lördag 24 november 2007

Bäckis

Nattens poängexplosion till trots: Bäckströmma mig hit och Bäckströmma mig dit.
Hur gärna man än vill att det ska gå alldeles, alldeles underbart för Brynäsexporten Nicklas Bäckström så kan vi inte blunda för sanningen.
Och här kommer den. Sanningen alltså. Jag kommer att klä den i sammet så det inte tar så hårt men du som läser, ja, du där, borde nog hålla i dig i något.
Redo? Okej, nu kommer den:

Sanningen om Nicklas Bäckström är... att han inte är speciellt bra.

Nu gick ett sus genom publiken och jag tror någon fick en hjärtattack i gävletrakten.
Men det är ju faktiskt sant. Bäckström är inte speciellt bra, i NHL that is.
Bäckis är som ett rådjur i helljus. Han verkar bländad av stjärnorna, av styrkan och farten i ligan. Vissa byten är han ju knappt där och han är inte distinkt i någonting han gör. Att han då har bättre blick för spelet än den genomsnittlige guden blir sekundärt.

12 poäng (2+10) på 22 matcher låter ju inte så pjåkigt. Det kan betyda att Bäckis kommer upp i cirka 40 poäng i sin rookiesäsong (jämförbart med exempelvis Henrik Zetterbergs 44 2002/2003). Acceptabelt. Å andra sidan betyder också att Atlantas back Tobias Enström är bättre - 13 poäng på 22 matcher...
Patrick Kane, Chicagos Bäckström, är ett år yngre, har sämre omgivning (på papperet) och har gjort 22 poäng på 21 matcher. Skillnad det.

För en snubbe som draftades fyra, som kallats för den nästa Foppa, som spenderat en hel del tid på isen med några av ligans vassaste offensiva spelare så duger inte det här. För en högprofils-rookie som Bäckström så duger inte det.
Hans kedjekamrater i natt, i en nykomponerad kedja, var Donald Brashear och Matt Bradley. Bradley är en skridskoåkare, en energiforward med små offensiva skills och Brashear är en fighter med vissa hockeykvalitéer.
Det är Bäckströms nya kedjekamrater.
Det säger mer om Bäckis än om Bradley och Brashear.

Det finns 18 000 000 anledningar och usäkter till varför Nicklas Bäckström inte gjort mer poäng och varför han inte har lyckats så bra som förväntat.
Men det bryr sig ingen om. Poängen är att bara poängen räknas.
Det här är NHL, baby.

I övrigt så har Mats Wennerholm en sund syn i Sportbladet. Läs artikeln här.

5 kommentarer:

Anonym sa...

toews är också bättre än bäckis.

Hear No Evil sa...

Det har du helt rätt i.

Anonym sa...

Bäckis rankas som femte bästa spelare i Washington. Två mål och nio assists för en rookie, i NHLs absolut sämsta lag (någonsin!)
Jag antar att du inte sett någon av matcherna, eller läst något om hans tid i NHL och baserar din text på Wennerholms patetiska krönika. Bäckis ger andra chanser att göra mål, knappast hans fel att Kozlov och Nyllet spelar som ett gäng äldre damer.
Dessutom, Bäckis flyttades till fjärde kedjan för att ta bort lite tryck på honom och ge honom chansen att hålla i pucken under längre tid.

Jag får anta att du 1.Lider av någon tragisk sjukdom. 2. Tror allt för mycket på Wennerholm.
3. Är Leksing (dvs en blandning av 1 och 2)


Oh right, one more thing. Både Enström och Kane spelar i lag med flyt. Bäckström spelar i ett uselt lag, med en förre detta coach som inte riktigt förstod honom. Right wing, nästa center, sen right wing, första kedjan, right wing. Andra kedjan!

Uhm, blev ganska långt. Slutligen, Bäckström har spelet bättre än Kozlov och ganska lika som Nylander. Flyttad till fjärde kedjan, ja. 'slutet' för bäckis? Tror inte man flyttar ner nån till fjärde kedjan och ger honom första PP om han är 'dålig'.

Allt han behöver är nån som kan göra mål, hur tänker dom när dom satte ihop Nylander och bäckis? Nylander är inte så jäkla vass. Ovie? Den ryssen vill ju bara skjuta.

Säg som det är, du har aldrig sett honom lira. :p

Anonym sa...

A. Ovechkin 22 14 10 1 24
M. Nylander 22 5 14 -9 19
V. Kozlov 22 3 11 -3 14
N. Backstrom 22 2 10 -3 12

GP, Goals, Assists +/- poäng.
Två poäng under Kozlov (NHL Season: 11th)

Om bäckström:
* Ranks fourth on the team and fifth among NHL rookies with 12 points
* Has 10 assists, third among NHL rookies

Inte allt för illa, för någon som spelar i ett helt otroligt uselt lag.

Hear No Evil sa...

Ah, underbart. Ska vi anta saker? Jag antar att du kommer från... (trumvirvel) ...Gävletrakten! Vad vinner jag? Sedan så antar jag att du är kring 12 år gammal eftersom du kommer med klassikern "Du har säkert aldrig sett honom spel" samt en smiley. Vinst igen? Suveränt.
Om du, på riktigt, tror att Washington är förtjusta i Bäckis spel så här långt så är du fruktansvärt fel ute. Om du tycker att Bäckis varit bra så här långt (så bra som ett fjärdeval som väntar ett år extra innan han kommer över ska vara) så måste du söka hjälp.
Att Bäckis har uppträtt oväntat valpigt går ju inte ens diskutera. Om du har sett någon match så vet du vad jag menar.
Washington har dock haft stort tålamod med din idol, vilket klubben ska ha kredd för.
Ditt resonemang med fjärdekedjan och PP fattar jag inte alls. Klart att Washington har kvar honom i PP. Han ser ju isen som ingen annan. Att de däremot har flyttat honom till fjärdekedjan betyder någonting mer än att ge honom tid och ta "pressen" från honom.
Alla hade förväntat sig mer av Bäckström.
Du snackar om att han gör bra ifrån sig i NHL sämsta lag någonsin... Men senast jag kollade så var Bäckis en viktig del i det laget och därmed i att de är sämst.
Vi får se hur det går nu när han spelar mindre 5 mot 5. Vågar man gissa att Washington kommer att gå bättre?
Vi står för det vi har skrivit: Bäckström har inte lyckats så bra som alla hade förväntat sig (vilket är åsikten vi uttrycker i blogginlägget, inte att han är det sämsta som trampat runt i ett par skridskor).
Det han har gjort hittills duger inte.