tisdag 12 augusti 2008

Basketligan: Silly Season-betyg

Vi skriver inte så mycket om Basketligan under off-season, men när vi väl gör det så gillar vi att göra en ordentlig splash. Som nu till exempel. Här är betyg och kommentarer på ligalagens insatser under silly season, som med stormsteg närmar sig sitt slut. De flesta lag har bara ett par amerikaner och/eller någon svensk plats kvar att fylla. Vem är vinnare, vem är förlorare? Vilka värvningar är mest spännande och vem har hål att fylla?

Betygsskalan är den vanliga, 1-5 bananer där en är underkänt, två godkänt, tre bra, fyra mycket bra och fem toppklass.

Uppdaterat: Dolphins.

08 Stockholm: 3 bananer
Har plockat nageln-i-ögat Nisse Hedström från mästarna Vikings och 19-årige Richard Hartman kommer från de egna leden. Förlängt med Westerlund, Blom, A. Karlsson. Coachduon Karlsson/Johansson fortsätter. Säger adjö till fjolårets amerikaner samt till Mattias Göransson. Jim Nyström vill nog ut Europa igen.
Bäst: Energispelaren Johan Westerlund stannar. Han är så nära man kan komma en publikfavorit i Fryshuset.
?: När skriver Ollie Ilunga på?
Bottom line: 08 blir så bra som amerikanerna blir. Lyckas man fullt ut där – och får vara skadefria! – så har man pusselbitarna och coacherna för att vinna SM-guld.

Borås Basket: 4 bananer
Var tidigt ute, satsade på kontinuitet och blev hyllade för det i den här bloggen. Av de nya spelarna är Toni Caktas det mest notervärda namnet. Jonas Larsson kommer inte spela i år utan enbart vara sportchef. Men i övrigt får vi återse Henrik Carlsson, Ryan McDade, Dennis Springs, Christopher Anrin, Michael Kingma med flera.
Bäst: Har fattat att det gäller att bygga trovärdighet som nytt ligalag. Inga dumma chansningar som kan leda till resultat- och publikmässiga störtdykningar. Borås bygger en solid grund att stå på innan man försöker ta nästa steg.
?: Kunde man inte ha hittat en bättre svensk "stjärna" än Christopher Anrin?
Bottom line: Borås kommer inte spela någon SM-final i vår, men man bör gå till slutspel. Coach Anders Jonsson kan fokusera på att lyfta lagförsvaret och därmed bli ännu bättre än ifjol.

Gothia Basket: 4,5 bananer
Coach Jonas Fredriksson har i princip fått handplocka det han velat ha. En atletisk dunkmaskin (Benson Callier), en pålitlig insidescorer (Ian Johnson), en riktig general till att leda styrkorna (Michael Bree)... På minuskontot Erik Vestin som gick till Plannja, och visst behöver Gothia ytterligare lite muskler under korgarna. Det har ryktats om Conor Grace från Norrköping.
Bäst: Man verkar få schysst balans i laget med en bra mix av spelartyper.
?: Srdjan Vukovic skulle passa bra in i det här lagbygget, no?
Bottom line: Förstafemman blir riktigt bra och stjärnorna känns klockrena. Men för att Gothia ska slåss om, säg, en semifinalplats, så krävs att Fredriksson får ut mycket av de unga talangerna på bänken.

Helsingborg Basket: 3 bananer
Har ny coachduo i Stefan Pettersson och Christer Stjernborg. Alex Tsatsidis-Olsson och Mattias Göransson förstärker laget, Jens Stålhandske och Johan Åkesson stannar men Anders Rönndahl lägger av.
Bäst: Åkesson. Om han kan fortsätta bygga på den hunger han visade i kvartsfinalerna mot Solna så blir det en riktigt bra säsong..
?: Försöker organisationen medvetet få skåningarna att glömma att de har ett ligalag? Varför så fattig information? Hemsidan är till exempel helt död. Pinsamt.
Bottom line: Behöver en toppsäsong av Åkesson, Stålhandske och Göransson för att nå semifinal eller bättre. Pointguard och powerforward bör bli positionerna på amerikanerna.

Jämtland Basket: 2 bananer
Äntligen plockade Jämtland en helt ny coach utifrån. Juryn är fortfarande ute på Mathias Eckhoff, men bara att slippa se Pekka Johansson, Bosse Wagenius, Krister Blomgren eller John Dieckelman på sidlinjen känns som en enorm lättnad. På spelarsidan har det inte hänt så mycket förutom att klubben bestämt att Adnan Chuk, som hade mage att ifrågasätta succéregimen Jämtland Basket offentligt förra säsongen, inte är värd ett nytt kontrakt. Andrew Mitchell har kontrakt den här säsongen och det är aldrig fel att ha en pålitlig scorer och matchvinnare.
Bäst: Eckhoff.
?: Är det här året när Jämtland värvar en riktig, etablerad svensk spelare av landslagsklass? En Martin Ringström eller en Micke Lindqvist eller en Jim Nyström?
Bottom line: Det finns en engagerad basketpublik i Jämtland som förtjänar ett respektabelt ligalag. Men tålamodet börjar ta slut. Återstår att se om klubben inser vikten av att ställa en bra produkt på sporthallsgolvet i år.

Norrköping Dolphins: 3 bananer
Värvat Fred Drains och Matt Hilleary, förlorat Stefan Grundberg och Ian Johnson. Kelly Grant fortsätter coacha och Gee Gervin fortsätter skjuta.
Bäst: Nya arenan!
?: Vissa moves visar på en framtidssatsning, vissa känns mer suspekt kortsiktiga.
Bottom line: Säga vad man vill om Dolphins och det, eh, inkonsekventa tänkandet i klubben. Man ser alltid till att värva spelare som får saker att hända och håller publikintresset uppe. Kelly kan coacha och spelarna kan offensivt, så det blir väl slutspel i år igen.
Update: Idag rapporteras det från Norrköpingshåll att Matt Hilleary väljer den civila karriären före basketen. Dolphins letar vidare efter insideförstärkning. Kelly Grant får mig att dra på smilbanden när han pratar om Dee Ayuba i NT: "Han är ute efter stora pengar just nu och förstår inte varför han inte kom med på NBA-campen". Vi som såg SM-slutspelet i våras är inte lika förvånade.

Plannja Basket: 3,5 bananer
Här händer det saker, jävlar i mig. Kenttä + Hansson + Johansson känns som en grymt rätt coachtrio för klubben i det här läget. Drains och fjolårets amerikaner har lämnat. Markus Häggblad verkar ha gjort sitt i Plannja för den här gången, liksom Robin Ryan som är klar för norska Tromsö. På pluskontot har man istället superbegåvade Christopher Ryan, som spås bli en riktig toppspelare om han får vara skadefri. David Hult och Erik Westin är klara, liksom nye scoring-guarden Derrick Stevens som Kenttä hittade på ett camp i Las Vegas.
Bäst: Coacherna, samt att Rosendahl/Larsson/Enbom stannar och ger rutin plus lokalt hjärta.
?: Amerikan nummer 2 behöver nog vara en riktig beast om Plannja ska ta tillbaka tronen i vår. Dominanta amerikanska insidespelare växer inte på träd och kostar många pengar.
Bottom line: Samtidigt som det här är början på en re-building så verkar Plannja få ihop spelarna och coacherna som krävs för att vinna NU. Minst semifinal i vår.

Solna Vikings: 3 bananer
Mästarna kommer få ett kraftigt annorlunda utseende kommande säsong, utan Mbemba, McKnight eller Salaam. Juha Steen är lagets nya pointguard och han kommer stå för stabilitet och försvarsspel. Aldrig fel. I övrigt stannar kapten Myrthil, Willy Beck, Momme Neffati och Peter Bogner. Åh, just ja, den närmast mytomspunne Martin "En riktig man" Pahlmblad får chansen att visa om han skapa mer för sig själv och ta ett större defensivt ansvar i år, utan ligans bästa backcourt på flera år som stöd... Unga killar som bröderna Persson och Alexander Lindqvist väntas framförallt bidra i framtiden. Guldcoachen Pekka Salminen fortsätter, dock utan Stefan Bergman vilket får ses som en förlust.
Bäst: Rekryteringen som Christer Sjögren och Pekka Salminen sköter fantastiskt bra. Jag har myntat ett talesätt som lyder: "Om Solna inte har de bästa amerikanerna i början av säsongen, så ser de till att ha det i slutet av säsongen". Åtminstone individuellt så brukar det stämma. Kanske har Solnaledningen en fördel av att de är mer prestigelösa än sina kollegor i städer med större spotlights på basketlagen, typ Luleå och Sundsvall?
?: Kan Pahlmblad leva upp till hypen?
Bottom line: Med Pekka Salminen och ett par riktigt bra amerikaner så blir Solna ett topplag igen.

Sundsvall Dragons: 3 bananer
Har åtta spelare klara: Adam Alexander, Mike Palm, Johan Rönström (ny), Calle Arnold, Martin Engström, Johan Ling, André Nilsson, Aki Ulander (ny). Öqvist/Frivold fortsätter coacha. Joakim Kjellbom vill utomlands, men det har han velat tre år i rad nu så det är inte omöjligt att han blir kvar i Sundsvall ändå. Alex Wesby vill klubben förmodligen behålla, men det beror antagligen på vad som händer med Kjellbom. Efter finalfiaskot tänker Sundsvall inte breaka banken för Srdan Subotic, men han är fortfarande med i diskussionerna. Faktum är ju att "Suba" var utmärkt mot alla lag utom Solna och deras högintensiva bollförsvar.
Bäst: Rönström är en typ av ung talang som Dragons inte riktigt lyckats locka de senaste åren. Blir spännande att se.
?: Mike Palm känns som ett av de största frågetecknen i hela Basketligan.
Bottom line: Sundsvall har musklerna att fylla på med ett par klasslirare. Men utan Kjellbom blir man ett helt annat (läs: sämre) lag. Han är nyckeln.

Södertälje Kings: 2,5 bananer
Gehrke har kvar Thomas Massamba, Jeansson, Wikner-Nordberg, Tom Lidén, Rickard Eriksson, Tim Kearney och Dino Pita. Eftersom Skjöldebrand försvinner ska det kompenseras med amerikaner såsom amerikaner ska vara i ligan; det vill säga klasspelare och inte komplement/rollspelare. Enligt uppgift ska båda jänkarna husera i front court. Något bisarrt är det faktum att Vedran Bosnic, som satt i Gehrkes frysbox och dessutom var ganska horribel i de få matcher jag faktiskt såg honom spela ifjol, nu blir assisterande coach istället för JD Sanders.
Bäst: Kontrakteringen av Massamba – en stor, stor, STOR Tipsychimps-favorit. Heja Thomas.
?: Så mycket som jag gillar Massamba... Kan man verkligen förvänta sig att han – och Jeansson, och Rickard E – tar steget fullt ut och blir varje dag-spelare i Basketligan? Gehrke bettar i princip på det, eftersom det tydligen inte blir någon amerikansk guard.
Bottom line: Snacket om satsningen på riktigt vassa amerikaner, med Gehrkes scouting-resa, lovar riktigt gott. Men i slutändan så hänger det på den unga svenska backcourten.

Uppsala Basket: 2 bananer
Stackars, stackars Wally Smith. Inte ett enda nyförvärv och helt plötsligt bestämmer sig Fredrik Jönzén för att testa livet som utlandsproffs (spanska andraligan!) en sista (får vi anta) gång. Fredrik Rosén slutar, Mikael Åhrberg likaså. Plötsligt känns det inte fullt så briljant att Danny Gathings redan har kontrakt. Den amerikanska sloten kanske hade behövts bättre inside nu när Jönzén sticker? I övrigt står Anton Gaddefors, Andreas Person, Thomas Jackson, Mannos Nakos och Jonathan Robinson under kontrakt.
Bäst: Alla young guns ska bli spännande att följa. Speciellt Robinson om han är skadefri och inte testar livet som ungdomsproffs igen.
?: Hur ersätter man Jönzén?
Bottom line: Uppsalas satsning för att ta sig förbi den där förhatliga kvartsfinalen verkar aldrig riktigt ta fart. Om det inte händer nånting väldigt positivt snart så kommer det bli svårt i år igen...

9 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag minns rätt så fick Erik Vestin sparken från Gothia för visst hade han ett två års kontrakt?

See No Evil sa...

Jag kan inte detaljerna i Erik Vestins kontrakt. Det är mycket möjligt att du har rätt. Det jag däremot vet är att Kenttä tog emot honom med öppna armar när han blev tillgänglig.

Anonym sa...

Varför fick han sparken? okey han vek ner sig lite förra året men utvecklades grymt mycket under åren i Gothia och hade fyllt Gothias lucka under korgen. Misstänker att det ligger en hund begraven någonstans???????

Anonym sa...

Varför fick han sparken? okey han vek ner sig lite förra året men utvecklades grymt mycket under åren i Gothia och hade fyllt Gothias lucka under korgen. Misstänker att det ligger en hund begraven någonstans???????

Anonym sa...

Mest öppna basketligan på länge, va?
Plannja är inte längre Plannja (tack, OBOL ...), Solna tappar tre livsviktiga spelare samt Nisse Hedström och ingen i övrigt (hittills) har gjort några starkare moves än vad Kaman gör low post mot grekerna.
På sätt och vis tycker jag att det är kul, på sätt och vis är det tråkigt.
Det är kul just med ovissheten, men samtidigt känns denna ovisshet som en viktig del i att svensk basket aldrig utvecklas. Många tror att de har chansen och följaktligen satsar många den lilla check de har på jänkar och EU-spelare och hoppas vinna ett SM-guld.
Och så går det upp i rök och så rör de svenska spelarna på sig och så blir det grötiga roller och ingen utveckling sker - vare sig för spelarna eller klubbarna. Nåja, Sundsvall har musklerna men också komplexet.
Solna har självförtroendet, men har man spelarna?
Kings och 08 har coacherna, men har man spelarna och organisationen?
Plannja, tja, vi får väl se.
Helsingborg med Stålhandske, en pånyttfödd Göransson, en utvecklad Åkesson och två giftiga amerikaner kan gå nånstans men bänken ser fan inte bättre ut än att jag kan sitta på den.

Anonym sa...

Två kommentarer till lag i min närhet, i kronologisk ordning: Adnan har blivit fälld för en misshandel i Östersund. Denna kan ha påverkat att Jämtland inte ville ha honom kvar. Dock, jag tror den kritik han gav klubben nog var en starkare anledning.
Mike Palm rapporteras se väldigt bra ut på träningarna. Han har kört rehab och säger själv att det känns väldigt bra. Time will tell, men en frisk Palm är inte att leka med. Vi från Sundsvall håller alla tummar vi har, efter 1,5 halvt mediokra säsonger (särskilt defensivt)från hans sida pga skada. Med Wesby sägs man diskutera ett två års avtal. Och Jocke bestämmer sig förmodligen inom ca 10 dagar. Hans agent kommer till Sundsvall nästa vecka. Tipset är att om man gör klart med Alex innan man vet hur det blir med Jocke. Han är alldeles för bra för att avstå.

Henrik sa...

I westins fall var det så enkelt att klubben inte tyckte han var värd pengarna. Rätt eller fel? Det visar sig väl i höst.

See No Evil sa...

Tack för de fina och insiktsfulla kommentarerna alla! Kul när det blir lite fart på diskussionerna.

När det gäller Sundsvall så förstår jag inte varför de inte går hårdare på Dies? Det är ju precis den sortens attityd och cojones som Sundsvall lider skriande brist på. Låt Aki sitta fastklistrad på bänken där han hör hemma...

Anonym sa...

Benson kommer säljas enligt tidningar i göteborg