tisdag 25 mars 2008

Solna-Öresundskraft: The Good, the Bad and the Ugly

Två ludna och slutspelshungriga apor smet in mitt bland en sömnig människopublik, på Ankdammsgatan denna ödesmättade tisdagkväll. Hur sammanfattar man en sån sak? Så här såklart:

The Good: Att skrällen kom direkt. Den här kvartsfinalen gick precis från att vara potentiellt Maxburgar-ljummen (nej, Gällivares kulinariska stolthet får inte godkänt den här gången) till Vindaloo-het. Öresundskrafts seger på bortaplan gör att Solna nu spelar under enorm press på lördag i Helsingborg. Och i Idrottens Hus har skåningarna bara förlorat fyra matcher på hela säsongen.

The Bad: Bilal Salaam. Tre quarters Öresundskraft vinner mot en quarter Salaam. Alltid. Redan efter en minut och 30 sekunder gick Salaam ut med två fouls, och det råder inget tvivel om att det var resultatet av game-planning och smarta Öresundskraftsspelare. Ni såg väl hur Herman Favors vände sig om när han störtade fram fri på breaket, såg Salaam bakom axeln och stannade upp för att fiska upp foulen? I anfallet därefter gick Öresundskraft till Tomas Cerkunovas down low som tvingade Salaam till foul nummer två.
Det här var bara en av de saker som Mattias Kenttä gjorde rätt i och inför den här matchen. Spelarna visste sina främsta uppgifter.
Med Salaam på bänken såg Solna märkbart loja ut, när Johan Åkesson med flera dominerade inside och killar som Bilo Boucari och Jonas Christensen fick störta in och riva åt sig offensiva returer. När Salaam väl kom in igen såg han passiv ut, men han tändes så småningom av sin egen block och dominerade stort i den fjärde quartern. Den goda nyheten för Öresundskraft, mitt i alla förnedrande blockar och Salaams sinnessjuka dunk där han typ knäade Jens Stålhandske i pannan, är att en kille som Åkesson ändå stod upp och inte vek ned sig. Det imponerade faktiskt. Han hade bland annat en enormt viktig putback-dunk down the stretch som fick två apor att djungelvråla så högt de kunde.

The Ugly: Matchen och missarna. Förhandssnacket handlade om att att NBA-legendaren Kevin McHale skulle finnas på läktaren, för Minnesota Timberwolves räkning med ögonen på Rudy Mbemba. Vi får hoppas att så inte blev fallet, för det var sannerligen ingen välspelad match vi fick se. Många känslor och hög intensitet, vilket hör slutspelet till och är alldeles underbart. Men framförallt Solna spelade en dålig basket, det var bollar med fel adress och tvålhänder på många ställen.
Och Rudy missade två av fyra straffkast i matchens absoluta slutskede. Straffskyttet är helt klart en svag punkt för Rudy, som sköt 65.7% från linjen under säsongen. Det duger inte. Till nästa match bör nog Solna använda all läkekonst i världen för att få in Rudys lekkamrat Brandon McKnight på planen igen. Han var ombytt och värmde upp ikväll, men spelade inte en sekund. Det är slutspel alright...

Imorgon onsdag: Plannja-Uppsala (i webb-tv) och Sundsvall-Norrköping.
På torsdag: Södertälje-08.

Inga kommentarer: