onsdag 27 augusti 2008

WTF!!

Man går bort från datorn några timmar i ett futilt försök att skaffa ett liv. När man kommer tillbaka har det landat tre (!) USA-värvningar i Basketligan. En i Solna och två i Södertälje. De två sistnämnda verkar ha varit klara några dagar, men pr-maskineriet i SBBK är inte helt välsmort för tillfället så det var först idag det nådde ut på bred front genom Basketsverige.se etc.

Vi går väl igenom värvningarna spelare för spelare och ser vad vi kan hitta då:

Klar för Solna Vikings: Joseph Taylor, F/C, 203 cm, född 1985.
Det verkar som att Vikings ambition varit att hitta en karbonkopia på guldcentern Bilal Salaam, vars spelstil var mycket framgångsrik och hade en intimiderande effekt på motståndarna. När man kollar på highlight-videon är det tydligt att killen gillar att spela above the rim, han ser till och med lite rörligare och mer explosiv ut än Salaam. I videon avlossar han dessutom det där trepoängsskottet som även Salaam hade i sin repertoar vilket öppnar upp en del offensivt. Men 9 av 32 på 30 matcher avslöjar att det inte hör till vanligheterna för Taylor.

Taylor var en juco-stjärna på L.A. City College, innan han efter två år bytte till Wyoming i NCAA's Mountain West-conference. Under sina två år på Wyoming blev han en viktig komponent inside, och spelade 22 minuter per match båda säsongerna. Sin senior season snittade han 7.3 ppg, 6.8 rpg, 1.3 apg, 2.5 topg, 1.0 spg och 1.3 bpg. Han foulade 2.8 gånger per match, en sänkning från 3.5 föregående säsong. Taylor sköt 58.5% från golvet och – det här blir visst en akilleshäl för Vikings i vinter igen – bara 59.4% från straffkastlinjen.

Huruvida han kan Wyomings klassiska "Beer Song" är oklart, men jag planerar att ta reda på detta så snart han landar i Sverige. "Beer Song" är en mångårig tradition hos studenterna på Wyoming, som sjunger låten under matcherna – ibland tills orkestern spelar den. Här är texten och, naturligtvis, en video:

In Heaven there is no beer, NO BEER!
That's why we drink it here, RIGHT HERE!
And when we're gone from here,
All our friends will be drinkin' all the Be-e-eer




Det slår ju en highlight-video alla dagar i veckan, tycker jag.

Vikings får i alla fall en förstafemma med Juha Sten-amerikan-Pahlmblad-Lesli-Taylor. Från bänken kommer Bogner, Neffati, Beck och så måste de väl ändå värva ytterligare nån big guy?

Brandon McKnight är för övrigt klar för israeliska Qiryat Ata, nykomlingar i högstaligan. Bilal Salaam ska spela i Schweiz, enligt Solnas hemsida.

***

Klar för Södertälje Kings 1/2: Ted Skuchas, C, 211 cm (nåja...ta det med en nypa salt), född 1983.
Spenderade fyra år på fina Vanderbilt, mestadels i en backup-roll. Vanderbilt spelar i starka SEC med Tennessee, Mississippi State, Kentucky, Arkansas, Florida, LSU och så vidare, så att Skuchas aldrig spelat mer än 15 mpg och aldrig snittat mer än 4 ppg eller 2.6 rpg behöver inte betyda att han inte ska kunna göra en double-double i Basketligan.

På high school var han något av en stjärna och rankades bland landets tio bästa centrar av flera medier. Någon scorer har han dock aldrig varit och man får väl anta att coach Gehrke främst ser honom som en försvarare och returtagare. Skuchas beskrivs som en fysisk spelare med bra händer (vem gör inte det?).

Den gångna säsongen var Skuchas första som proffs, och han spelade för Vermont Frost Heaves som faktiskt blev mästare i ABA. Skuchas spelade 17.4 mpg och gjorde 4.5 rpg och 7.3 ppg på ett 58.5-procentigt skytte. Han snittade 0.9 blockar per match. I finalsegern mot San Diego Wildcats spelade han 21 minuter med 4 poäng, 3 returer och 5 fouls. Jag har inte sett matchen – det kan du faktiskt göra här men han måste ju ha en del kvalitéer eftersom han får spela såpass mycket trots rätt blygsam produktion.

Skuchas spelade bara elva matcher med Vermont. Ursprungligen var han signad av tyska Trier, men bröt handen innan han hann debutera.

Klar för Södertälje Kings 2/2: Jaraun Burrows, F, 203 cm, född 1985.

Den här killen är faktiskt ingen amerikan, utan kommer från Bahamas. Han spelade för okända IPFW Mastodons (Indiana University-Purdue University Fort Wayne...there you go), hemmahörande i Summit League som inte håller någon vidare klass (Oral Roberts är bäst med 24–9). Men man möter ändå lag som Michigan State, Marquette och Purdue.

Burrows vet i alla fall hur det känns att vara både starter och scorer. 13.9 ppg, 6.4 rpg, 1.9 apg, 1.5 bpg och 2.2 bpg snittade han den gångna säsongen. 29.7 mpg, 60.3% på field goals och 67.6% på straffarna.

Innan han kom till IPFW var han en ännu större anka i en ännu mindre damm i Volunteer State Community College i Gallatin, Tennessee.

Noterbart är att båda de här killarna är representerade av samma agentfirma som har hand om tidigare SBBK-spelarna Darryl Dora, Greg Dilligard, Brandon Crone och – tada! – gamla guldhjälten Andrew Drevo.

Södertälje, som i smyg för övrigt gjort klart med Adnan Chuk (bra värvning, får en coach som lär passa honom bra), kan nu ställa upp med en förstafemma bestående av Massamba, Eriksson, Jeansson, Burrows och Skucha. Eller Burrows som trea och Wikner-Nordberg inside tillsammans med Skucha. Eller vad säger Billy Swan?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad Billy Swan säger?
Ja ...
Jo, Skuchas lär vara i alla fall 2,10 för Gehrke har sett Skuchas på plats i USA och säger att Skuchas är tydligt längre än hans egna 2,05-2,06.
Burrows känns som en chansning, men en chansning värd att ta. Länge sedan Kings hade någon som är tillräckligt atletisk (utom Massamba) för att kunna glädja Törnell ...
Ändå är Burrows en klar chansning: Juco-spelare som hade ett kontrakt med ett franskt lag som föll på att Burrows inte räknades som EU-spelare ... Man undrar ju i bland - vem trodde i det här fallet att Bahamas tillhör EU?
Vad gäller starters ser jag fyra givna tills det händer nåt konstigt: Massamba, Eriksson, Burrows, Skuchas. Sedan kan det bli Wikner-Nordberg om man vill spela stort (något Gehrke alldeles tydligt vill kunna göra trots att speed snarare än size brukar vinna i basketligan), Jeansson om Gehrke inte är rädd för att klara sig i defense eller möjligen Tom Lidén om Gehrke inte får ut det han vill av Winker-Nordberg och vill ha Jeansson från bänken.
Själv skulle jag lira Jeansson mer. Han behöver förtroende och får han det så kommer han att scora.
Men värvningen av Chuk antyder att Gehrke som vanligt vill ha täckning för allt möjligt. Kan inte tänka mig att det enda Chuk ska göra är att backa upp Massamba åtta minuter per fajt och skriva en öppenhjärtlig blogg nånstans. Gehrke tycker mer om Eriksson än vad jag gör, så jag tror Chuk framför allt "drabbar" Jeansson.
Solna däremot gör som vanligt. Jag räknar med att J Taylor är atletisk, lite biffigare än Salaam och lite vassare offensivt. Att ta en undersized fyra och göra honom till femma funkar oförskämt bra i basketligan om han kan lira. Salminen brukar veta vad han gör på den här fronten, så jag tror att Taylor är vass.

See No Evil sa...

Om inte annat så vill man ju se Jeansson av den enkla anledningen att han har ett mycket högre tak än Eriksson... I ett lag som har aspirationer på att vinna SM-guld är jag tveksam till om Rickard Eriksson ska spela 25+ minuter per match.

Anonym sa...

Word!
Men, Gehrke verkar tycka att han kan höja Erikssons tak. Är rädd för att Erikssons i och för sig starka kvartsfinalserie mot 08 får Gehrke att se Eriksson i lite väl ljus dager. 08 kunde inte ta bort mitten för Eriksson, men det kunde Sundsvall - utan problem.