tisdag 29 april 2008

SM-final 1 – panelen

Första finalen är avklarad och Solna Vikings tog, i slutändan, en rätt enkel seger.
Aporna satt förstås framför teven.
Det här är vår breakdown.
Fråga för fråga.

1) VARFÖR VANN SOLNA?

Hear No Evil: För att man följde sin gameplan till punkt och pricka. Varje spelare har hårdstuderat sin arbetsbeskrivning och gör det som förväntas av dem. Och lite till. Dessutom fortsätter man att hitta den öppoa killen. Solna imponerade storligen. Applåder.

Pick No Evil: För att de har fattat att det är final. I Solna var det high-fives, klapp på axeln och spontana krigsrop. Var fanns gnistan i Sundsvall? Inte ens vid matchens viktigaste timeout (underläge med sju poäng, om jag inte minns fel) var det någon som sa ”nu jävlar går vi ut och spelar hem det här”.

See No Evil: En disclaimer direkt: Jag följde sändningen aningen sporadiskt och ska se om den när tillfälle ges. Men hursomhelst kändes det som att matchen spelades helt på Solnas villkor och helt i enlighet med deras spelstil. Rudy/McKnight satte sin prägel på matchen som de speedkulor de är. Ge stor cred till Solnas coacher, men helt ärligt: Sundsvall får ett kraftigt IG eftersom man helt enkelt inte var redo att spela. Att detta inte är något lag med stora känslospelare visste vi redan, men det ursäktar inte bristen på stolthet i försvar och fokus i anfall.

Speak No Evil: Hm.

2) HUR SKA SUNDSVALL VÄNDA DET HÄR?

Hear No Evil: Frågan är om man ska det. Men man kan försöka. Till att börja med så måste man få energi från något håll. Dragons enda energispelare i dag var Benny the Bull. Och han spelar bara i pauserna. Sedan så vore det ju bra om man, precis som Solna, följde sin gameplan i stället för att följa motståndarens. Returtagningen var vek, försvaret en hönsgård och offensiven utan fokus. Och kanske ska man ge Mike Palm startingjobbet tillbaka. För han är ju sååå energisk. Nä, jag skojar, han är stiff. Men Pero Vasiljevic var skötte sig inte på egen planhalva och tog knappt några returer. Som defensivt ankare håller jag Palm som den bättre.

Pick No Evil: Justera inget i spelet – det har ni visat att ni har (även om det kan vara en idé att börja spela försvar). Jobba med inställningen – den har ni inte. Hur ni ska göra det? Fråga er själva om ni vill vinna. Svara ja.

See No Evil: Man kan prata om pilar och kryss men vid 0–1 och match 2 på bortaplan handlar det bara om hjärta – och mod. Vågar Sundsvall vinna? Historien säger nej. Hjärnan säger mjo, eftersom de har ett såpass kapabelt lag.

Speak No Evil: Eh.

3) VILKET LAG VINNER FINALEN?

Hear No Evil: Jag är ingen kappvändare så jag håller fast vid Dragons. Å andra sidan tror jag att Solna vinner, om inte Dragons gör det trots allt. Men Solna blir det. Men jag tippar Dragons. Fast tror på Solna. Om inte...

Pick No Evil: Solna.

See No Evil: Tipsychimps-tipset var 3–2 i matcher till Sundsvall. Det ändrar jag inte nu även om oddsen ser klart sämre ut.

Speak No Evil: Pft.

4) JAG HALVSLUMRADE MIG GENOM MATCHEN, VAR DET NÅGOT ANNAT JAG MISSADE?

Hear No Evil: Japp. Den bombastiska expertkommentatorn Dennis Aulander skulle du ha hört. Karln pratar hela matchen som om det vore the final play i en amerikansk sportfilm.

Pick No Evil: Ja, om du lyssnat riktigt noga hade du upptäckt att Itzhak Skenström var bisittare i Svt24. Många tror att det var Dennis Aulander, men jag hörde tydligt att det var musikprofessorn.

See No Evil: Njä. Rudy hade nästan en quadruple-double enligt den officiella statistiken i alla fall: 14 poäng, 9 returer, 8 assist – och 10 turnovers...

Speak No Evil: Ja.

1 kommentar:

Anonym sa...

Inget Solna gjorde kan ha kommit som en överraskning, ändå hade Sundsvall inget svar.
Brist på hjärta tycker jag är ett slött svar, lutar mer åt nervositet och att Öqvist torskade coachfajten mot Salminen.
Till fajt 2 handlar det absolut om mod, men också om att anpassa försvaret till Solna. Vart vill vi styra Rudy/McKnight? Hur mycket ska vi hjälpa om de kommer in i färgen? Hur ska vi rotera? Hur aggressiv får Kjellbom vara? När ska vi lira zon och hur? Etc, etc. Jag tycker att Sundsvall torskar för att man roterar helt bedrövligt och sedan blir osäkert.
Offensivt skulle jag posta Wesby mycket mer om han får McKnight på sig. Släng ut Pero på 3p-linjen tillsammans med Subotic/Adam/Guyton och låt Kjellbom hålla sig ur vägen men ändå spelbar/i position för offensiv retur och låt Wesby backa in Mcknight.
Dessutom, Subotic behöver skruva upp tempot. Salminen låter Rudy pressa honom högt för att ta bort sekunder på skottklockan och tvinga alla andra att stå still tills Subotic kommit upp och kan börja sätta upp spelet. Skit i det där lite då och då, låt Wesby/Guyton/Pero möta boll och passa upp den för att sätta lite press på Solna. Alla anfall måste inte gå i coachkontrollerad ultrarapid.
Om Subotic inte kommer loss - lira Guyton mer och säg till honom att vänta med att skjuta trean, det skottet får man tillräckligt ofta ändå.
Nu kan det låta som att jag tycker att Sundsvall bara sumpat det, men så är det inte. Solna är tillräckligt bra för att göra om det här, men jag tycker att Sundsvall har resurser nog för att sätta mycket hårdare press på Solna.