söndag 13 juli 2008

Silly little games u and me play

Michael Vick i all ära, men det NFL-fansen talar om just nu är Brett Favre. Den snärjiga historien bit för bit:

* Quarterback-legendaren Brett Favre meddelar vid 38 års ålder att karriären är över. Tårarna rinner under presskonferensen i mars.

* Det dröjer bara någon månad innan ryktena börjar gå. Favres familj vill att han ska göra comeback, och Favre själv börjar ge vika.

* Green Bay Packers vill tidigt försäkra sig om vad Favre vill – de har ju valt att gå vidare och utnämnt Aaron Rodgers som ny startande quarterback. Favre meddelar Packers att "jo, jag är pensionerad".

* Packers väljer ytterligare två quarterbacks (Brian Brohm, ett av de topprankade QB-löftena, och Matt Flynn) i NFL-draften.

* Framemot juni börjar Favre-ryktena ta fart igen. Den 20 juni pratar han med Packers coach Mike McCarthy. Favre har kovänt. "Jag vill tillbaka. Och om ni inte vill ha mig, så vill jag att ni släpper mig från mitt kontrakt (tre år kvar)", är budskapet till McCarthy och Packers.

* Den 8 juli låter Favre och hans agent officiellt meddela att han är "100% inställd" på att spela football kommande säsong.

* Favre försöker pressa Packers att säga upp kontraktet. Han vill välja sin klubb själv, eftersom han vet att Packers valt att gå vidare med Aaron Rodgers.

* Men Packers vet att det kommer göra klubben mer skada än nytta att släppa Favre direkt. Risken är överhängande att han går till en annan klubb som slåss om slutspelsplatser. Värst av allt är tanken på Favre hos någon av Green Bays divisionsrivaler Chicago Bears och Minnesota Vikings – två mycket kapabla lag, men med stora frågetecken på quarterback-positionen.

* Packers går ut i media och klargör: "Brett är välkommen tillbaka till laget, men vi kan inte garantera i vilken roll det blir". I klartext: Om du kommer tillbaka är det som backup till Aaron Rodgers.

Och här är vi nu. Kan du se forne Super Bowl-mästaren, forne MVP:n och framtida Hall of Fame-medlemmen Brett Favre som backup till en 24-åring? Nä. Just det.

Det vet Packers också – de har synat Favres bluff. De vet att han hellre lägger av (igen) än sitter på bänken.

Så vad kommer hända? Well, Favre kan med all sannolikhet glömma sina förhoppningar om att själv bestämma vilken klubb han ska spela för. Green Bay kommer istället lyssna på erbjudanden för Favre för att sedan ge honom möjligheten att gå i en trade. Ett lag som Tampa Bay känns betydligt mer sannolikt än en rival ur NFC North – och Tampas coach Jon Gruden är ju känd som "the quarterback collector".

Men vadå, kan Green Bay verkligen starta Aaron Rodgers om Brett Favre vill spela igen? Jag tror det. Jag tror att coach McCarthy är genuint inställd på att gå vidare med Rodgers och se vad han kan åstadkomma; tiden är mogen efter att ha sett och lärt bakom Favre. Jag tror också det finns en känsla i Packers-organisationen att vad man såg av Favre den gångna säsongen verkligen var taket för vad han kan åstadkomma i den här åldern. Men... Det finns analytiker som menar att Favre är självskriven som starter bara han dyker upp vid training camp, inställd på att träna som vanligt. Den som lever får se.

How does it feel, Brett?

2 kommentarer:

Lyxmannen sa...

Bra analys!
En detalj som också pekar mot att de inte tar tillbaka Favre som förstaval är att Rodgers blir free agent efter denna säsong och får han inte spela nu så lär han byta klubb vilket inte Packers är så sugna på. De valde trots att Rodgers som sitt förstaval för några år sen.

Det vore samtidigt svårt att se Packers släppa honom. Isåfall lär det blir till ett lag de inte möter nästa år.

See No Evil sa...

Och det lilla man har sett av Rodgers tycker jag har varit lovande. Tror han liksom Tony Romo kan ha dragit nytta av att sitta på bänken de första åren i karriären!

Att kasta in en rookie-QB och låta honom massakreras bakom en taskig o-line medan han försöker lära sig spelsystemet och proffsfotbollen kan förstöra hans psyke för hela karriären. Ett namn som David Carr poppar genast upp i skallen... Håller tummarna för att mina Falcons vågar hålla Matt Ryan tillbaka inledningsvis.