onsdag 16 juli 2008

NHL-genomgång - NORTHWEST

Dags för del två av vår feta NHL-genomgång av samtliga lags sommar. Vem har värvat bäst, sämst, mitt emellan? Vad är snackisen?

Genomgången är uppdelad i sex delar, en för varje division.
Vi stannar kvar i de västra delarna av nordamerika, men lämnar (precis som Mathias Tjärnqvist?) Pacific. I dag: Northwest Division.
Håll i hatten.

NORTHWEST DIVISION

Calgary Flames
Han stannar: Daymond Langkow, f.
Langkow är en bra playmaker och vet vad han håller på med på egen planhalva också. Tillsammans med Conroy, Lombardi och Cammalleri (som kan spela alla forwardspositioner) så är Calgary starkt på centerplats.

Tre nya:
Todd Bertuzzi, f, Michael Cammalleri, f, Rene Borque, f.
Bertuzzi är numera skadat gods. Då pratar jag inte bara om hans rykte efter överfallet på Steve Moore för några år sedan, utan också om just skadorna. Han är inte pålitlig längre.
Playmakern Michael Cammalleri har hög potential och kan mildra förlusten av Tanguay och Huselius.
Borque ger bredd. Ingenting mer.

Tre förlorade:
Alex Tanguay, f, Kristian Huselius, f, Owen Nolan, f.
Tanguay har det mesta utom fysiken men gjorde en oväntat svag säsong med Flames. Huselius har en tendens att tappa intensitet och försvinna ur matcherna.
Men Flames kommer att sakna båda. Den här duon var Flames bästa på att bryta mönster och få någonting att hända kreativt.
Owen Nolan har fortfarande en del att tillföra.

Så går snacket: Mycket handlar om kedjor i Calgary just nu. Vem spelar med Iginla? Ska Conroy degraderas till tredjelinan? Ska verkligen Bertuzzi få chansen i första?
Dessutom är det, som lite plåster på såren för en av våra mer underskattade svenskar, många Flamessupportrar som inte gillar att Husse fick gå.

Bananbetyg på sommaren: 2 bananer. Flames har blivit djupare på forwardssidan, men samtidigt tappat deras bästa kreatörer. Som bäst lär man vara lika bra som i fjol. Och det var inte tillräcligt bra.

Colorado Avalanche
Han stannar: Adam Foote, b.
Avalanche försökte ta tillbaka the glory days med Foppa och Foote i fjol. Det gick så där, även om Foppa dominerade när han kunde spela och Foote var precis det han alltid varit - en ledare, en tuffing och helt enkelt en kille att hålla i när det blåser.

Tre nya:
Darcy Tucker, f, Andrew Raycroft, mv, Daniel Tjärnqvist, b.
Ja... Med tanke på förlusterna så ser det här inget vidare ut. Tucker är en personlig favorit, men hans tid är förbi. Med Raycroft får Avalanche ett uselt målvaktspar (Raycroft och Budaj) och Daniel Tjärnqvist, ja, vi kan bara hoppas att du får bevisa att du är bättre än många tror.

Tre förlorade:
Andrew Brunette, f, Kurt Sauer, b, José Theodore, mv.
Brunette har kapacitet att ösa i poäng, något som inte kommer allt för naturligt för många andra Avalancheforwards. De hade behövt honom.
Sauer är en stabil back och José Theodore vaknade under andra halvan av säsongen och visade glimtar av att fortfarande vara den målvakt som för inte så länge sedan var bäst i ligan.

Så går snacket: Joe Sakic - in eller ut? Sakic är en av de bästa spelarna i NHL genom tiderna. Men än har han inte bestämt sig om han ska pensionera sig eller spela vad som definitivt kommer att vara en meningslös säsong till.

Bananbetyg på sommaren: 1 bananskal. Faktum är att Per Ledin kan vara Colorados bästa värvning så här långt. Inget ont om Ledin, som kan lira hockey, men han sätter inte skräck i West direkt.

Edmonton Oilers
Han stannar: Robert Nilsson, f.
Okej, det låter inte så jävla bra för er som minns Lill-Magics insatser på svenska isar. Men Nilsson har ju tveklöst talang och den gångna säsongen började han producera också. Nilsson gjorde 41 poäng och har en stor roll i Edmontons unga satsning.

Tre nya:
Eric Cole, f, Lubomir Visnovsky, b, Gilbert Brule, f.
Cole är ytterligare en personlig favorit. Han tacklar, sliter, spelar åt båda håll och gör poäng. Visnovskys offensiva kvalitéer behövs och kanske det äntligen lossna för talangfulla Brule när han nu fått miljöombyte.

Tre förlorade:
Joni Pitkänen, b, Raffi Torres, f, Jarret Stoll, f.
Det här ingen trio Edmonton står och faller med. Pitkänen har bevisligen talang så det räcker och blir över, men det betyder ju ingenting förrän han spelar upp till sin potential.

Så går snacket: Förutom sandlådefighten mellan Edmontons general manager Kevin Lowe och Anaheims dito Brian Burke så är det en generellt positiv stämning i Edmonton.
Kanske kan man skrota öknamnet Deadmonton det här året.
Med ung, underhållande talang så är Oilers ett slutspelslag igen.

Bananbetyg på sommaren: 4 bananer. Cole och Visnovsky är bra värvningar och man har inte tappat nåt av värde.

Minnesota Wild
Han stannar: Kurtis Foster, b.
Okej, ingen superstjärna, men Foster är stor och har ett ruggigt skott.

Tre nya: Owen Nolan, f, Andrew Brunette, f, Antti Miettinen, f.
Minnesota har tunga förluster framåt och kanske kan den här trion vara lite plåster på såren. Brunette har tillhört Wild tidigare och är en riktigt bra hockeyspelare. Man fick honom rätt billigt dessutom.
Nolan är effektiv i rätt situationer och Miettinen lär leverera några snygga assist och cirka 30 poäng i alla fall.

Tre förlorade:
Brian Rolston, f, Pavol Demitra, f, Aaron Voros, f.
Rolston och Demitra var trea och fyra i poäng för Minnesota den gångna säsongen och det är väl tveksamt om nyförvärven kan producera lika bra.
Voros var förstås ingen nyckelspelare men en kul snubbe som gav Wild tuffhet att mixa upp sin fart och skill med.

Så går snacket: Vad hände med tuffa Wild? Fedoruk drog, Voros drog och till och med Chris Simon lyckades hitta ett kontrakt (i Ryssland). Nu får Derek Boogaard stå för boxandet själv.

Bananbetyg på sommaren: 2 bananer. När ska Wild ta det där sista steget upp och bli ett allvarligt hot? Det har varit frågan länge i Wild. Som nån skrev: always a competitor, never a contender.
Nu har man bytt ut halva truppen, men man tar inget steg den här säsongen i alla fall. Möjligtvis ett steg bakåt i och för sig.

Vancouver Canucks
Han stannar: Eh... Kyle Wellwood?
Canucks hade inte så värt att behålla. Men det som var värt - stack. Näslund flyttade, Morrison flyttade och Trevor Linden pensionerade sig. Wellwood tog man på waivers från Toronto och är en omsignering bara i teorin. I praktiken är han helt ny - och kommer från en usel säsong.

Tre nya:
Pavol Demitra, f, Steve Bernier, f, Ryan Johnson, f.
Demitra är en bra värvning, Bernier likaså. Demitras fart och skills är av toppklass och Berniers potential är stor.
Frågan hur Bernier klarar att ta klivet från talang till förstakedjan. För just nu är han inritad tillsammans med bröderna Sedin.

Tre förlorade:
Markus Näslund, f, Brendan Morrison, f, Trevor Linden, f.
Näslund sjunger på sista versen och det var väl dags för honom att byta miljö, även om jag inte tror att han hamnade i rätt miljö i New York.
I och med Morrisons sorti så är hela den gamla superkedjan (Näslund, Morrison, Bertuzzi) nu borta. En ny superkedja verkar vara långt borta.

Så går snacket: Monstererbjudandet till Mats Sundin (20 miljoner dollar för två år) verkade chocka en hel värld - utom just Mats Sundin, som iskallt ignonerade det. Canucks är tunna framåt och de flesta hoppas nog fortfarande på Sudden. Men jag tror inte det finns en chans att han går dit.

Bananbetyg på sommaren: 2 bananer. Canucks lovar att det kommer att hända mer med deras lag innan säsongen kör igång. Det får man hoppas. Demitra och Bernier är en okej start, men det är långt, långt, lååångt kvar tills man når slutspelskaliber.

UPDATE: Vancouverforwarden Byron Ritchie påstås vara intressant för Brynäs och Timrå. Det borde han vara. Ritchie har aldrig slagit igenom i NHL, men han var lysande i Rögle 2004 (33 poäng på 30 matcher) och har dominerat i AHL. Det låter väl som en bra elitseriespelare?

Inga kommentarer: