tisdag 29 januari 2008

Basketligan, fyra matcher idag

Efter en mini-semester är blindapan tillbaka på banan. I väntan på kvällens odds kör vi en genomgång på matcherna och läget i lagen.

UPDATE: Ett par spel finns nu här.

Gothia-08 Stockholm
Ett losing streak kommer att ta slut här. Gothia har varit en besvikelse hela säsongen, är 4-15 med fyra raka förluster. Spelarmaterialet är för klent helt enkelt. Omdömet om amerikanske guarden Tim Smith är tillsvidare oklart efter en okej match mot Akropol men en dålig insats mot Öresundskraft.
Att succélaget 08 helt plötsligt sitter på tre raka förluster är remarkabelt. Men samtliga har varit jämna matcher och några moraliska tapp finns inte för det här laget. Idag saknar man för övrigt Viktor Bengtsson.

Norrköping-Uppsala
Olle Lundéns intåg i Uppsala har blivit en succé, med imponerande segrar mot topplagen 08 Stockholm och Sundsvall Dragons. Norrköping borta är en på papperet enklare, men framförallt kanske lite lurigare match. Kelly Grants gäng skrällde borta mot 08 senast efter att gamle David Bergström fått grönt ljus igen - köttbullen bombade friskt och satte 4/7 tvåor samt 4/15 treor för sammanlagt 24 poäng. Nu har Dolphins bytt ut Pawel Mroz mot Conor Grace, en amerikan med irländskt pass som knappast lär vara något monster under korgarna - men Norrköping har ju sällan de spelartyperna så de fortsätter säkerligen kräma ur segrar ändå med sin kortväxta tv-spels-run n' gun-basket.
Matchen sänds i webb-tv via basket.se/ligan.

Jämtland-Akropol
Coachkarusellen har snurrat friskt i Basketligan i år. Min fasta övertygelse är att coacherna oftast fått bära hundhuvudet för att klubbarna värvat fel/överskattat sina spelartrupper. I Jämtland var det dock hög tid att befria Pecka Johansson från ansvaret som coach då han redan har tillräckligt att göra som klubbdirektör/sportchef. Men samtidigt kan man fråga sig om ersättaren Jonathan Bolin, som ju även har ansvaret för Jämtlands lag i Damligan, inte får för mycket att tänka på i sin tur? Nåväl, cynikern skulle säga att allt är mer eller mindre irrelevant eftersom - ja, jag fortsätter tjata om det här - Jämtland ändå inte kommer lyckas i ett slutspel om man inte byter ut Tim Whitworth mot en amerikansk insidespelare.
Akropol är 4-3 sedan Ali Ghanim tog över som coach. Räkna med att TJ Thomas, Gerald Riley och Blerim Marzeku kommer fira triumfer ikväll igen. Jämtland bör dock kasta ett öga på matchvideon från Akropol-Solna senast, där Solna höll Thomas på 11 poäng och 2/11 från golvet.
Jämtland saknar eventuellt Doremus Bennerman (sjuk, inte tränat) och Akropol har frågetecken för Vlade Krupnikovic (fotskada).

Solna-Borås
Borås har materialet till att tävla med vilket lag som helst, och laget har faktiskt redan slagit Solna en gång den här säsongen (92-81 i början av december, men sedan dess har Solna blivit bättre och bytt ut den lufsande Trevor Harvey mot mer aktiva Bilal Salaam) och har dessutom besegrat Plannja en gång och Sundsvall två gånger. Det finns garanterat ingen coach som önskar sig McDade, Kingma och kompani tidigt i ett slutspel. Solna är bra och väldigt välcoachade, men jag tror att det här kan bli en jämn match.

Inga kommentarer: