fredag 17 oktober 2008

Preview: Basketligan 17 oktober

Eventuella spel kommer senare under dagen, här i bloggen eller under See No Evil-vinjetten. Som vanligt är kommentarsfunktionen öppen och du uppmuntras att dela med dig av dina åsikter om Basketligan och kvällens matcher.

HELSINGBORG BASKET–SÖDERTÄLJE KINGS
Läget i laget

Tabellen haltar rätt mycket, och Helsingborg spelar nu sin blott tredje match – man har varit spellediga i tio dagar. Södertälje å sin sida har hunnit förlora två matcher bara de sex senaste dagarna – mot Norrköping i lördags och så mot 08 i tisdags. Båda lagen ska vara skadefria, men HB kommer som bekant till spel utan importer och Kings inväntar Jaraun Burrows ankomst i november.

Storyn
Helsingborgs coach Stefan Pettersson ställs nu mot sin gamla klubb och kan säkert inte tänka sig ett skönare tillfälle att ta säsongens första seger. Pettersson har trots två förluster, obefintligt pointguard-spel och dålig produktion frånsett Stålhandske/Åkesson lyckats upprätthålla en positiv attityd i och kring laget. HB tycks verkligen tro att man kan få det att hända med sitt svenska spelarmaterial – men då måste, precis som Peson själv påpekar, ligaveteraner som Göransson och Flink steppa upp.

Matchup to watch
Mattias Göransson vs sig själv. Jag fortsätter med en dåres envishet hävda att Göransson, förutom pointguard-positionen, är nyckeln till framgång för det här Helsingborgslaget. Han har varit med länge och kan absolut bli den tredje scorer HB behöver – det finns ingen anledning till varför han inte ska kunna snitta 15 poäng per match. Kanske måste han bara fatta det själv? Nyckeln för "Skuggan", som satt 3 av 16 skott, är att fortsätta vara aggressiv och ta bollen till korgen. Vi som såg honom inleda kvartsfinal 3 i Täljehallen i våras med en våldsam dunk i trafik, vet att han kan...

Bananskruven
Helsingborg har fått en lång vila att jobba på saker och slicka sina sår efter 30-poängssmällen i Uppsala. Tyvärr känns det som att det kan ha ganska liten betydelse ikväll, då man möter Södertälje vid precis fel tillfälle. Efter två raka förluster på hemmaplan kommer Kings komma ut mycket aggressivt. Södertälje har det bättre materialet och måste ta revansch på sig själva.


BORÅS BASKET–JÄMTLAND BASKET
Läget i lagen

Borås (2–1) kommer närmast från segern i Sundsvall, där Christopher Anrin avgjorde på buzzern. Jämtland (0–3) har bara kunnat lita på Andrew Mitchell och Ty Levett offensivt. Därför har man värvat britt-amerikanen Tommy Johnson (G/F 195 cm), och framstår nu ännu mer som basketligans stora Donut Team.

Storyn
Jämtland, ja. Det verkar definitivt som att denne Johnson kan spela och göra poäng, men det var ju verkligen inte den spelartyp man trodde att klubben skulle värva. Ska vi gissa att Jämtland inspirerats av Solnas snabba och svårstoppade smallball förra året? Det man missat isåfall är väl att Solna spelade ett ruggigt försvar också, och pressade skiten ur motståndarnas bollhållare (Srdan, looking at you). Tveksamt om man kan spela den typen av försvar med en bakplan med Stefan Hellgren och Andrew Mitchell. Tanken med den här senaste värvningen är väl då att Coach Mathias Eckhoff ska kunna rotera ännu friskare på sina spelare och därmed hålla intensiteten uppe. Men jag är fortfarande skeptisk... Man behöver förstärka inside. För försvaret, för den offensiva balansens och för returtagningens skull. Visste du till exempel att Jämtland bara tar 58% av returerna på den defensiva ändan? Klart sämst i ligan.

Matchup to watch
Michael Kingma, Ryan McDade och Anders Jonsson vs Jämtland. Okej, efter tre matcher har vi lärt oss detta: Borås kan fortfarande skjuta treor, Ryan McDade kan fortfarande dominera glasen, Dennis Springs är fortfarande kvick som faaaasen. Vad vi inte har sett är ett mer balanserat spel där man verkligen försöker utnyttja de här två köttbergen man har inside. Visst, det är inte ligans mest skillade big men, men om det finns någon match där Kingma och McDade ska kunna gå för 15-20 poäng var så är det ju mot dvärgarna och tunnisarna i Jämtland. Med all respekt för Joakim Eriksson som är en hygglig defensiv center, så ska Borås kunna dominera inside här. Intressant att se om Borås coach Anders Jonsson försöker utnyttja just den här fördelen, eller om han fortsätter trycka på ett spel som är väldigt baserat på att Springs penetrerar och kickar ut till skyttar. Det sista Jämtland vill ha är i alla fall ett lägre tempo där Borås stora killar postar upp och gör poäng.

Bananskruven
Varje gång en ny import gör debut i ligan får hans lag nästan automatiskt en boost, eftersom man blir mer svårscoutade och han kan spela i princip som han behagar efter sina styrkor. Men Tommy Johnson kom till Östersund igår, och även om han hinner bli spelklar så är det tveksamt om han är särskilt pigg. Borås är favoriter och har det bättre, mer samspelta och mer välkomponerade laget.


08 STOCKHOLM–SUNDSVALL DRAGONS
Läget i lagen

08 (2–1) med två derbysegrar tar emot fjolårsfinalisten Dragons (1–2), och det känns som en lämplig inledning på Viasat Sports sändningar från Basketligan. Jag hoppas också på en spännande match där de svenska profilerna kliver fram och levererar många stora spel: Micke Lindqvist, Ollie Ilunga, Jocke Blom... Så eventuella förstagångstittare kommer på att fan, det här med svensk basket var ju ganska festligt ändå. Dock har båda lagen sin beskärda del av skadeproblem. 08 främst på guardsidan. Man saknar som bekant Binyam Feghadu och Calle Lindqvist, och har dessutom frågetecken för Yasin Merzoug och Rod Earls. Sundsvall saknar fortfarande Calle Arnold och jobbar för närvarande med en tight rotation på sex spelare med ströminuter för sina juniorer.

Storyn
Ollie Ilunga är tillbaka i Fryshuset – men i motståndarlaget. Tidigare i sommar tackade han nej till ett enligt rykten fett erbjudande från 08 Stockholm, med motiveringen att han ville utomlands/ville ha mer deg. Det förstnämnda gick i alla fall i stöpet, men i Sundsvall torde Ollie trivas då han får större förtroende än någonsin i sin karriär. Åtminstone fram tills Srdan Subotic anländer. Ollie spelar 39 minuter per match och snittar 10 poäng (31%, kan fortfarande inte skjuta utifrån) 5.7 returer och 4.3 assist med hyggliga 3.0 turnovers. Men det han främst bidrar med till detta Sundsvallsgäng är förstås försvaret. Där ger han en dimension som laget inte haft förut. Nu är frågan: Hur kommer Ollie reagera på återkomsten till Frysen? Med en fokuserad insats, enkel och effektiv basket? Eller kommer han bli för ivrig i sin vilja att visa upp sig för gamla coacher och lagkamrater?

Matchup to watch
Joakim Blom vs Mike Palm. Mike "Mortal Kombat" Palm var en av Basketligans allra bästa spelare för några år sedan. Skador saktade ner karriären rejält, men nu ser han ut att vara igång på allvar igen med 21 ppg och 8 rpg. Den här matchen och den här matchupen blir ett utmärkt test – Jocke Blom spelar nämligen drömbasket just nu och är 08 Stockholms kanske viktigaste spelare.

Bananskruven
Rapporterna från de som sett Sundsvall säger att det spelas ganska dysfunktionell basket just nu. Självklart finns det massvis med kunnande hos både coacher och spelare, men man saknar sina arguably två bästa spelare och rollfördelningen är inte klockren. Samtidigt har 08 tagit två imponerande derbyvinster, och får gälla som favoriter på hemmaplan – trots skadeproblem.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Mattias Göransson aka Skuggan är ett av ligans genuina mysterier.
Han breakade tidigt då Jonte Karlsson släppte fram honom året då Waldo T fick sparken. Strax efter breaket bröt Göransson något ben i armen/handen och behövde rätt lång tid på sig att bli sig själv igen.
Sedan hade han två kanonsäsonger med Kings då laget vann SM med Gehrke och då Tommie Hansson tog dem till semi efter att ha spöat megafavoriten Sundsvall i kvarten.
Sedan till 08, till coachen som släppte fram honom och istället för ännu mer islossning blev det fyra steg tillbaka.
Skuggan kan, Skuggan har potential att peta Micke Lindquist som landslagsstarter, men bara om han själv (för jag tror inte att nån coach hittar nyckeln) låser upp dörren till sitt inre och inser hur bra han borde kunna vara - day in-day out.
Jag tycker för övrigt synd om Helsingborg. Peson är SÅ värd en chans i ett lag som vill något på allvar och Jens Stålhandske är en av mina all time-favorites i basketligan. Ovanpå det är Rikard Flink asball och Johan Åkesson har potential att bli nånstans i närheten av en ny, fast annorlunda Joakim Blom.
Men tyvärr, fyra, fem svenskar av hygglig kvalitet räcker inte i basketligan. Skicka däremot dit en solid point och en fyra som kan skjuta bollen lite grann så är H-borg en guldkandidat.
Kings vinner det här - på ren kompetens och djup på bänken. Jag tror faktiskt inte ens att det räcker att Kings nog är det lag som Peson, Stålhandske, Göransson, Åkesson och Flink av uppenbara skäl helst vill slå i hela basketligan.
För övrigt tror jag att Adnan Chuk är en bättre värvning för Kings än vad de flesta fattar. Adnan ställer till lite problem, men Adnan har lite ledarskap i sig och framför allt lite elakhet. Konstigt att ett lag med Gehrke som coach har så många välkammade spelare.

Anonym sa...

Är det någon som vet om huruvida Johnson spelar i knalleland ikväll?

Anonym sa...

UB ut med 08@2.65, smaskigt:)

Anton Nkpg

Anonym sa...

Jag får ta tillbaka det där med Kings "rena kompetens". Däremot verkar jag ha alldeles för rätt i det där om det välkammade.
Bra gjort H-Borg! Bra gjort Göransson! Bra gjort Peson!
Sedan tycker jag att det är synd att 08 inte tog Sundsvall - Joakim Blom är så stor att hans lag alltid är värt vinster.