onsdag 30 januari 2008

Preview: Södertälje-Öresundskraft

Det är lätt att gäspa åt den här matchen: Två relativt anonyma lag, en hängmatch mitt i veckan utan några stora profiler att glänsa på planen. Men gör inte det. Gäspa, alltså.

Den här matchen är väldigt viktig för båda lagen och det räcker med att studera tabellen för att förstå varför. Vinnaren hakar på i toppstriden med 22 poäng, blott tre segrar bakom serieledande Sundsvall. Förloraren får känna flåset i nacken från lagen kring strecket: Borås, Norrköping, och i viss mån även Jämtland och pånyttfödda Akropol. Det handlar alltså om två saker i det här skedet:
- Att skaffa sig en så gynnsam position inför slutspelsracet, förstås - de åtta främsta i tabellen spelar slutspel i vår.
- Men kom också ihåg att de sex första efter 22 omgångar (två kvar efter dagens match) får en extra hemmamatch i grundseriens etapp två.

Det lag som vinner idag parkerar på just sjätteplatsen. Om Öresundskraft vinner har man dessutom fördel i inbördes möten. Mötet i Helsingborg slutade 90-82, så räkna med en kraftfull anstormning från Södertälje oavsett hur stor en eventuell ledning är i slutet av matchen. Värt att tänka på när du lägger ett eventuellt spel mot spreaden.

Södertälje är inne i ett 4-1-streak, och hatten av till Torbjörn Gehrke som återigen får ett ganska jämntjockt spelarmaterial att köpa in i lagkonceptet, spela ett uppoffrande försvarsspel och dela broderligt på bollen i anfallet. Den enda regelrätta stjärnan är Basketligans Dirk Nowitzki; svensk-israelen Jonathan Skjöldebrand. Han snittar 19.1 ppg och 8.7 rpg på 46-procentigt, inklusive 44.4% på treorna. Öresundskraft borde lägga all energi på att försöka få honom ur balans. I några av de matcher jag sett med SBBK visar Skjöldebrand att just humöret kan komma till hans nackdel. Attackera honom när du spelar anfall och tvinga honom att spela försvar och försök fiska fouls - det är en bra start.

Öresundskraft inledde säsongen 8-4, har sedan dess gått 2-5. Mattias Kenttä har länge setts som ett av de stora framtidsnamnen vi har på coachsidan. Han har materialet för ett lag som kan spela semifinal, nu gäller det bara att få ihop det. Öresundskraft hoppas få sin nya värvning spelklar till kvällens match. Det handlar om 25-årige litauern Tomas Cerkunovas, en center på 204/110 som förra säsongen snittade 21 poäng och 11.4 returer i den litauiska andraligan. Jag ska inte låtsas som att jag vet någonting om hur bra den serien är, bara att litauisk basket generellt sett är ledande i Europa, men Cerkunovas utnämndes även till MVP i serien och med tanke på hans ålder så låter det helt klart spännande.

Om spelbolagen släpper odds till den här matchen kan det eventuellt bli ett spel från See No Evil. Kom tillbaka om ett par timmar och kolla läget.

Inga kommentarer: