söndag 2 december 2007

Fem heta frågor

Vecka 13 i NFL. Här är fem heta frågor inför söndagkvällens matcher:

1) Kommer Washington Redskins lyfta sig eller rasa ihop i den extremt känslosamma matchen efter mordet på Sean Taylor?
Redskins kommer dedikera hela den här matchen, och resten av säsongen, till sin bortgångna lagkamrat. RB Clinton Portis lär, trots eventuella böter från NFL, byta till Taylors tröjnummer 21 idag för att hedra en vänskap som går tillbaka till college. Men hur varje enskild spelare kommer reagera när bollen väl är i spel idag, är svårt att förutspå. Givetvis kommer momentum spela en stor roll, och Washington kommer inte ha råd att hamna i ett betydande underläge - då kan känslorna svämma över och luften gå ur. Känslan här är ändå att, med stöd av en känslomässigt driven hemmapublik, vi kommer få se en dominant fysisk insats av Washington. Och tänk på motståndarna Buffalo Bills, som hamnar i en lite konstig situation här. De kan säkerligen förlora en del slagkraft och attityd. Och football handlar ju väldigt mycket om attityd.
Jag lutar åt ett spel på Washington -5.5, men det man måste väga in här är det faktum att Redskins sällan vinner stort på grund av en ovilja att öppna upp sitt offense.

2) Vilket är NFL:s näst bästa lag?
För en gångs skull så verkar det som att årets Super Bowl verkligen kan bli en match mellan de två bästa lagen i NFL, och inte bara en parentes efter att AFC Championship Game avgjorts. För som det ser ut nu är Dallas Cowboys NFL:s näst bästa lag. Indianapolis Colts skuggar, liksom Pittsburgh Steelers och Green Bay Packers. Men Colts har inte varit sig likt sedan man tappade matchen mot suveräna Patriots, och flera nyckelspelare saknas och har saknats på grund av skador. Till exempel finns en fruktan att WR Marvin Harrison aldrig kommer kunna nå upp till sin högsta nivå igen på grund av smärtan i knät. Steelers är bra, riktigt bra, men kan fortfarande se rätt ugly ut offensivt ibland med dåliga blitz pick-ups och ett lite ojämnt running game (Willie Parker är ett hot att ta bollen hela vägen varje gång han rör den, men han är ingen som köttar till sig de där tuffa 3-4 yardsen på ren styrka).
Och Cowboys besegrade ju Packers så sent som i torsdags.
Cowboys försvar är helt klart bra, men deras offense är lysande eftersom de har det bästa av båda världar. Ett explosivt passing game, och ett running game som kan nöta ned motståndarna. Jag fullkomligt älskar RB Marion Barber, som delar ut sjukt mycket stryk och är jävligt hård i kroppen samtidigt som han har kvicka fötter. Faran för Cowboys är när man möter atletiska pass rushers, då Dallas stora grabbar på o-line kan få svårt att hänga med.

3) Bör Eagles göra sig av med Donovan McNabb?
I mina ögon, nej. Det finns helt enkelt för få bra quarterbacks för att ett lag som vill slåss i slutspelet varje år ska göra sig av med en QB som varit till fyra NFC Championship Games och en Super Bowl. Det som talar mot McNabb är, förstås, skadorna. Han har missat 20 matcher de senaste fyra säsongerna och han är fortfarande uppenbart hämmad rent fysiskt. Men McNabb är ett superproffs som tar hand om sin kropp och tränar som de bästa. Jag tror han kan komma tillbaka till storformen. Det man aldrig får glömma är att McNabb bara har haft en riktig go-to-receiver i sin karriär (TO), och då räckte det till en Super Bowl innan samma receiver snackade sig ut ur Philly.
Eagles kan ändå göra det inte minst affärsmässiga beslutet att göra sig av med McNabb, och välja att gå vidare med årets draftade QB Kevin Kolb. Om så är fallet så kan McNabb elevera vilket mediokert lag som helst till ett slutspelslag. Den klubb som omger honom med riktiga vapen - ungefär som Saints gjorde med Drew Brees förra året - kan bli livsfarlig.

4) Rookie-quarterbacken JaMarcus Russell kan snart få speltid i Oakland Raiders. Rätt eller fel?
Rätt, om det bara handlar om sporadiska inhopp eller någon enstaka match i slutet av säsongen.
Fel, om Oakland gör honom till permanent starter.
Russell är trots allt toppvalet från draften i våras, och det vore synd om Raiders skulle låta sin dyra, dyra investering bli mosad bakom en o-line som gett upp 33 sacks och inte ger sin QB tillräckligt med tid.
Spelare som Matt Schaub, Carson Palmer och Tony Romo är exempel på hur unga quarterbacks kan tjäna på att få se och lära under en längre period istället för att bli inslängda i hetluften direkt. På grund av det skrala QB-utbudet överhuvudtaget tvingas många NFL-lag ändå spela sina ofärdiga rookies (för) tidigt, men jag tror ändå allt fler organisationer kommer göra medvetna försök att skynda långsamt med sina unga quarterbacks. Dessutom får man inte glömma att Russells långa holdout (han ville ha mer pengar, helt enkelt) gjorde att han missade ovärderlig tid med lagets offense under försäsongen.

5) Är överraskningslaget Cleveland Browns for real?
Nja. Man ska ta alla lag på allvar, särskilt alla lag med 7-4-records, men det är tydligt vad Browns saknar för att ta steget fullt ut och bli ett slutspelslag att räkna med. Det handlar om bortaspelet, vanligtvis den sista pusselbiten att falla på plats för dåliga lag som är i färd med att lyfta sig till en ny nivå.
Browns förlorade i Oakland mot ett mediokert Raiders. De vann med sju i St. Louis mot ett Rams som då var 0-7, knappast imponerande. Den mirakulösa OT-segern borta mot ett Ravens i kris har ni redan hört om. Browns har ett väldigt kompetent och tämligen välbalanserat offense, men det blir svårare att rida detta i högljudda bortamatcher. Försvarsmässigt är det ingen hemlighet att Browns har svårt med sitt run defense, och häri ligger nyckeln för Arizona Cardinals i dagens match. Kan man springa Edgerrin James framgångsrikt och kontrollera klockan så vinner Cards (5-6) den här matchen.

Inga kommentarer: