torsdag 11 december 2008

The mystery of the missing Strumpa

Joråsåatteh... Södertäljes Leif Strömberg fick kicken.
Och vi förstod förstås att det var på gång.
I våra små aphuvuden har det nästan hela säsongen stått mellan två tränare: Strömberg och Timrås Challe Berglund.

Strömberg vann, so to speak.

Anledningen att han får sparken är självklar.
Resultaten.

Många, inkluderat tipsychimps.com, trodde att Södertälje skulle bli säsongens utropstecken.
Fjolårets disciplin och supertighta defensiv fanns ju kvar. Och med tillskotten Hannes Hyvönen och André Benoit skulle man ha en offensiv som sträckte sig längre än en fräck Linus Klasen-dragning per vecka.

Men verkligheten blev en annan. Hälften av lagen i elitserien har släppt in färre mål, bara Brynäs har gjort färre. Det flyger inte. Inte när ledningen trodde att man hade ett slutspelslag på gång.
Så kan det gå.
Och när ledningen trodde att man hade ett slutspelslag men tabellen visar att det snarare är ett kvalserielag, vad gör man?
Kickar tränaren.
Så funkar det.

I Sportbladet finns det ett citat med Strömberg som är så kul och så bittert att det nästan inte går att förstå. Har han verkligen sagt det här med ett straight face?

- Jag tycker att vi har spelat strålande hockey, det krävs mycket för att komma till alla chanser som vi faktiskt gjort. Varenda målvakt vi har mött har ju fått pris för matchens bäste spelare. Jag lämnar klubben med jävligt hög svansföring.


Skulle inte motståndarnas målvakter ha spelat så jävla bra när de mötte just Södertälje så hade alltså Strömbergs lag antagligen toppat tabellen. Att sen SSK:s egen Björn Bjurling ligger fyra i målvaktsligan är förstås mindre matchavgörande...

Jag är för att Leif Strömberg får gå. Kanske vaknar spelarna nu. Sanningen är ju att man inte såg ut att vilja spela för Strumpan längre. Och enligt Tomas Ros så firar man ju i SSK nu.
Viktigt i den här ekvationen, i mina ögon, är också att Stefan Nyman samtidigt får maka på sig. Nyman var assisterande tränare, har två gånger attackerat spelare fysiskt (Klasen i fjol, Hyvönen i år) och dessutom är det han som har satt ihop det här laget.
Ett lag som inte räcker till.

Det kan inte nye tränaren Jim Brithén ändra på.

Men Nyman petas bara snett åt sidan. Han ska fortfarande ha ansvar för rekrytering och scouting.
Perfekt.
Kanske kan han hitta en ny André Benoit där ute. Eller... Vågar vi ens drömma om det? En ny JASON MORGAN!

Strömberg out, Challe står på tur.
Klart slut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är rätt att kicka Strumpan och det är rätt att behålla Nyman.
Kom ihåg vem som hittade spelare nog för att gå upp och sedan hänga kvar.
Nyman har plockat Pakaslahti, Klasen, Benoit (som efter en trög start är grym nu), han fick tillbaka Dragan U (som är grym nu), Topi Jaakola osv.
Detta med en klen budget.
Nyman hittade förvisso också Hyvönen, en Hyvönen som Strumpan coachat förut. I mina ögon är det alltså Strumpan som får ta på sig att Hyvönen aldrig funkade, för utan Strumpans godkännande hade Nyman aldrig värvat Hyvönen.
Alltså, rätt att ha kvar Nyman och knappast fel att kicka Strumpan.

Hear No Evil sa...

Nyman har gjort bra värvningar också. Det säger jag inte emot. Framför allt Pakaslahti.

Men faktum är att värvningarna i fjol räckte till att landa tre poäng från kvalserien (tack vare en hockey som gömde alla brister i kunnande spelarna hade).
Men man klarade sig, vilket var det viktiga.

I år har värvningarna så här långt räckt till att ligga näst sist. Samtidigt så ligger Luleå och Brynäs, som slutade bakom Södertälje i fjol, femma respektive sexa.

Nyman måste ta en del av smällen också. Och jag är inte säker på att jag tycker att det räcker med att han petas från båset.