torsdag 24 april 2008

Och då sa jag till frissan: Avalanche och Flyers

Jag var hos frissan i dag.
Och säkert som amen i kyrkan kom den.
Frågan.
- Vad tror du om Detroit-Colorado?

Tjejen fortsatte trimma mina axlar och tittade uppmanande, nästan irriterat, på mig.
- Så... Vad tror du? Du är väl en av aporna va?
What gave it away? Att jag är luden från topp till tå?
Problemet är att man tror så mycket och vet så lite. Det enda man kan göra är att titta på varje match, varje situation, varje livsavgörande val och se till att man tar det bästa beslutet man kan baserat på den fakta man har just där, just då.

Så här tror tipsychimps.com om nattens två första conference-semifinaler i NHL:

DETROIT RED WINGS(8) - COLORADO AVALANCHE(6)
Game 1: I natt 01.30.

Det finns historia mellan de här lagen. Så mycket historia att vi inte ens kan gå in på det. Det finns inte tillräckligt med plats på internet. Nu snackar vi rivalitet, grundad av Claude Lemieux, kan man säga, i mitten av 1990-talet. Vi rekommenderar varmt boken "Blood Feud", skriven av Denver Post-journalisten Adrian Dater.
I övrigt så vacklade Red Wings mot Nashville Predators i första rundan, och Avalanche var snäppet starkare i sin, mot bättre motstånd (Minnesota Wild). Det betyder ingenting nu.

Håll ögonen på i Avalanche: Henrik Zetterberg. En av världens mest kompletta spelare - och därmed en av världens bästa spelare. Zäta does it all. Har en större hockeyhjärna än Foppa - och nu skjuter karln dessutom.

Håll ögonen på i Avalanche: Försök att inte hålla ögonen på Peter Forsberg. Det går inte. Foppa är fortfarande världens bästa hockeyspelare - i spridda skurar, förstås.

Därför går Red Wings vidare: Man är oerhört rörligt och i princip alla spelare kan hantera pucken och göra något vettigt av den. Får man scoring från fler källor kommer Colorado aldrig att kunna stå emot. Dessutom är Colorado inte så fysiskt framåt och det tackar Red Wings för.

Därför går Avalanche vidare: Avalanche behöver inte lita på Joe Sakic och Foppa framåt lika mycket som Detroit måste lita på Zäta och Pavel Datsyuk. Stastny, Brunette, Wolski och Hejduk kan skapa en del också och Avalanche har därmed betydligt bättre balans i sin offensiv. Jag gillar balans. Det hjälper mig att inte ramla.

Bananfaktorn: José Theodore har varit i helvetet efter sitt genombrott i Montreal Canadiens. Nu är han uppenbarligen tillbaka. Han var briljant i matchserien mot Wild. Han kan ensam avgöra det här. Särskilt eftersom Red Wings redan har petat sin förstekeeper (Dominik Hasek). Vad händer om också Chris Osgood faller samman?

Så... Vilket lag går vidare?
Avalanche. Vi bettar inte mot en hel Peter Forsberg och Joe Sakic. Sportbladets Per Bjurman tror tvärtom.

---------------------------------------------------------------------------------------------

MONTREAL CANADIENS (1) - PHILADELPHIA FLYERS (6)
Game 1: I natt 01.00.

Canadiens skulle ju bara blåsa förbi Boston Bruins. Det visade sig inte vara så enkelt. Även om Bruins inte direkt avslöjade Canadiens så visade man i alla fall att det finns svagheter. Bruins spelade fysiskt och fick Canadiens att fundera på om det var värt priset att jaga ner i sarghörnen. Det är samma recept som Flyers använde mot Washington Capitals i första rundan. Intressant...

Håll ögonen på i Canadiens: Det enkla valet här är superryssen Alex Kovalev. Men vi är inte enkla. Så vi säger Carey Price. Rookiemålvakten har varit lysande och påminner därmed en aning om en viss Patrick Roy, som i sin första säsong i NHL vann Stanley Cup med just Canadiens.

Håll ögonen på i Flyers: Daniel Briere kostade skjortan när Flyers lockade över honom under free agent-perioden i somras. Men så har man just nu också poängligaledaren i slutspelet. På sju matcher har Briere gjort sex mål och fem assist.

Därför vinner Canadiens: Man har överlägsen firepower och framför allt fart så in i helvete. Det är precis vad Flyers saknar i sin backbesättning och det kommer att straffa sig. Canadiens power play är ruggigt stark och med tanke på vilken hockey Flyers spelar, och att backarna inte kommer att hänga med, så kommer man att få gott om chanser.

Därför vinner Flyers: Som Wikegård skulle ha sagt: Gnugga, gnugga, gnugga. Canadiens kommer inte att orka med Flyers fysiska press och intensitet i 60 minuter. Flyers offensiv är inte lika stark som Canadiens, men stark nog.

Bananfaktorn: Fasta situationer. Eller special teams, som det heter. Det här blir en kamp mellan två av ligans bästa power play och ett okej (Flyers) och mindre okej (Canadiens) box play. Slutsatsen: Ta få utvisningar.

Så... Vilket lag går vidare: Flyers. Bruins pressade Canadiens med i princip samma spel som Flyers har. Skillnaden är att Flyers har bättre offensiv än Bruins.

Inga kommentarer: