lördag 22 mars 2008

Dahlén - 1, X eller 2?

Ulf Dahlén blir tränare i Frölunda alltså. Precis som See No Evil är inne på: Inte dagens mest överraskande val. Men likväl ett val att fundera över.

Jag ser varje tränartillsättning som en match, en säsongspremiär. Du vinner, du spelar oavgjort eller du förlorar. Skillnaden är den här matchen kommer att hjälpa dig eller stjälpa dig resten av säsongen.
Det är säsongens viktigaste match.

See No Evil utlovade tre åsikter. Här kommer dom i 1X2-format. Vilken som är min? Säger jag inte. 1 står för seger, X är oavgjort och 2 är förlust:

1) Att Dahlén och Kent Norberg är kompisar är en sak. Att man har samma syn på hockey och lagbyggen är en till sak. Det här är två ledare i en ny och hittills unik organisationsform som kommer att vara överens stor del av tiden. Det är grunden till framgång - en tydlig linje.
Dahléns erfarenhet som spelare och hans smartness har förmodligen redan gjort honom till en mycket bra tränare och om han inte är fullfjädrad än så har han den mer än mycket duktiga Janne Karlsson vid sin sida. Dessutom kräver blott namnet Ulf Dahlén respekt.
Infallsvinklarna från NHL som Dahlén bär med sig samt kontakterna kommer att gynna Frölunda på flera plan. Redan under tiden i Timrå utnyttjade Norberg den kontakten med Dahlén och Stars och ett knippe NHL-spelare (som Manny Malhotra, Trevor Daley och Steve Ott) kom över och tränade i Medelpad. Nu är kontakten än starkare. Kanske lirar en eller två av Stars top prospects i Frölunda kommande säsong?

X) Släng alla tränares namn i en hatt och låt klubbdirektörerna dra lott. Slutresultatet efter 55 omgångar blir detsamma. Nja, inte riktigt, men ungefär. Dahlén gör varken till eller från. Det här är Kent Norbergs show. Hans val och värvningar avgör Frölundas resultat. Exempel: Värvar Norberg bra backar kommer Frölunda sannolikt att ha ett bra försvar. Svårare än så är det inte.
Dessutom finns Janne Karlsson där. Det är ändå han som kommer att styra det spelmässiga till stor del. Populära Dahlén är en dyr galjonsfigur, ett verktyg för Norberg att locka spelare med.

2) Meriterna? Han var en ruggigt bra spelare med en jävligt kul skridskoteknik. Han fick komma in i landslaget för att han hade god kontakt med spelarna. Han fick bli tredjetränare i Dallas Stars för att han har spelat där förut och som en flirt med fansen. I övrigt ingenting.
Dahlén ser antagligen det här som ett trappsteg till ett bättre jobb i NHL. Han kommer inte att förvalta, revolutionera, förbättra eller förädla någonting i Frölunda. Han har inte den kompetensen. Istället får Janne Karlsson dra hela lasset - som andratränare. Dahlén snackar med media - Karlsson drillar laget. Det blir en förstås en omöjlig situation i längden.
Och så fort de erfarna spelarna i Frölunda känner lukten av inkompetens så är loppet kört för Dahlén. Men sparken får han inte. Det blir en, inproduktiv säsong, och så tillbaka till ett mysigt assisterande jobb i NHL. Med en ny rad i sitt CV: Huvudtränare, Frölunda, 2008-2009.

Inga kommentarer: