fredag 18 april 2008

Tipsychimps rankar - SM-slutspelets 10 bästa spelare

Ikväll siktar Sundsvall Dragons på att fullborda en sweep av Södertälje Kings. Mycket talar för att man lyckas, med tanke på att man redan visat att man klarar av att slå Södertälje även när matchbilden blir precis motsatt till vad Sundsvall vill ha.

Den andra semifinalserien, mellan Solna och Plannja, är lite öppnare då det står 1–1. See har redan levererat ett vinnarspel på Plannja i kvällens match till oddset 2.20. Intressant att se hur Rudy Mbemba studsar tillbaka från den svaga insatsen i Luleå senast.

Dagen till ära har jag bestämt mig för att ranka de 10 bästa spelarna i SM-slutspelet hittills. Spontant och utan större vetenskapliga grunder, med störst fokus på spelarna som är kvar i slutspelet. Naturligtvis, eftersom de är vinnare. Något sånt här tänker jag mig:

1) Alex Wesby, Sundsvall Dragons
Svårt att bortse från hans fantastiska 38-poängsmatch i den senaste semifinalen (kolla skottprocenten). Men Wesby har levererat i hela slutspelet och ger poäng, returer, assist och allt vad Sundsvall behöver. I kvartsfinalerna mot Norrköping bidrog han faktiskt också framgångsrikt med försvar på Gee Gervin i ett par av matcherna.

2) John Rosendahl, Plannja Basket
Var den stora skillnaden i kvartsfinalseriens insidekamp. Uppsala hade kvantiteten, men Plannja hade pure quality i JPR. I semifinalen har det varit lite lustiga förhållanden: I match 1 tokdominerade John (så länge han fick bollen) men Plannja förlorade, i match 2 gjorde han bara två (förvisso mycket viktiga) poäng men lulelaget vann ändå.

3) Brandon McKnight, Solna Vikings
B-Mac drar ett tungt, tungt lass i Solna. David Visscher har identifierat honom som nyckeln till att stoppa Vikings, och det är kanske ingen dum tanke. Men i kvartsfinalerna sköt McKnight inte alls bra (33%) men hittade andra saker att bidra med: 7.8 rpg och 4.0 apg, till exempel. Dessutom är hans redan väl omvittnade 1–1-försvar en enorm tillgång för Pekka Salminen.

4) Srdan Subotic, Sundsvall Dragons
Vilken massiv uppgradering Subotic har varit från namn som Louis Hinnant och Donta Richardson. Subotic är den bästa playmaker Sundsvall någonsin haft, dessutom har han haft den goda smaken att spela sin allra bästa basket i slutspelet. Blandar avsluten bra, skjuter med hög procent och är iskall på straffkastlinjen – 12/12 i semifinalerna, 10/12 i kvartsfinalerna.

5) Jonathan Skjöldebrand, Södertälje Kings
Får placeringen främst baserat på sina enorma clutch performances i kvartsfinalderbyt mot 08 Stockholm. I semifinalerna mot Sundsvall har han för det mesta spelat med smärta, men snittar ändå 18 poäng på 23 minuter.

6) Terry Williams, Plannja Basket
Hate to say I told you so... Williams har tillsammans med Rosendahl burit den gröna maskinen när det äldre gardet visat sig lite rostiga. Och när skotten sitter så är Luleåfansen och tidningarna plötsligt väldigt mycket mer förlåtande och benägna att titta på de andra positiva sakerna i Williams spel.

7) Joakim Kjellbom, Sundsvall Dragons
Har blivit lite lidande när Norrköping och Södertälje har lyckats styra några av matcherna mot en stil som inte passar Sundsvalls spel så bra. Men siffrorna är fortfarande väldigt bra och frånsett några dippar så har Kjellbom spelat precis som den dominanta spelare han är i Basketligan.

8) Danny Gathings, Uppsala Basket
Hans 23 ppg och 9.8 rpg illustrerar hans enorma viljeinsats i kvartsfinalserien mot Plannja. Synd att den tuffheten inte riktigt verkar ha smittat av sig på Fredrik Jönzén, bara.

9) Rudy Mbemba, Solna Vikings
Fantastisk, men ojämn. Kanske har det blivit lite mycket att hantera för Rudy på sistone. Men hey, det står fortfarande 1–1 i matcher och Rudy kan fortfarande vinna SM-guld. Och låt mig fråga dig detta: Hur skulle maktbalansen och säsongsfacit se ut för Solna och Plannja om Rudy och Håkan Larsson bytte lag?

10) Nashid Beard, 08 Stockholm
Snittade 11 rpg och 18 ppg på 62-procentigt skytte i kvartsfinalerna. Södertälje svepte hem en 3–0-seger, men Nash var en ljuspunkt då han steppade upp rejält för skadedrabbade 08 Stockholm. Och stärkte sina chanser att bli kvar nästa säsong.

Inga kommentarer: