lördag 25 oktober 2008

Riktig fotboll på Wembley

Inte Zlatanboll. Inte korpfotboll och inte medelålders-stekar-fotboll. Det spelas football på Wembley Stadium imorgon – New Orleans Saints och San Diego Chargers har tagit flyget över Atlanten för att spela en riktig grundseriematch i NFL. Här är fem anledningar att kolla in matchen, som sänds i Viasat Sport med start 17.55 på söndag.

1. En riktigt het match.
Mycket står på spel för de här två lagen, som var topptippade inför säsongen men som inte lyckats motsvara förväntningarna. Med 3–4-records har man inte råd att halka efter mycket mer – speciellt inte Saints som spelar i supertäta NFC South. Trots att det i praktiken är en bortamatch för båda lagen, räkna med att få se en känslomässig urladdning från båda sidor – en seger här kan slå an tonen för resten av säsongen. Förloraren tvingas gå 6–2, förmodligen 7–1 i resterande matcher för att ha en chans att nå slutspel.

2. Starkt quarterback-spel.
Drew Brees spelade sina fem första NFL-säsonger för San Diego, men inför säsongen 2006 var han inte önskvärd längre – kände han själv i alla fall. När Chargers erbjöd ett relativt snålt kontrakt skrev Brees på för just New Orleans istället. Där eleverade han sitt spel till riktig stjärnstatus, och har passat för över 4400 yards två säsonger i rad. San Diego å sin sida har gått vidare med 27-årige Philip Rivers. Också en begåvad quarterback, om än lite benägen att göra misstag/turnovers i känsliga lägen. Klart är i alla fall att båda de här killarna är riktigt jobbiga att försvara mot när de hittar rytmen. Brees har flest passing yards av alla NFL-quarterbacks den här säsongen med 2224, medan Rivers är fyra med 1697.

3. Strugglande superstjärnan Tomlinson.
San Diegos running back LaDainian "LT" Tomlinson är en mänsklig rekordbok. 29-åringen kommer med all säkerhet hamna i Hall of Fame i framtiden, men den här säsongen har han varit en besvikelse. Tåskada, heter det officiellt. Underpresterar, säger elaka tungor. Sanningen ligger väl någonstans mittemellan – kombinerat med en o-line som inte ger Tomlinson de rätta hålen att springa igenom. Men Chargers är 3–1 när LT fått springa bollen 20 gånger eller mer i en match, och 0–3 när han fått färre än 20 chanser. Mot ett New Orleans Saints som ger upp 4.3 yards per carry så kommer Tomlinson få alla chanser att visa att han fortfarande är NFL:s bästa running back.

4. En dopingskandal kan vara på väg att uppdagas hos Saints.
Förutom att New Orleans inte levererat på planen kommer nu illavarslande rapporter om att tre av lagets spelare torskat för steroider. Och det är inte vilka spelare som helst heller: RB Deuce McAllister, DE Will Smith och DE Charles Grant är alla viktiga spelare för Saints. Nu är en dopingskandal i NFL förstås inte samma sak som en dopingskandal för oss här i Sverige. För en spelare som inte åkt dit tidigare är straffet för steroidbruk fyra matchers avstängning... Men, oavsett vad blir det intressant att se hur de misstänkta Saints-spelarna reagerar på planen med vetskapen att det kan vara den sista matchen man spelar på en månad.

5. Ett intressant spelobjekt!
Om ovanstående storylines inte är nog för att locka dig till tv:n under söndagkvällen, så är det ju bara att slänga in shitloads med cash på något av lagen så blir det genast mycket intressantare... Personligen lutar jag starkt åt Chargers -3. Man gav aldrig sig själva chansen i Buffalo förra veckan på grund av Philip Rivers turnovers, och såg inledningsvis vassa ut på offense. Jag kan inte heller tänka mig en bättre match för LaDainian Tomlinson att komma igång i än den här! Samtidigt kan Saints vara nära att implodera. Även fast de dopingmisstänkta spelarna inte är avstängda i dagens match, är det ytterligare en distraherande faktor som riskerar att sänka energinivån.
För dig som inte vill välja sida utan bara tror att det blir en shootout med en väldig massa poäng, så är över/under satt till 46 poäng. Eller frestar det kanske med ett specialspel på Tomlinson över 75.5 yards, som Bwin erbjuder?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Inte i narheten av bortamatch for saints. Det lag svarta flaggor pa varenda stol och publiken alskade allt dom gjorde. Kandes lite ensamt att vara chargerssupporter pa wembley ikvall.

//Ek

See No Evil sa...

Otroligt hur Rivers kan passa för 341 yards, Tomlinson springa för 105 och Chargers ändå lyckas förlora... Andades man ens på Drew Brees?!

Anonym sa...

Känns lite dött att komma hit och kommentera nu, men jag känner tvånget. Pinsamt dåligt defence av chargers. Obefintlig pass rush. Man var i närheten av sack 2ggr, men missade såklart. Deras lösning blev att helt sluta blitza och försöka sig på någon slags zon istället. Den funkade jättebra... för offense iaf. Från läktarplats kändes det som att Brees snittade 20 yards/pass. Sen hjälper det ju inte att Choke Rivers kastar bort vinnardriven i triple coverage. Han kommer få rykte som den nye Romo. Annars ett bra arrangemang av engelsmännen. 83000 på wembley har helt klart sin inverkan. Det kommer inte vara samma sak nästa hemmamatch i Pontus.

//Ek

See No Evil sa...

Låter som en grym upplevelse på plats ändå, trots förlusten.

Håller med om att Rivers och Romo har sina baksidor... Rivers bjöd ju bort matchen förra veckan också. Onödigt.

Chargers verkar inte alls vara samma lag utan Merriman och man behöver nog förstärka pass rushen under offseason oavsett Merrimans hälsa.