söndag 25 maj 2008

PREVIEW: Stanley Cup-finalen

Det är är aldrig för sent för kvalitet.
Det brukar vi apor alltid säga.
Så här kommer det:

DETROIT RED WINGS-PITTSBURGH PENGUINS
Match 1, Joe Louis Arena, 02.00.

Bakgrunden: Red Wings joggade över Nashville Predators, tog en enklare promenad över Colorado Avalanche och avslutade West med att sprinta över Dallas Stars.
På andra sidan amerika, kind of, så rullade Pittsburgh över Ottawa Senators, fortsatte av bara farten att rulla över New York Rangers och avslutade med att visa Philadelphia exakt vilka som är Pennsylvanias finest.

Så vad vi har här är två lag som inte fått kämpa speciellt mycket. Är då detta anledning till oro över NHL:s kvalitet? Nja, vi tycker inte det.

Det här är ligans två bästa lag. Det går inte att diskutera längre. Grundserien kan betyda väldigt lite, men när man backar upp Wests bästa och Easts näst bästa record med en sån dominans i slutspelet så betyder det a whole lot.

Apor om Red Wings: Detroit hyllas för sitt försvar. Vilket kan tyckas lite lustigt eftersom Red Wings försvar är deras anfall. Red Wings behöver inte äta puck - man äger puck. Och så länge man har pucken kan inte det andra laget göra mål. Easy as one, two three. Anfall är bästa försvar.

Framåt har man kanske inte de flashigaste spelarna, Zetterberg och Datsyuk undantagna förstås, men man har en mix om skulle ha gjort Tom Cruise i Cocktail avundsjuk. Zetterberg och Datsyuk trollar (plus att man är mycket bra i defensiven), Holmström är fortfarande en av ligans bästa specialister, Draper gnuggar och... Ni förstår. Man har det mesta utom rena bruisers. Men säg inte det till Darren McCarthy.

Bakåt är man ren och skär kvalitet. Visst, Chelios ser ut att vara precis så gammal som han är ibland, men Nicklas Lidström leder seriens mest homogena försvarstrupp - och sannolikt den mest rörliga. Sin mjuka yta till trots så vet Red Wings defensiv hur man stänger ned ett hot.

Målvakten? Hmm. Vi är inte sålda på Chris Osgood. Men han har fortfarande inte gett oss skäl att tro att han ska bryta ned inom den närmaste framtiden.

Apor om Pittsburgh Penguins: The Big Three är ligans mest spännande trio. Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Marian Hossa kan tända den där resultattavlan om och om och om igen. Inom loppet av några minuter.

Bakom dom är det inte lika jämnt som hos Red Wings. Men namn som Ryan Malone, Jordan Staal och Jarkko Ruttuu ser till att man inte tappar i energi i alla fall. Just Malone är en nyckelperson tillsammans med Petr Sykora. De måste kapitalisera på Malkins geni om man ska kunna utmana.

Försvarsspelarna är till och med mindre fysiska än Red Wings dito. Sergei Gonchar är ledaren - men nu snackar vi offensivt. När det blåser är han knappast något att luta sig mot. Ryan Whitney ger också offensiv kraft men använder inte sin storlek. Lyckligtvis fixade man Hal Gill innan trade deadlinen. Det är en rejäl bit som vet hur man trycker dit en motståndare. Men tvinga honom inte att åka skridskor. Och det kommer Detroit att göra.

Marc-Andre Fleury har varit strålande i målet i slutspelet. Men han har tidigare beskrivits som "fragile" mentalt. Varningsklocka.

Aporna tipsar om spelarna du ska hålla koll på: Vi tar en i varje lag. I Red Wings är valet solklart: Henrik Zetterberg. Datsyuk kanske visar mer flair, men Zetterberg är supergrym. Även om han fått stor uppmärksamhet de senaste åren så känns det aldrig som det räcker.

Penguins... Crosby? Malkin? Gonchar? Hell no. Ryan Malone! Malone är potentiellt sett the complete package. Han är stor, bra defensivt och börjar hitta vägar att leverera offensivt. Om stjärnorna tar ut varandra så är det en sån som Malone som blir tungan på vågen.

Apornas dom: Ja, nu satte du oss på pottkanten minsann. Hur fan ska det här gå? Näää, vi skojar bara. Vi sitter aldrig på pottkanten. Vi träffar aldrig ens av kanten.
Klart vi vet hur det går.
Pittsburg Penguins in 7.

När vi sitter och väger lagdel för lagdel, spelare för spelare så ser det ju ut som Detroit. Men det finns fler faktorer än statistik, siffror och meriter.
Vi tror att Penguins är mentalt starkare som grupp. Fråga oss inte varför.
Hockeymässigt så tror många att den stora duellen står mellan Crosby och Lidström. Men vår känsla är att den riktiga duellen står mellan Malkin och resten av Red Wings backar. Red Wings orkar inte stänga ned två kedjor - och kom ihåg att Malkin bar Penguins på sina ryska axlar när Crosby var skadad. Det är en dödlig centerduo man har.

Samtidigt så tror vi att Penguins bara mäktar med att stoppa en av Detroits kedjor (Zetterberg och Datsyuks). Men Red Wings har inte ett lika starkt hot bakom. När Johan Franzén kommer tillbaka finns det inget som talar för att han kan hålla uppe samma produktion som han haft tidigare i slutspelet. Och då saknar Red Wings secondary scoring; a och o i bollsport.

------------------------------------------------------------------------------------------

Avslutningsvis tycker vi att det är idiotiskt av schemaläggarna att placera Red Wings och Pistons i samma stad, samma dag, med blott en halvtimmes mellanrum.

Inga kommentarer: