söndag 23 november 2008

Dagens bomb

Boka in fredag 19.04 redan nu – antingen på plats i Solnahallen eller framför Viasat Sport. Då gör Jerel Blassingame comeback i Basketligan, fast i "fel" lag. 08 Stockholm ersätter Rod Earls med Blassingame. Och blir förstås klassen bättre i samma ögonblick som Blassingame kliver in i Fryshuset igen (kom ihåg att han tränade med laget under försäsongen och därför redan kan lagkamraterna och spelsystemen hyfsat).

Earls har gjort ett habilt jobb och fick en snygg avslutning mot Södertälje igår. Men det är som vi har sagt hela tiden – han är ganska blyg på planen och är ingen direkt difference-maker om man jämför med de bästa ligaspelarna på positionen.

Tanken med en amerikan som mest bara ska sätta upp de svenska spelarna är fin och ärbar, men det handlar i slutändan om elitidrott och 08 har värvat för att tävla om en SM-finalplats. Då behöver man någon med dokumenterad vinnarattityd, någon som kan ta över matcher och sätta konstant press på motståndarförsvaret. Blassingame är den spelaren. Att han dessutom snackar en massa trash är antingen en rolig bonus eller irriterande kaxighet, beroende på vem man frågar...

Förra sejouren i Basketligan bildade Blassingame backcourt tillsammans med Jerome Coleman i Solna. De var ett helvete att möta, men det var också ett svårcoachat gäng för den då fortfarande färske Stefan Bergman. Det blev lite för mycket egoism, ett par väldigt starka viljor som ville ha väldigt mycket boll och ta väldigt många skott.

08-laget är strukturerat på ett lite annorlunda sätt och exempelvis Micke Lindqvist behöver inte bollen i sina händer hela tiden för att vara en effektiv scorer. Snarare kan han hjälpas av att ha en mer dominant amerikan som pointguard.

Den här säsongen har Jerel Blassingame snittat 19.5 poäng och 6.5 assist per match i finska Lappeenranta NMKY. Han skjuter 54% på tvåorna, 28% på treorna och (det här behöver han slipa upp) 66% på straffkasten.

Vad tror läsarna? Kan Blassingame vara spelaren som lyfter 08 till att bli ett finallag igen? Eller är han en överskattad ball hog? Tyck till i kommentarsfältet.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Nämnas kan ju hans 5 turnovers per match i Finland också...

See No Evil sa...

Oj, det var inte vackert.

Anonym sa...

citat: "Tanken med en amerikan som mest bara ska sätta upp de svenska spelarna är fin och ärbar, men det handlar i slutändan om elitidrott och 08 har värvat för att tävla om en SM-finalplats. Då behöver man någon med dokumenterad vinnarattityd, någon som kan ta över matcher och sätta konstant press på motståndarförsvaret. "

Jag blir lite besviken på 08 av just denna anledningen. Det var jag som ställde frågan om basketligan utan amerikaner och 08 har varit ett av mina föredömen vad gäller att ge svenska spelare stort ansvar. Så.. kanske ett steg fram för 08 vad gäller antal vinster i år men för svensk basket blir det ett steg bak.

Anonym sa...

kan det inte vara bra för de unga spelarna i 08 att se hur en riktigt bra point gurad agerar? såg några av försäsongträningarna då han var med och han hjälpte hela tiden de yngre spelarna och var en fantastisk förebild enligt mig.

Anonym sa...

Något som är väldigt intressant är ju att han varit här just på försäsongen och måste således fullskattas då han med råge överskrider 6-månaders gränsen och det lär bli en ohyggligt stor siffra för 08 att betala.
Eller så kanske dem skickar honom innan de 183 dagarna från inresedag (juni? eller kanske ännu tidigare?) men det känns ganska rörigt.
Roligt att ha honom tillbaka, fast jag gillade honom mer när han hade vårat solna-linne på sig...;)

Anonym sa...

han måste va ute ur landet lika många dagar som han varit inne

så va han här en månad i sommras måste han va ute en månad

då nollas dagarna

Anonym sa...

nä, tyvärr är det inte så det fungerar, utan man måste vara ute 180 dagar i sträck för att det ska "nollas", annars hade varenda lag skickat spelare över gränsen varje spelledig helg för att tjäna dagar.
Men, så länge inte skatteverket läser på tipsychimps så...
;)

Anonym sa...

Bonus!
Eftersom jag inte kommer möta honom på planen så är trashtalk en bonus! :D

Anonym sa...

Sen är ju frågan om han lyft lön under försäsongen. Har han inte det borde det ju inte tickat några "skattedagar"!?

Anonym sa...

återigen så är skattereglerna ganska klara när det gäller artistkontrakt, första dagen i landet, lön eller ej. och det är ju skamligt att det är skatteverket som bestämmer förutsättningarna för en hel basketliga, men finns inte så mycket annat för klubbarna att göra än att följa deras regelverk.
Skulle det vara som dexter skriver så hade ingen klubb i basketligan betalat lön första två månaderna för att då kunna ha amerikanerna här hela säsongen till den lägre skattesatsen.
Slår oss lite på bröstet som solnait att våra värvningar återigen hamnar i andra svenska klubbar.

Anonym sa...

Det låter ju ganska logiskt när du säger det sådär... :)

See No Evil sa...

Om vi lägger skattediskussionen åt sidan - vi får väl anta att klubben som värvat honom faktiskt har koll på reglerna, och om han ska gå på artistkontrakt eller ej - så är ju det intressanta hur det påverkar 08 Stockholm spelmässigt.

Och, som ni påpekar, de svenska spelarna.

Om det handlade om en helamerikansk backcourt skulle jag också tro att svenskarna blev lidande. Men nu är den andra 08-amerikanen osjälviske (och ibland anonyma/dåliga) Nashid Beard, och då tror jag det är rätt lugnt i det avseendet.

Faran är väl att Blassingame (som turnover-statistiken antyder) ibland försöker göra lite för mycket på egen hand.

Som alltid, tack för att ni läser och tycker till.