måndag 29 september 2008

Inför Basketligan: Tipsychimps granskar lagen, del 1 av 2

I bokstavsordning avhandlar Tipsychimps alla ligalagen. Idag 08 Stockholm, Borås, Gothia, Helsingborg och Jämtland. Imorgon Norrköping, Plannja, Solna, Sundsvall, Södertälje och Uppsala. Och på onsdag presenterar vi säsongens första power-ranking.

08 STOCKHOLM
Off-season

Istället för Jim Nyström plockade 08 hem Micke Lindqvist från den franska andraligan. Det är en av årets bästa värvningar och tanken är att Lindqvist ska vara lagets go to-guy offensivt. Rod Earls ersätter Jeremiah Johnson. Unge Richard Hartman är ett intressant råämne. Mattias Göransson hade kört fast och att ersätta honom med Nisse Hedström var ingen större förlust.

Förstafemman
Rod Earls, Micke Lindqvist, Johan Westerlund, Nashid Beard, Joakim Blom.
Ser riktigt bra ut på papperet, men mycket hänger på hur väl Rod Earls lyckas i sin första proffssäsong. Det är han som ska quarterbacka det här gänget och få de svenska spelarna att frodas. Jag blev lite förvånad när 08 plockade tillbaka Nashid Beard, men han är ändå ett ganska prisvärt double-double-hot kväll efter kväll. Och om Earls har de kvalitéer som utlovas kan han få Beard att ta ytterligare ett kliv framåt offensivt – kvartsfinalserien mot Södertälje ifjol visade att potentialen finns där.
Viktigaste bänkspelarna är Nisse Hedström, Darly Massamba och Andreas Karlsson.

MVP
Joakim Blom. Lagets emotionella ledare har också en central roll i det offensiva spelet. En bra förebild för unga spelare som Omar Zaghden och Kevin Okut.

Coachen
Jonte Karlsson assisteras av Lasse Johansson och tillsammans bildar de Basketligans bästa coachduo. Är väldigt tydliga och ställer krav som får spelarna att växa. Många landslagsstjärnor och profilstarka amerikaner vill spela för 08 trots att de kan få bättre betalt någon annanstans.

Bananskruven
08 har det som krävs i form av dominant svenskt spelarmaterial, erfarna coacher och vinnande attityd och självförtroende. Om amerikanerna slår väl ut – och om man undviker ett skadehelvete liknande det som drabbade laget ifjol – så kan jag definitivt se 08 Stockholm spela SM-final i vår.

Haiku
Kavajen är slängd
Det är crunch time i Frysen
Här kommer Lahdo


BORÅS BASKET
Off-season

Har kvar alla nyckelspelare och har skaffat sig välbehövligt djup på guardpositionerna i form av Toni Caktas.

Förstafemman
Dennis Springs, Henrik Carlsson, Christopher Anrin, Ryan McDade, Michael Kingma.
Samma killar som förra säsongen, och det tror jag kommer betala sig – framförallt bör man kunna ta några extra skalper i början av säsongen när andra lag fortfarande famlar efter kemin. McDade och Kingma är ligans mest "punishing" insideduo, de spelar fysiskt och med hjärta.
Viktigaste bänkspelare är Toni Caktas, Simon Andreasen och spelande sportchefen Jonas Larsson.

MVP
Ryan McDade – som dock måste få bättre känsla för domarnivåerna.

Coachen
Anders Jonsson gjorde ett mycket bra jobb förra säsongen även efter att klubben tappade McDade på grund av skada. Man kom en Carlsson/Larsson-turnover och en Gee Gervin-trea från slutspel. Viktigaste uppgiften i år är att lyfta lagförsvaret och att få Dennis Springs att sätta upp sina lagkamrater lite bättre.

Bananskruven
Slutspel är absolut ett rimligt mål för Borås den här säsongen. Man har inte mycket till bänk, men stjärnorna levererar konsekvent och det handlar ju väldigt mycket om just detta i Basketligan.

Haiku
Broder, min broder
Nästa gång du inboundar
Torka handjäveln


GOTHIA BASKET
Off-season

Dumpade alla fjolårets fiaskoimporter och satsar på säkra kort i år – Michael Bree och Ian Johnson har redan bevisat att de kan spela på toppnivå i den här ligan. Benson Callier och Jonathan Moore två andra nya importer som får viktiga roller. Lagets unga svenska kärna är kvar, liksom veteranen Daniel Dajic som gradvis – för att låna ett uttryck ifrån ett inte helt okänt basketmagasin – is fading into obscurity.

Förstafemman
Michael Bree, Emil Salon, Benson Callier, Ian Johnson, Jonathan Moore.
Bree är en av ligans absolut bästa pointguards, en riktig playmaker som ger låga odds som vinnare för assistligan i år. Om hans knä strular så är Gothia i trubbel, dock. Johnson producerar och Moore är en tuff returtagare som blir ett bra komplement. Emil Salon är en habil spelare som kan straffa zonförsvar med sitt skytte – det stora frågetecknet är om Benson Callier lever upp till hypen. Om Callier kan slå sin gubbe, göra impact plays (blockar, dunkar) och samtidigt bli en emotionell ledare för det här gänget så blir Gothia riktigt vassa.
På en ung och spännande bänk återfinns namn som Brandon Barton, Mario Drazic och PG-backupen Yannick Trott.

MVP
Michael Bree.

Coachen
Jonas Fredriksson är en gammal klasspelare och åtnjuter den respekt som det medför sig. Rejäl som spelare, rejäl som coach – tillsammans med Michael Bree kommer han se till att inget skitsnack eller slarv accepteras i det här laget.

Bananskruven
Ännu ett lag som är lite svårbedömt om man snackar tabellplaceringar. Men Gothia ser helt klart spännande ut och att man blir mycket, mycket bättre än ifjol är det inget snack om. Och det är de fina värvningarna som har grundlagt denna förbättring.

Haiku
Tre på skottklockan
I Gothia Arena
Stegfel, nummer 7


HELSINGBORG BASKET
Off-season

Gjorde klart med coachduon Pettersson/Stjernborg. Behöll, frånsett Anders Rönndahl som la av, en begåvad och välbalanserad svensk kärna. På pluskontot: Mattias Göransson, Jesper Andersson, Joe Leguia och Alexis Tastsidis-Olsson. Annars har den stora snackisen varit ekonomin – HB har taskigt med deg och inleder säsongen utan importer. Om det inte är så att klubben rentav står på ruinens brant så tror jag dock att vi får se ett par amerikaner – modell billigare – någon gång innan jul.

Förstafemman
Bilo Boucari, Jens Stålhandske, Mattias Göransson, Rikard Flink, Johan Åkesson.
Pointguarden, oavsett om det blir Bilo eller någon annan som startar, är den uppenbara svaga länken. Man har inte riktigt någon kreatör och kommer vara sårbara för motståndare som pressar hårt. Men talangmässigt är det här definitvt en femma som kan få saker gjort. På bänken finns bra djup från killar som Srdjan Vukovic, Alex T-O och Jonas Christensen.

MVP
Det är en toss-up mellan Stålhandske och Åkesson. Båda kommer bli tvungna att spela på allstar-nivå fram till amerikanerna ansluter.

Coachen
Här ser det faktiskt riktigt bra ut. Stefan Pettersson och Christer Stjernborg är en duo som står för både passion och stort basketkunnande. Båda är som gjorda för att jobba med ett ungt, svenskt, talangfullt spelarmaterial.

Bananskruven
På hemmaplan kommer Helsingborg vara fortsatt svårslagna – jänkare eller ej. Det viktigaste för HB i det här skedet är dock att stabilisera ekonomin och inte ta några förhastade beslut. Man har rätt coach och ett bra svenskmaterial för att växa på sikt.

Haiku
Norrländsk death metal
Knappast Srdjans melodi
Men Peson rockar


JÄMTLAND BASKET
Off-season

Nja. Jämtland har fortsatt svårt att locka etablerade ligaspelare, och fyller som vanligt ut truppen med division 1-spelare och mer eller mindre talangfulla bänkisar. Sailius Dumbliauskas ville inte komma tillbaka, så Jämtland fortsätter leta en europeisk center. Om inte truppen förstärks så kan förstaårscoachen Mathias Eckhoff jobba utan nämnvärd press den här säsongen.

Förstafemman
Stefan Hellgren, Andrew Mitchell, Egal Saleman, Ty Levett, Joakim Eriksson.
Hellgren kommer ta ytterligare ett steg i sin utveckling, Mitchell är Mitchell. Levett måste bli en succé.
Bänken leds av Francis Odada, Björn Larsson-Hillgren, Samuel Mukooza och Anton Säwström – tunt.

MVP
Levett kommer – måste! – bidra med scoring, defense och returtagande.

Coachen
Eckhoff var ett lite oväntat val, men jag väljer att vara positiv. Han måste få jobba långsiktigt dock. Många av Jämtlands problem ligger hos styrelse och klubbledning. Ett publikt och medialt intresse finns redan, men många av de beslut som fattats de senaste åren får en att bara klia sig i huvudet. Förhoppningsvis får Eckhoff jobba långsiktigt och, om han är rätt man för jobbet, kan han tillskansa sig makt och styra över viktiga sportsliga beslut.

Bananskruven
Den lojala Östersundspubliken kommer tröttna om inte Jämtland ställer en bra och slagkraftig produkt på golvet snart. I dagsläget är det svårt att se Jämtland som ett slutspelslag, men om man lyckas signa en EU-center som är både spelskicklig och producerar så finns det potential.

Haiku
Kärlek är inget
Som mäts i centimeter
Men basketboll är

Med reservation för eventuella sena värvningar och/eller avhopp. Alla startfemmor är preliminära gissningar av Tipsychimps.

Inga kommentarer: