lördag 23 februari 2008

Elitserien 23 februari

Jag känner fyra apor som skulle behöva ett sånt här träningsläger just nu. Men vi får nöja oss med kaffe och vetelängd hemma hos Pick No Evil.
Men det är, som det heter, bredvid poängen.
Sju omgångar kvar av elitserien. 21 poäng att spela om.
Vad har vi lärt oss?
Rätt mycket faktisk - och därför blir det dagens tema i succéserien vi gillar att kalla "Elitseriegenomgången".

Brynäs-Frölunda
Vad vi har lärt oss av Brynäs: Att träna en elitserieförening är ingenting för clowner. Leif Boork var visserligen en frisk fläkt för oss, men hans sjuka experiment satte Brynäs i en sits man inte lyckats ställa sig upp från. Olof Östblom kom in och skötte sig - tills han bänkade ledaren, själva fundamentet i Brynäs, Tommy Sjödin och dessutom sågade karln. Det finns betydligt bättre sätt att etablera auktoritet, Östblom. Tränarna har ätit upp alldeles för mycket energi i Brynäs.
Vad vi har lärt oss av Frölunda: Att bygga ett lag är inte ett pappersarbete. Frölunda värvade friskt och ja, jo, på papperet fanns få, om ens några, luckor. På isen har det varit så ojämnt att jag ibland gråter när jag ser laget. Kanske hade det gått bättre om inte Pelle Bäckman varit ansvarig från start och så länge som han var det. Uppenbarligen har saker gått snett när så många bra namn underpresterar.
Tips: 2.

Färjestad-Djurgården
Vad vi har lärt oss av Färjestad: Ge aldrig upp. Att slå igenom som 23-åring är sent. Särskilt när man spelade i division I säsongen innan och division II två säsonger det. Fabian Brunnstöm har bevisat att chansen kommer, bara man hänger i. Nu jagas han av sjukt många NHL-klubbar och vi på läktarna och framför teven får passa på att njuta så länge vi kan. Och ha ångest över att vi själva la av när det blev lite jobbigt med träning och sånt.
Vad vi har lärt oss av Djurgården: Hemvävt och hårt jobb kan räcka långt. Djurgården har mindre resurser än många andra, men med en klar 08-profil och några enstaka guldkorn, som Ossi Väänänen, tävlar man i varenda match. Här förtjänar Hans Särkijärvi en extra guldstjärna. Dif har återuppfunnit sig själva och det kommer att bli bättre och bättre.
Tips: 1.

Luleå-Modo
Vad vi har lärt oss av Luleå: Målvakten ÄR lagets viktigaste spelare. Det är ingen skröna. Luleå lyssnade inte och startade säsongen två båsdörröppnare (Mattias Modig och Giusten Törnqvist) innan man insåg problemet och värvade... En till båsdörrsöppnare (Jere Myllyniemi). Det spelar ingen roll att man har Bartecko om snubben längst bak inte kan stoppa en ispuck från mittcirklen.
Vad vi har lärt oss av Modo: Det avgörs på våren, inte på hösten. Modo lunkade sig igenom hösten, tog ett skär här och där, och vi ropade kris, KRIS! Vi apor ville till och med sparka Harald Lückner som inte lyckades tända laget. Men Modo exploderade i slutet av december och har sedan dess varit barnsligt bra. Och man blir bara barnsligt bättre. Tro mig.
Tips: 2.

Mora-Skellefteå
Vad vi har lärt oss av Mora: Ingenting varar för evigt. Mora ska ha en eloge för att man ens tog sig till elitserien från början. Och en ännu fetare eloge för att man hängt kvar - trots att alla, verkligen alla, räknat ut dom. Men här tar det stopp. Njut av matcherna mot Leksand i kvalserien. Det lär ta ett tag innan ni möts igen.
Vad vi har lärt oss av Skellefteå: Lagmoral väger tyngre än lönebudget. Skellefteå har jobbat i motvind. Långt upp, liten stad, inga drömmar om SM-guld, lite pengar. Det är inget scenario man lockar spelare med. Men de som är där sliter för pengarna de får. Spelarna har köpt systemet, spelar efter resurserna och ger aldrig upp. Och det kommer att gå bra om Hans Särkijärvi tar över också. Det har Säcken bevisat i Dif.
Tips: X.

Timrå-Södertälje
Vad vi har lärt oss av Timrå: Få inte skador. Lättare sagt än gjort va? Vi vet. Men det är på riktigt läxan här. Timrås skadelista är vansinnig och har tämligen effektivt degraderat laget från guldkandidat till blott slutspelskandidat.
Vad vi har lärt oss av Södertälje: Flest mål vinner. Vore det inte för den mycket lyckade defensiven hade Södertälje inte tagit ett poäng. För framåt är impotensen smärtsam att se. Spetskompetens är ett riktigt ord, men SSK måste ha en gammal ordbok.
Tips: X.

Inga kommentarer: