onsdag 29 oktober 2008

Situation Sundsvall

Sundsvall Dragons kräver omspel efter dramatiken i Norrköping. Men det känns som fel sak att lägga energi på just nu. Såna protester går aldrig igenom i Basketligan och Dragons har annat att fundera på:

Ollie Ilunga är skadad och första prognosen säger att han blir borta i åtminstone två-tre veckor. Tydligen är det samma gamla muskelskada som spökat till och från i ett par år, så räkna inte med att Ilunga stressar tillbaka.

• Samtidigt kan guardsidan försvagas ytterligare när Antonio Kellogg sannolikt försvinner då hans nuvarande kontrakt snart går ut. Ryktet säger att det finns en del europeiskt intresse för det forna jättelöftet, bland annat från den grekiska högstaligan. Men som vi har sagt ända sedan Joakim Kjellbom kritade på för Norrköping: Kellogg må vara en lirare, men han lirar på fel position. Han har visat kvalitéer som gör det lockande att behålla honom – speciellt om Ilungas ljumske fortätter krångla – men i det långa loppet blir Sundsvall bättre av att ha en amerikansk insidespelare.

Sundsvall har hursomhelst visat en riktigt lovande attityd i de senaste matcherna och blir högintressanta att följa när Srdan Subotic och Alex Wesby snart kommer. Tillsammans med Mike Palm är det en lysande offensiv kärna, och oavsett vad man omger dem med är Dragons ett slutspelslag. Taket? Mycket högre än så.

***

I ett något söndersplittrat spelschema tar 08 Stockholm (3–3) ikväll emot Uppsala Basket (4–1). Många intressanta matchups:

• Vem blir hetast från tre av Micke Lindqvist och Mindaugas Budzinauskas?

• Kan 18-årige centern Omar Zaghden fortsätta sitt starka spel, nu mot Uppsalas rutinerade EU-spelare? Eller blir Jonathan Robinson matchens mest dominanta junior?

• Kan Johan Westerlund/Nisse Hedström komma innanför skallen på Danny Gathings?

• Går Thomas Jackson för 18-5-5 igen? Eller får han svårt mot Rod Earls?

• Vilken roll spelar Joakim Blom med sin infekterade armbåge?

• Och coachduellen, mellan två riktiga rävar i Jonte Karlsson och Wally Smith...vem vinner den?

Fryshuset 19.04 – för eventuella spel på matchen titta in i bloggen och under apornas vinjetter kontinuerligt under dagen.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt klart med om att protesten känns tveksam med tanke på tidigare utfall. Å andra sidan är det väl lika tveksamt att man kan konstatera att fel har begåtts (om det nu har det i detta fall), men att det aldrig får sportsliga konsekvenser?? Tycker dock att man inom Svensk Basket borde ta sig en rejäl funderare på var gränsen går. Att som nu, som det ser/sett ut, slå ifrån sig och hålla funktionärer om ryggen är inte heller bra för anseendet i en stängd liga. Men ta debatten internt och lägg fast en linje innan serien startar. Att sedan vi ändå lär få slamkrypare/rättshaverister är en annan sak.
Vad gäller Kellogg är ditt resonemang klockrent. Han är en riktigt bra spelare, om än inte en 100%-ig lagdito, men han bör bytas ut mot en insidespelare att använda i rotationen. Aki är inget monster direkt i offensiven och har heller inte sagt sig vara det. Börjar så smått tro på laget igen då 3-3 är mer än vad jag trott. Detta trots dåligt spel, där många spelare underpresterar. Attityden är superb, och vi har ett lag som jobbar hela tiden.

Anonym sa...

Ok, efter att ha sett på Dragonmix, där Mike nu lagt ut highlights, kan vi konstatera att ett fel begåtts. Det är verkligen en trea. Och att felet ligger hos seket.

Som sagt så brukar inte förbundet bry sig så mycket om det är fel eller inte. Men moraliskt rätt har Dragons.

Beslut om Kellogg resp Flanagan kommer i helgen.

Anonym sa...

Sundsvall har moraliskt rätt, men man kan inte begära seger - bara omspel. Nånstans spelar man en match efter vad det står på tavlan. Är man ett upp gör man det ena, är man ett ner gör man det andra och det vet Sundsvall också.
Men, om jag var Sundsvall skulle jag inte hålla andan. Norrköpings spelschema medger inte så många tider för omspel, så jag tror Norrpings seger står sig.

Anonym sa...

Rätt.

Nu är det just omspel man kräver. Jag som du tror att Norrköpings spelschema är det som till sist fäller avgörandet, även om det aldrig kommer att formuleras så.

Att jag sedan kan tycka en del om nivån på sporten om det blir så, är en annan sak. Om inte annat öppnar det upp en del intressanta alternativ för hemmalagen, utanför vad spelartruppen då levererar. Nu händer sådana här saker väldigt sällan, och det senare är bara en ironisk kommentar.

Anonym sa...

Jomen - enligt förbundets beslutsprincip (bägge lagen lirade efter pausställningen) så är ju grejen att hade det stått 49-42 i paus så hade man lirat efter det, och då hade ju matchen haft en annan segrare, eller hur?

Förbundet öppnar upp för en svår gränsdragningsdiskussion om vad som är ok att felföra i sek och när under en match det är ok/inte ok att göra det!

Anonym sa...

Nej, käre anonym, det jag menar är att man inte vet vad som hade hänt för rimligen hade lagen haft en annan approach vid en annan ställning.
Oavsett vilket, jag sa inte att jag tyckte omspel var fel, bara att jag inte tror att förbundet dömer till det.

Anonym sa...

och vad sysslade kommisarien med? Både domarna och kommisarien är avlönade personer med uppgift att hålla koll på dessa saker, det minsta förbundet kan göra är att återbetala arvoderna för dessa herrar, pinsamt.

Gothia fan