måndag 25 augusti 2008

Dream Team vs. Redeem Team

ESPN har kickat igång debatten om vilket som var det bättre laget – Dream Team, det enda, från 1992 eller 2008 års amerikanska OS-lag "Redeem Team". Som alltid är Tipsychimps steget före – jag och Hear No Evil diskuterade nämligen redan förra helgen vilket av lagen som skulle vinna om de möttes i en (totalt imaginär, förstås) match. Den här diskussionen tog dock plats i en bar, och det gör ju inte er mycket gladare. Här följer därför en snabb re-cap av vad vi tyckte. (Tryck gärna på kommentarsfunktionen och säg vem som skulle vinna och varför.)

* Segermarginalen för 92-laget var 43.8 poäng per match. För 08-laget 27.9 poäng per match. Det är förstås ändå inte jänkarna som blivit särskilt mycket sämre, utan resten av världen som blivit mycket bättre.

* Vi tror ändock att 92-laget skulle vinna. De kan vinna på fler sätt än 08-laget. De har bättre skyttar och är bättre inside. Om det blir ett half court-game så blir det en promenadseger (bokstavligt och bildligt talat) för Stockton och Malone (vem på 08-laget skulle kunna stoppa honom?) och kompani.

* Personligen gillar jag Redeem Teams försvar och speed. Men som Dövapan påpekade, det finns fart i originalet också. De kan spela smallball. Stockton, Jordan, Clyde, Pippen och nån till jävel. Då kan det gå fort också. Kanske The Admiral. Han rörde sig bra för sin size. Barkley var väl ingen speedkula, men snabb för sin spelstil – och en bättre returtagare än samtliga redeemers tillsammans.

* När det gäller basketball IQ håller vi också 92-laget som klassen bättre. Det fanns några riktigt stora baskethjärnor där, medan 08-laget kanske lever lite mer på grym atletism och svårslagna 1–1-egenskaper.

* Den kanske viktigaste faktorn är att Michael Jordan i sitt prime aldrig skulle acceptera att förlora en dylik match.

* Avslutningsvis, ett Pau Gasol-citat:
"I was pretty young in 1992, but to me there was only one Dream Team. That team inspired a lot of young people to want to go and play basketball. This team is very good, close to that team, but I don't think there will ever be anything like that team again."

1 kommentar:

Anonym sa...

Som jag skrev i annan tråd, jag tror Dream Team blir rätt svårstoppat.
Det är förvisso svårt att jämföra eror, men ...
Magic och Bird var förbi zenit, men tänk att se Stockton kunna lira pick'o'rull med Malone, driva för att kicka ut den till Jordan som fått en screen av Pippen och så har du Ewing/Robinson att välja mellan i mitten.
Största skillnaden, tycker jag, är på positionerna 4 o 5. Där är Redeem Team chanslöst - föreställ er Melo lira D på Barkley eller Malone (eller Pippen om Dream också lirar smått ...).
2 o 3 klarar sig Redeem Team bra på i och med Kobe och Lebron. Redeem Team har tre bra points, men Kidd är lika förbi sitt zenit som Magic och Paul/Williams är inte där än.
Sedan kommer Dream Teams bänk med Barkley, Drexler, Mullin Ewing/Robinson.
Och ovanpå detta en allmän spelintelligens. Nä, Dream tar hem det, kanske inte i en sweep men med 4-1.