fredag 19 september 2008

Liten Basketliga-koll

Försäsongsturnering i Göteborg
Arrangörerna Gothia gästas av 08 Stockholm samt danska Bakken Bears (regerande danska mästare) och Hörsholm 79ers.

Gothia har alla på plats förutom amerikanske forwardsstjärnan Ian Johnson. De tre nyförvärv du ska hålla koll på i helgen är förstås främst PG Michael Bree, SF Benson Callier och PF Jonathan Moore.
* Bree är, den långa kalufsen till trots, en sjuhelvetes basketspelare. Det vet alla redan. Han kommer ge Håkan Larsson och Srdan Subotic en tuff konkurrent i racet om "bästa renodlade playmaker".
* Moore fick en del pisk under korgarna i Nässjö förra helgen, så håll koll på hur han hanterar junisarna Omar Zaghden och Kevin Okot.
* Callier strugglade även han litegrann under sina första matcher i Gothiatröjan, men hans atletism håller vad som lovats och han lär bara bli bättre. Frågan är vad Calliers tak är? Har han spelsinne, skott och mångsidighet för att bli en ny franchise player á la Alex Wesby? Eller blir han "bara" en scorer och energispelare?

08 Stockholm kommer till spel utan amerikanerna Rod Earls och Nashid Beard samt landslagsmännen Mikael Lindqvist och Joakim Blom. Per Hultman Boye och Jakob Törnell reagerade när 08 valde att spela amerikanen Jerel Blessingame i försäsongsmatcher. I helgen har 08 inte med sig Blessingame, men väl klubblöse Olivier Ilunga – trots att lönebudgeten just nu lär vara igenproppad.
Klart man skulle kunna ge alla försäsongsminuter åt Andreas Karlsson, Binyam Feghadu med flera när matcherna inte gäller någonting. Men jag tror inte att 08 spelar inlånade stjärnguards för att vinna på försäsongen. Däremot får man snart hit en ung pointguard direkt från college med all osäkerhet som en sådan situation medför. Om Rod Earls skulle floppa – bli då inte förvånad över att få se Blessingame eller Ilunga i 08-tröjan. Och vem vet, Ollie kanske kan bli aktuell ändå med tanke på hur svårt han har att få det där europakontraktet han siktar på.

***

Borås Basket i Lettland
Hela Boråstruppen, inklusive tunga, brutala insideduon McDade/Kingma och lilla kvicka guarden Dennis Springs, är tillbaka tillsammans och förbereder sig. Precis som det ska vara. De verkar trivas ruggigt bra tillsammans i det där gänget. Borås blir ett lag att räkna med i vinter, men här är en tanke – skulle inte den tidigare nämnde Ollie Ilunga passa ganska perfekt in i en startfemma med Springs, Anrin/Carlsson, McDade och Kingma? Ollie skulle kunna fungera som den stopper som inte finns i laget i dagsläget, man får in en till ball-handler och Springs kan fokusera lite mer på sin egen scoring.

***

Racerbilar i Sundsvall
Sundsvall tar emot Jämtland i Sporthallen på måndag – och det är inte bara den röda ferrarin på golvet som det är grym fart på. Jämtland har ju Andrew Mitchell, som lär vara i lika bra fysisk form som alltid, och Sundsvall har provspelande Antonio Kellogg som alltid levt livet i the fast lane...

Den sistnämnde kan ju dock komma att offras om Sundsvall vill värva amerikanskt inside, då allt pekar på att Joakim Kjellbom tackar nej och flyttar till Grekland – som Tipsychimps var först med att avslöja förra veckan.

Jämtland är ju ett kapitel för sig. Ligans donut lag – massor av godsaker på perimetern, men bara ett stort hål i mitten. Planen är tydligen att man ska proppa igen hålet med en EU-spelare. Jag gillar Stefan Hellgren (läs bra intervju av Andreas Enback här) och jag vill tro på Coach Eckhoff, men jag tror Jämtland får det svårt i år igen. Man behöver fylla på med två kvalitetsspelare för att bli slagkraftiga, i min mening.

***

Helsingborg träningsmatchar
Trots att Helsingborg Basket gör sitt absolut bästa för att dölja sin existens, så har jag lyckats utröna att klubben spelar träningsmatch ikväll. 18.30 hemma i GA-hallen – för motståndet står SISU från Köpenhamn. Gå dit och kolla hur The Mattias Göransson Rejuvenation Project fortlöper, samt häpnas över exakt hur biffig Srdjan Vukovic börjar bli. Här har vi förresten ett annat lag som skulle ha nytta av Olivier Ilunga...

Inga kommentarer: