lagen har en ledning på mer än tre poäng. Det mest imponerande är inte att Ginobili har flest poäng i de situationerna efter LeBron James och Kobe Bryant. Det mest imponerande är skottprocenten! Ginobili skjuter otroliga 62% i den del av matchen som definieras som "super clutch". Lebron skjuter 48%, Kobe skjuter 47%. Dirk Nowitzki skjuter 37% och Chris Paul 42%.

Är det Ginobili som är sjukt bra? Ja, givetvis är hans vinnarskalle och förmåga att spela 1-1 och alltid hitta en väg till korgen med sin snirkliga vänsterhand en del av förklaringen. Men ge också credit till Spurs och deras kompletta lagmaskin! Man vet alltid vart bollen ska och när, i slutet av matcherna.

Lite längre ner på samma lista finns Tim Duncan som skjuter 55% i samma situationer, Tony Parker som skjuter 67% och Michael Finley (skickade matchen till förlängning igår med en trea på ett mycket snyggt spel) med 43%.

Spurs har sin beskärda del av mästerskapstriumfer de senaste åren och kanske inte har samma akuta vilja att vinna som exempelvis Los Angeles Lakers och Boston Celtics. Men de regerande mästarna vet verkligen hur man vinner matcher, och det är inte otänkbart att vägen till pokalen går genom San Antonio i år.

Inga kommentarer: