måndag 21 januari 2008

Företagspolicy

Enligt tidningen Chef tycker tre fjärdedelar av svenska chefer att det är okej att anställda skickar privata mejl eller gör privata ärenden på arbetstid. Något färre tycker att det är helt okej att läsa tidningar. (Sluta inte läsa här, det här blogginlägget är inte så torrt som du tror.)
Samma tidning berättar även att bland kvinnor så är toleransnivån generellt lägre. Kvinnliga arbetsledare har alltså en strängare syn på myglet än manliga chefer har. (Är du fortfarande med mig här är det ett mirakel.)
Vad den sjukligt nischade tidningen däremot inte redovisade var siffrorna för hur auktoriteter inom apbaserade företag ser på samma frågor.
Därför presenterar vi här delar ur TipsyChimps företagspolicy. Här följer ett litet, litet axplock ur paragraf 45, do’s and don’ts på arbetstid:

Vi uppmuntrar inte:
* Att våra anställda kommer till jobbet innan klockan elva på förmiddagarna. Det visar på dåligt omdöme och högst sannolikt en natt utan direktsänd amerikansk tv-sport.
* Att våra anställda dricker fler än fyra öl till lunchen.
* Att våra anställda (Hear No Evil!) använder textremsan på sid 199 när vi myser framför På spåret på fredagar. Ledtrådar som ”Det inte Kal kan, KANADA” är inte lika kluriga i textform.
* Att våra anställda har med sig människor på redaktionen. Tänk på allergikerna.
* Att våra anställda (Speaky!) svarar i telefon utan att säga något.
* Att våra anställda under julfesten tar Lennart Nilsson-inspirerade bilder, på ställen man inte trodde fanns, med hjälp av kopiatorn.
* Att våra anställda (See No Evil!) kissar barnförbjudna förolämpningar till Eli Manning i snön utanför huvudentrén.
* Att våra anställda besöker domäner som slutar på *luts, *eens, *ilfs, *izarre eller *venskaspel.
…och så vidare.

Direktiven kommer direkt från våra amerikanska ägare och uppdateras varje eftermiddag på Tipsys intranät. Två servrar på fyra terabyte vardera hanterar hela paragraf 45, som i skrivande stund innehåller 245 768 punkter (i många fall med smygfilmade exempel i quicktime-format).

Inga kommentarer: