onsdag 30 januari 2008

Välkommen till framtiden

Kent "Nubben" Norberg, sveriges förmodligen skickligaste plockepinn-spelare värvas, jo, värvas, från Timrå till Frölunda för att bli General Manager.
Alltså, Timrås sportchef värvas till Frölunda där han ska vara General Manager. Tänk på det ett tag. Har du hört den förut? Tror inte det.

Vi tänkte alltså prata om framtiden nu. För tro det eller ej, det här är ett stort steg för svensk ishockey, det är vi säkra på.
Vi tänkte prata om organisationsfrågorna som är så mycket viktigare än vad folk tror.
Vi tänkte prata om värvningen av Norberg, om det är stämmer, som en inblick i svensk idrotts framtid. Sverige är, som bekant, några steg efter de stora länderna på flera plan - framför allt ekonomiska.
Vi tänkte prata om hur vi jobbar på det. På hur alla elitserieklubbar har nya evenemangsarenor, klubbar börsnoteras och riskkapitalister kliver in från höger och vänster.
Vi tänkte prata om hur cynikern muttrar något om idrottens död, men vi pratar än en gång om det naturliga urvalet.

Men det där, allt det där vi tänkte prata om, ryms inte på vår server. Allt det där är en uppsats längre än Yi Jinlian stående på Yao Mings axlar, om Yao Ming hade styltor.

Så vi går på enkelt hockeyfakta. Raka rör och hårda puckar:
Om det här är sant så får Frölunda alltså Sveriges skickligaste plockepinn-spelare. Det finns varje silly season i runda slängar 500 miljarder spelare ute på marknaden. Kent "Nubben" Norberg gjorde sig ett namn genom att lyckas plocka ur stickorna längst ned i högen, de okända, många med lägre prislapp, de som ingen annan vågade eller fattade att de borde försöka ta.

Exempel?
Tja... Kalle Koskinen, Sanny Lindström, Anton Strålman, Björn Svensson, Corey Hirsch, Johan Andersson, Peter Regin, Kimmo Kapanen, Kent Manderville. Med. Flera.
Med mer pengar i börsen fick han Jonathan Hedström, han tussade ihop Riku Hahl och Timo Pärssinen. Han fick Jonathan Hedström att stanna kvar trots att hans Skellefteå AIK gick upp och han värvade Petr Tenkrat.
Jag kan räkna upp floppar också, men sannolikt färre än andra klubbar sett till vad de kostat. Det är helt enkelt något med Kent Norberg och förmodligen är han Sveriges bästa sportchef.

I Frölunda, som har de ekonomiska musklerna och juniorverksamheten så kan Kent Norberg bygga sveriges bästa lag. I dag bävar Färjestad, Linköping och HV 71 kan jag lova. Nubben kommer inte att värva namn nödvändigvis, han kommer att bygga med rätt spteskompetens och rätt rollspelare.
Frölundas tanke med sin nya, amerikanskinspirerad organisationsmodell är spännande och antagligen kommer hela Sverige ta efter.

För Frölunda blir det här nog inte en billig affär, men å andra sidan måste man spendera pengar för att tjäna pengar. Det blir längre och längre mellan solskenshistorierna i svensk idrott. Ett Vilda Väsby kommer inte att hända igen.
Ett elitserielag är en affärsverksamhet i underhållningsbranschen, inte en lekstuga för gubbar som drömmer om de gamla tiderna när de själva gjorde stoppsladd framför motståndarnas målvakt.

Inga kommentarer: