tisdag 30 september 2008

Inför Basketligan: Tipsychimps granskar lagen, del 2 av 2

I bokstavsordning avhandlar Tipsychimps alla ligalagen. Igår 08 Stockholm, Borås, Gothia, Helsingborg och Jämtland. Idag Norrköping, Plannja, Solna, Sundsvall, Södertälje och Uppsala. Och imorgon presenterar vi säsongens första power-ranking.

NORRKÖPING DOLPHINS
Off-season
Stefan Grundberg och Ian Johnson ut. Trist. In? Jadu... Fred Drains, Joe McNaull, Pedro Cipriano, Joakim Kjellbom och Kenny Grant. Ganska hyfsat ändå va?

Förstafemman
Kenny Grant, Gee Gervin, Fred Drains, Joakim Kjellbom, Joe McNaull.
Det här är en rutinerad femma som förmodligen kommer lära sig spela ihop ganska snabbt, även om Andrew Pleick kanske får inleda säsongen som starter istället för Grant. Om vi tidigare var tveksamma till vad Gee och Drains har kvar att ge, så borde de i kraft av ren inspiration lyfta sig ett snäpp efter Norrköpings två senaste värvningar. Från bänken kommer kvalitetsdjup från Pedro Cipriano, Pleick, kanske David Bergström – och så unge Anton Saks, som kommer få speltid och har chansen att få sitt verkliga genombrott i år.

MVP
Joakim Kjellbom. Duh. Som skottblockare/skottförändrare och returtagare kommer han ge Norrköping en helt ny dimension defensivt. Kombinerat med närvaron av Fred Drains – som inte har samma ben som förra gången han var här, men som ändå alltid gör allting rätt – finns det faktiskt en chans att Norrköping kommer spela funktionsdugligt försvarsspel i år. Vilken jävla shocker.

Coachen
Kelly Grant tvekade under off-season – var det verkligen värt att fortsätta coacha? Jag tror inte han ångrar sitt beslut nu när han förfogar över sin bästa trupp på många, många år. Norrköpings satsning torde tända den gamla räven till max, och basketsveriges hårdaste whiskeyröst kommer elda på mannarna från sidlinjen. En matchcoach av yppersta klass, men Kellys utmaning ligger nu i att 1) matcha laget klokt i baltiska ligan 2) mata bollar inside efter år av small-ball och framförallt 3) få killarna att spela mycket mer försvar än Norrköping gjort på väldigt länge. I alla fall om målet är SM-guld.

Bananskruven

Jag läste en krönika om att framgångens/framtidens/förändringens vindar blåser in över Norrköping – nåt åt det hållet var det, i alla fall. Och även om man inte vinner några SM-guld i oktober, så måste man gilla Norrköpings satsning med stjärnvärvningar, Europaspel och en ny arena.

Haiku
Rosor är röda
Dolphins siffror likaså
Guld får fan kosta


Plannja Basket
Off-season

En av svensk baskets allra största tackade för sig för den här gången – Coach David Visscher lämnade Plannja och efterträdaren Mattias Kenttä har stora skor att fylla. Plannja satte igång sin youth movement direkt, plockade hem Erik Vestin från Göteborg och signade Adam Rönnqvist och Christopher Ryan. Amerikaner blir PF Mark Kelley och guarderna Tony Bethel/Derrick Stevens (Bethel först, Stevens sedan). Dyra EU-värvningar verkar tillhöra det förflutna, även om jag inte utesluter att det trillar in någonting innan transferfönstret stänger. För att ge lite erfarenhet och bredd, och för att förbättra chanserna inför en eventuell guldjakt i vår.

Förstafemman
Håkan Larsson, Tony Bethel/Derrick Stevens, Jim Enbom, Mark Kelley, John Rosendahl.
Ny coach och nya amerikaner, men den hemvävda trion Larsson/Enbom/Rosendahl kan ju spela tillsammans i sömnen. Rysaren är ju, som tidigare konstaterat, om Stevens strugglar när han ersätter Tony Bethel så småningom. Det kan leda till en del turbulens.
Bänken är ung med undantag för Mats Olsson, som vid 29 års ålder har en bättre chans än någonsin att få speltid och en utökad roll.

MVP
Håkan Larsson är fortfarande motorn offensivt, och hans ledarskap är lika viktigt som det alltid varit.

Coachen
Mattias Kenttä har grymma sidekicks i Tommie Hansson och Micke Johansson, och det känns som helt rätt trio att leda Nya Plannja.

Bananskruven
Vad är det som säger att Plannja inte kan konkurrera om SM-guldet i vår? Okej, bänken är ett problem – det medger jag. Men det här laget, som stundtals såg trött och oinspirerat ut förra säsongen, kommer må gott av en tonårig energiinjektion.

Haiku
När man är för ung
För Klamydiagrottan
Funkar basket bra


SOLNA VIKINGS
Off-season

Bara fyra man är kvar från guldlaget – Martin Pahlmblad, Lesli Myrthil, Willy Beck och Peter Bogner. Tråkigt, men knappast förvånande med tanke på den bistra ekonomiska verklighet som stockholmslagen lever i. Rudy Mbemba, Brandon McKnight, Bilal Salaam, Momme Neffati, Erkan Inan, Binyam Feghadu, Mikael Hermansson, Nisse Hedström och Vincent Aldevinge ut. Juha Sten, Jonte Flowers, Joseph Taylor, Sailius Dumbliauskas, Samuel Desport, Alexander Lindqvist, Sebastian Persson och Daniel Persson in.

Förstafemman
Juha Sten, Jonte Flowers, Martin Pahlmblad, Lesli Myrthil, Joseph Taylor.
Det blir ett annorlunda spel utan Mbemba/McKnight, men Solna premierar fortfarande atletism och kommer säkert fortsätta dra upp tempot i matcherna. Flowers och Taylor lär dominera – och om de inte gör det så byter Christer Sjögren bara ut dem tills han hittar jänkare som gör det. Martin Pahlmblad sköt väldigt bra förra säsongen. I år måste han bli bättre med bollen, förbättra sin drive och ta ett större defensivt ansvar.
Bänken är okej efter tillskottet av Dumbliauskas. Man ska inte underskatta värdet i att ha en lojal, rutinerad (och, om nöden kräver det, småful) spelare som Peter Bogner.

MVP
Det blir ju aldrig Lesli men det är ändå alltid Lesli, om ni förstår vad jag menar. Med en sådan lagkapten lär sig nykomlingar snabbt att det inte lönar sig att slacka av eller snacka skit.

Coachen
Pekka Salminen ensam är skäl nog att tippa Solna i top 4 år efter år. Taktiker, inspiratör, profil. I år får han klara sig utan guld-Bergman, och assisteras istället av Björn Hjalmarsson och Johan Wrent.

Bananskruven
Solna kommer inte kännas lika häftiga och spännande som förra säsongen. Att få ha sett Rudy Mbemba en hel säsong på svensk mark, i det här stadiet av hans karriär, var verkligen ett privilegium. Men Solna är såpass välcoachade och värvningsskickliga att de kommer slåss i toppen i år igen. Det är oerhört svårt att se det här laget implodera eller hamna i en lång svacka.

Haiku
Respect the game man
Or I will cut your balls off
Pekkas ord är lag


SUNDSVALL DRAGONS
Off-season

Sundsvall spelade ett högt spel i väntan på Kjellboms beslut, och fick betala dyrt för det när han hamnade hos Norrköping. Att värva Ollie Ilunga så snabbt efter att Kjellbom skrev på för Norrköping var ett tecken på antingen panik eller handlingskraft, välj själv. Men med kontrakteringen av Terry Flanagan idag så ser balansen i laget bättre ut. I övrigt har klubben värvat Aki Ulander och Johan Rönström, och behållit två spelare som var viktiga i lagets SM-final-run förra säsongen: Srdan Subotic och Alex Wesby.

Förstafemman
Srdan Subotic, Adam Alexander, Alex Wesby, Terry Flanagan, Mike Palm.
Förutsatt att inte Ilunga petar Adam Alexander som startat varje år i Dragons, så ser det ut så här. Förstafemman blir inte komplett förrän i november när Wesby och Subotic ansluter. På bänken i övrigt finns Sundsvallskillarna Martin Engström, Johan Ling och André Nilsson. Antonio Kelloggs dagar i Sundsvall är med all sannolikhet räknade.

MVP
Kjellbom är borta, men Sundsvall har en annan spelare som är en fullgod kandidat till ligans mest värdefulla spelare: Alex Wesby.

Coachen
Om Peter Öqvist verkligen vill räknas in bland Basketligans toppskikt av coacher är det nu han måste visa det. Förra året skördade han frukter av ett långsiktigt arbete med att lyfta lagförsvaret, och mycket av spelet var uppbyggt kring Joakim Kjellbom. Öqvist ska ha stor cred för de defensiva förbättringarna. Men i år kommer det krävas en extraordinär insats för att a) få ihop ett något splittrat lagbygge och b) få spelarna att tro på sig själva trots att de tappat en MVP.

Bananskruven
Sundsvall har de ekonomiska och organisatoriska musklerna för att vara ett topplag år efter år. Den här säsongen är det dock möjligt att man får uppleva en viss backlash efter Kjellboms frånfall. Personligen tror jag ju att mirakelkuren stavas Manny Dies, men hans avslitna hälsena har fått flera lag att tveka och om han var frisk skulle han inte vara klubblös just nu.

Haiku
Tungt att gå all-in
Och bli bluffad till tusen
Här är ground zero


SÖDERTÄLJE KINGS
Off-season

Målsättningen är att slåss om SM-guldet på allvar den här säsongen. De unga spelarna är ett år äldre och Gehrke kan därmed ställa högre krav och förvänta sig mer. Men framförallt så har man en annan målbild för de amerikanska värvningarna i år. Centern Ted Skuchas och forwarden Jaraun Burrows ska vara impact players, är det tänkt. Att döma av försäsongen är Skuchas det större frågetecknet. Burrows hade 28 poäng och 19 returer på 33 minuter senast mot finska KTP – mäktigt.
Den stora minusposten är givetvis Jonathan Skjöldebrand som försvunnit, men annars har Södertälje lyckats behålla sina svenska nyckelspelare.

Förstafemman
Thomas Massamba, Johan Jeansson, Jaraun Burrows, Alexander Wikner-Nordberg, Ted Skuchas.
En tänkbar startfemma, men det kan lika gärna bli så att Gehrke väljer att starta med Rickard Eriksson istället för Johan Jeansson (precis som ifjol) och kanske Tom Lidén istället för Wikner-Nordberg. Det är egentligen av sekundär betydelse eftersom Kings ändå snurrar och byter så friskt (även om jag kan tycka att man förr eller senare borde säga till Johan Jeansson att "jobbet är ditt nu, nu måste du leverera"). De som kommer snitta flest minuter blir antagligen Massamba, som tycks ha tagit ytterligare ett steg i utvecklingen med landslaget under sommaren, och Burrows.
På bänken finns för övrigt Dino Pita, nye Adnan Chuk, Tim Kearney, Jakob Eriksson och Mike Joseph.

MVP
Massamba – när din pointguard spelar sånt försvarsspel har du inget val annat än att också vara aggressiv och ställa upp på samma sätt. Kanske är det här också året då Thomas även kan prestera på en konsekvent hög nivå offensivt.

Coachen
Torbjörn Gehrke, svensk mästare på sidlinjen så sent som 2005, kan vara landets mest karismatiska coach. Är tydlig med vad han vill ha och drar sig inte för att bänka eller gapa i ansiktet på den som inte sköter sig. Det bästa betyget på Gehrkes coachning är den offervilja och laganda som Kings spelar med för honom.

Bananskruven
Jag tycker Gehrke och Kings gör det mesta rätt och har attityd och kvalitéer som många andra lag saknar. Men let's face it – om målet är att vinna SM-guld så kommer det inte ske utan att man värvar ytterligare en toppspelare. Eller om Burrows/Skuchas visar sig vara en riktigt, riktigt bra duo – men det är tveksamt.

Haiku
Jag har snart helt slut
På kul saker att säga
Men Tälje är bra


UPPSALA BASKET
Off-season

En rad omständigheter har tvingat Uppsala att satsa utländskt i år, och det är svårt att kritisera klubben för det. Det finns bara ett begränsat antal etablerade svenska spelare som håller i Ligan, och det är inte som att Uppsala inte har försökt på killar som Nyström och Kjellbom. Men när de tackar nej, och spelare som Fredrik Jönzén, Fredrik Rosén, Mannos Nakos och Mikael Åhrberg försvinner, vad gör man då? Jo, man signar Marko Djuric, Jeff Horowitz, Mindaugas Budzinauskas och Giedrius Jankauskas. För det handlar ju om att ge publiken ett lag som kan tävla på en anständig nivå.
Tur för Uppsala att man också har Jonathan Robinson, Anton Gaddefors, Andreas Person och Richard Blomberg för att undvika en total känsla av främlingslegion.

Förstafemman
Thomas Jackson, Mindaugas Budzinauskas, Danny Gathings, Marko Djuric, Jeff Horowitz.
Nåt sånt? Återstår att se hur coach Wally Smith till slut formerar laget, rollfördelningen i det här laget är en av de stora grejerna att jobba med i början av säsongen.

MVP
Thomas Jackson, den lilla generalen, får ta ett stort ansvar i att få ihop alla nya ansikten.

Coachen
Det finns inte många tricks och knep som den gamla mästarcoachen Wally Smith inte har sett i sina dar. Assisterande coach är ingen mindre än Bosse "Bössa" Eriksson, en riktig Uppsalaprofil.

Bananskruven
Han har knappast fått något färdigt drömlag på händerna, den gode Smith, när han nu återvänder till Basketligan. Om det är någon som kan reda upp detta och finna stabilitet så är det Smith, men jag tror – tyvärr – att Uppsalapubliken inte får se någon SM-semifinal. Den här säsongen heller.

Haiku

Bara sekunder
På klockan i Fyrishov
Danny G ring ut


Med reservation för eventuella sena värvningar och/eller avhopp. Alla startfemmor är preliminära gissningar av Tipsychimps.

4 kommentarer:

Anonym sa...

08-haikun är stor, riktigt stor.
Om de andra säger jag mindre ...
Känns som att maktbalansen bytte fot i BL den gångna veckan. Norrköping är i mina ögon laget att slå - det är vad som händer om du värvar två landslagsstarters till en redan rätt hygglig trupp.
Solna lär enligt ryktena ha mer pengar till jänkare och EU-lirare än för ett par veckor sedan.
Uppsala värvar EU-spelare i sådan omfattning att man inte kan kalla Wallys gäng för ungdomsgården längre.
08 verkar köra på två jänkare från ligastart (och där har vi nog förklaringen till Beard, den kastade kavajens mästare gillar kontinuitet och utveckling) och det är också ett kliv framåt jämfört med hur det lät för nån månad sedan.
Vafan, varken Plannja eller Sundsvall känns som ett lås till semifinal, bara en sån sak.
Och så Viasat på det med Dahlborn som kommentator - jo, basketligans trovärdighet har fått viss pondus runt midjan.

Anonym sa...

Bara att skriva under. Just nu känns det som om att Ligan är i stort sett vidöppen efter Dolphins. Alla lag har mycket att bevisa. Och dessutom vet vi ändå inte mycket förrän en bit in i November när artiskontrakten har anlänt och spelat in sig (åtminstone lite).
Att Jocke drog söderut innebär nu att Dragons ändå startar med två jänkare. Vem hade kunna tro det? Sedan börjar "Vem skall bort-leken" när Alex kommer. Är det någon som ens vill sätta pengar på att Kellogg blir kvar?? En krona någon? Inte jag åtminstone, hur bra han än verkar. Han får hoppas på att vara så pass bra att någon annan klubb i ligan plockar upp honom, om han trivs här i den mörka och kalla nord.
Ytterligare en jobspost för Sundsvall har dykt upp. Calle Arnold är knäskadad och avstår med största sannolikhet premiären. Inte vad vi behövde direkt...

Anonym sa...

Kaostifo på Plannjas premiärmatch mot Jämtland!!!

See No Evil sa...

Det ska villigt medges att inspirationen att skriva haikus inledningsvis var skyhög, sedan blev det mest en börda... Och under press presterar man ingen stor konst (om man inte heter Denniz Pop).

Norrköping är absolut laget att slå, ni har rätt båda två. I inledningen av säsongen tror jag också väldigt mycket på Borås, de kommer rada upp en del fina skalper innan den tunna bänken gör sig påmind.

Kolla in power-rankingen imorgon. Tipsychimps första, upptäckte att det var fasligt svårt att rangordna lag 2-11 just nu så det blir skönt att de börjar spela matcher så man får i alla fall lite grepp om vem som är vad...

När det gäller Sundsvall så är ju Kellogg mest en börda nu. Om killen har minsta slutledningsförmåga så har han själv fattat att han är gone in November. Kommer han spela för nån annan än sig själv? Ge minuterna till Ollie och Rönström istället.