måndag 17 november 2008

Catching up med Basketligan

Det som händer, det händer i Luleå. Derrick Stevens fick inte ens spela alla tre matcher i sitt tryout-kontrakt förrän Mattias Kenttä skickade hem honom. Nu kommer Gerald Riley istället. Han blir Plannjas fjärde amerikan den här säsongen och vi är bara drygt halvvägs genom november!

Men som sagt, all heder till Kenttä som plockade upp de negativa signalerna från Stevens direkt och fattade det obekväma beslutet – trots att det var "hans" spelare.

Med Riley får Plannja en spelare som redan bevisat att han kan spela på en mycket hög nivå i Basketligan. Personligen älskar jag såna här värvningar och tycker att det är att föredra alla dagar i veckan framför spelare som kommer direkt från college eller som man bara sett på video i obskyra ligor. Enda risken med Riley är väl om han har nån skada som stör, men annars är han ett säkert kort.

Det blir spännande att se hur Mattias Kenttä väljer att formera laget nu. Värvningen kan öppna för Christopher Ryan i startfemman. Men framförallt blir det intressant att se hur man löser de sträckor då Håkan Larsson sitter på bänken. Gerald Riley är mycket, men någon pointguard är han inte. Att värva en EU-guard vore ett rejält avsteg från den satsning på en generationsväxling Plannja gått ut med att man vill göra. Ge minuterna till Adam Rönnqvist istället – eller hitta någon annan svensk spelare i ettan eller liknande som kan fylla den luckan. Om man bedömer att Rönnqvist inte är redo, men man ändå vill behålla den svenska/lokala prägeln på laget.

***

Gothia värvar Ross DeRogatis som temporär (?) skadeersättare för Michael Bree. Det var säkert rätt beslut, men vändningen för Gothia kommer inte med en värvning hit eller dit. Det krävs, som Coach Olofsson skriver, att "glöden kommer ur gruppen". Efter den utmärkta starten mot 08 som ändå renderade i en förlust till slut, så verkar det som att luften gått ur Gothia lite i de två senaste matcherna. Nytändning mot Helsingborg imorgon?

***

Södertälje cruisade ifrån till en komfortabel seger mot Jämtland i lördags. Både jag, utmärkta kommentatorsduon Henrik Schöldström/Peter Theisz samt Kings-coachen Torbjörn Gehrke tycktes dela uppfattningen att en avgörande faktor var Thomas Massambas försvarsspel på Andrew Mitchell efter halvtidsvilan.

Snabbranking av basketligans bästa pointguards den här säsongen, off the top of my head: Andrew Mitchell, Thomas Jackson, Thomas Massamba, Kenny Grant, Juha Sten. Nåt sånt kanske?

Av vad jag kunde se i mitt slötittande på webbsändningen tycktes också Ted Skuchas ha fått en något större roll i anfallsspelet, och såg betydligt mer bekväm ut på planen. Förvisso mot spelare som är halvmetern kortare än honom, men ändå. Man såg intentionerna.

***

Morgondagens matcher: Norrköping–Uppsala, Gothia–Helsingborg, Plannja–Sundsvall, Borås–Södertälje, Jämtland–Solna. Återkommer om dem.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bästa PG:s

Grant, Jacksson, Massamba, Mitchel, Sten.

Mitchel är ännu för slö i försvar och skapar för lite till de andra spelarna. Grant är nyckeln till att Dolphins lyckats i år.

Anonym sa...

Håkan Larsson är helt klart en av de bästa pg:s i basketligan

Anonym sa...

Hahahahahahaha!! Tur att jag har armstöd på stolen, annars hade jag trillat ur... Håkan Larsson!! Hahahahaha!!