fredag 21 mars 2008

Tipsy Awards! Del 2/2

Årets artist: Jag glömde den här utmärkelsen igår, den hör egentligen mer hemma där. Men kan det vara någon annan än Rudy Mbemba? Eller Rasmus Tordne, för samuraj-tofs-fluffet som är ligans skönaste frisyr.

Årets Ronaldo-award till spelaren med den största star-powern och det minsta antalet löpsteg under en match: Scottie Pippen, Sundsvall Dragons.

Årets crazy motherfucker: Brandon McKnight. Införde själv gryningsträningar i Solna Vikings och slog an tonen för hela laget. Skönt med en jänkare som fattar att han kan fylla sina fria timmar med annat än Xbox och tupplurar.

Årets Cory Jenkins-award a.k.a "jag-vetefan-hur-du-lyckades-överleva-hela-säsongen, men-se-på-fan-det-är-slutspel-och-du-har-fortfarande-inte-fått-sparken"-priset: Nashid Beard, 08 Stockholm. Kämpar och sliter, men är ett rejält nerköp från karismabomben och kraftpaketet Manny Dies. Och det märks i stort sett varje kväll.

Årets dunk: Jag måste vara ärlig, jag har knappast sett en enda dunk den här säsongen som fått mig att hoppa upp från min sittplats och vifta med armarna. Och då har jag ändå sett ungefär 20 matcher live och kanske ytterligare 20 i webb-tv. Är det meningen att jag ska bli upphetsad över en alley-oop på ett 2–0-break? Eller en 210-centimeterskille som knappt lyfter från marken och lägger i en enhandare? Nä, jag vänder mig till er, kära läsare: Vem gjorde den fetaste dunken i år? För jag kan fan inte minnas.

Årets Adam Sonn-award till den spelare som, i störst utsträckning, har varit Adam Sonn: Dan Oppland.

Årets Derrick Tarver-award till spelaren som mest troligen inte är från Planeten Jorden: Torey Thomas, Akropol Basket. 39 poäng, 23 returer och 11 assist i en match mot Södertälje. Säsongssnitt på 25.6 ppg, 7.6 rpg, 6.6 apg och 51.2% från golvet. Nämnde vi att han är 180 centimeter lång och fyller 23 bast i år? Cot Damn! som Pharrell skrek för sex år sedan.

Årets lagmaskin: Sundsvall Dragons.

Årets lagmaskin II: Södertälje Kings.

Årets lim: Lesli Myrthil. Kan vi citera vår läsarsignatur "Billy Swan"? Ja, det kan vi: "Troligen den svenske spelare, i konkurrens med MVP Kjellbom, jag skulle ta först om jag skulle bygga ett ligalag. Kan spela tre positioner, kan göra något med bollen, men behöver den inte. Kan scora in and out, kan försvara in and out, bra föredöme och ger alltid allt." Wörd.

Årets hackkyckling: Terry Williams. När det går dåligt, skyll allt på jänkarna – gammalt Luleå-ordspråk. Good god, så mycket skit Williams fått ta i Norrbotten. Han slutar säsongen med ett poängsnitt på 16.6 och en skottprocent på 43.8. Lägg därtill 4.1 apg och 2.4 spg, så jag fattar inte riktigt fuzzet om jag ska vara ärlig. Visst, han är inte någon av ligans absolut bästa guards. Men han är mer än serviceable, han spelar i ett av ligans mest balanserade lag och han har lett Plannja offensivt under kritiska sträckor när – håll för ögonen nu hemmablinda Plannja-fans! – Håkan Larsson strugglat. Vill ni prata om Plannjas problem, prata hellre om den dåliga returtagningen och det sviktande försvarsspelet.

Årets debatt: För mycket hiphop på Allstar-matchen i Fryshuset, och hela det svenska basket-etablissemanget rasade. Eller inte...

Årets debatt II: Kommer Rudy Mbemba till NBA eller inte? Många hade åsikter, inga var relevanta eller särskilt intressanta.

Årets skribent: Pontus Frivold, Sundsvall Dragons assisterande coach som inte bara skriver intressant om det basketmässiga, utan även utnyttjar svenska språkets alla nyanser till att visa kärlek till Bobby Knight och droppa obskyra Lundell-referenser.

Årets skribent II: Jan Marklund. Frivold on acid.

Årets 91:an: Andreas Person. Huge upside, som de säger där borta.

Årets Saida: See No Evil som tidigt torgförde idén att sparka såväl Christer Stjernborg som Zlatan Hadziresic. Någon månad senare fick han rätt, i båda fallen. Men Chricke skulle vi gärna se i Jämtland till hösten. Och jag vill inte mena att Zlatan gjorde nåt fel heller, han fick ju ett division I-lag på händerna och det var aldrig en rättvis situation.

Årets heartbreaker: Borås förlust mot Norrköping. Att det var hemmapöjkarna och brorsorna Carlsson/Larsson som stod för denna osannolika meltdown gjorde saken bara ännu värre, efter en utmärkt säsong.

Årets fritt fall: Gothia Basket. Ni som kritiserar Borås för att de behåller importerna och satsar på kontinuitet – kolla på årets Gothia.

Årets one night stand: Scottie Pippen och Sundsvall Dragons. Det faktum att Scottie sov över och missade lagmöte på grund av en sen casino-natt var bara en av de grejer som avslöjade att han inte riktigt var boyfriend-material. Men för en natt var det det perfekta förhållandet.

Årets maskot: Benny The Bull. Sprang mer än Pippen, charmade publiken i Sundsvalls sporthall och körde bananlikör-race med Pick No Evil på hotellet efteråt. Enligt uppgift.

Årets rookie: Fanns inte på planen – fanns i kommentatorsbåset, på Basketsverige.se och som omdebatterad medlem i dunkjuryn på Allstar-matchen. Jakob Törnell gjorde med stor kärlek och glimten i ögat Basketligan till sin egen lilla playground.

Årets pressvärd: Anders Cedhamre, 08 Stockholm. Piskade Törnell på basketplanen och gjorde ett väldigt roligt och intressant reportage som fluga på väggen under 08 Stockholms road trip till Jämtland. Läs här om du missat. Gör det. Anders driver även Sportstory.se.

Årets fashion statement: Herman Favors shorts. Vad exakt det är för statement vet jag inte. Men stora är de, shortsen. Och rykten säger att Waldo nu funderar på att utöka böteslistan till att även innefatta begränsad shortslängd. På så vis ligan kanske kan ha råd att anställa en person som kan uppdatera den officiella hemsidan lite oftare med, säg, nyheter eller för den delen statistik från tidigare säsonger.

Årets konsert: Smashing Pumpkins på Hovet. Jag var där. Fredrik Jönzén var där. Lars Klaar var där. Okej, det där sista hittade jag på.

Årets feltänk: Jämtland Baskets lagbygge.

Årets attack: Adnan Chuk som sågade Jämtlands coacher i Östersundstidningarna. I de tre efterföljande matcherna var Adnan mystiskt ljumskskadad...

Årets Barmhärtiga samariten-award alternativt "Trött-på-den-här-skiten-nu-vill-jag-bara-jobba-i-min-blomsteraffär"-priset: Doremus Bennerman, som lämnade Jämtland Basket och därmed möjliggjorde värvningen av Sailius Dumliauskas.

Årets bisarra betting-ögonblick: 8 februari, Södertälje–Borås. See No Evil har Borås +8.5. Det är 89–82 med några sekunder kvar och Södertälje behöver bara hålla i bollen sista anfallet, precis som traditionen bjuder. Men icke! Jonathan Skjöldebrand skickar i buzzer beater-trean som sänker See No Evils tips, 92–82. Tack, Gehrke.

Årets bisarra betting-ögonblick II: 19 februari, Södertälje–Jämtland. See No Evil har Jämtland +5.5. Det är 112–07 och ungefär sex sekunder kvar och Södertälje behöver bara hålla i bollen i sista anfallet, precis som traditionen bjuder. Men icke! Södertälje inboundar och hinner hitta Johan Jeansson för en alley-oop-layup-buzzer-beater som sänker See No Evils tips, 114–107. Tack, Gehrke.

Årets brev: "Vet ni vad ni håller på med över huvud taget?? Varför inte spela fler matcher på samma gång det vet väl alla att det ger mer pengar än att hålla på och spela singlar till höger och vänster??? Ni som påstår att ni har så mycket bra idéer, varför inte sätta en sexling????? Typ inatt spelade jag en sexling med tre NHL och två NBA och ett specialspel på NFL. Fattar ni hur mycket bättre odds man får på sånt eller???? Då räcker det med att man måste sätta typ ett av sju spel för att gå plus. Så om jag skulle ha eran procent skulle jag vara plus mycket mer än er.
En som vet"
(Vi vet att det inte är direktrelaterat till Basketligan, men vi tycker inte att det här mejlet kan läsas av nog människor. Någonsin.)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kommer inte heller ihåg några feta dunkar från årets liga, men en dunk kommer jag verkligen ihåg, och det var mr. 91:an, Andreas Persons, första matchdunk i Ligan i matchen mot Solna. Den var inte alls fet, men det var jäkligt roligt att se grymme Persons dunkdebut.

Statistik från tidigare säsonger har jag också letat efter, så för ett tag sedan mailade jag herr Teppans och frågade.
Här är länkarna jag fick:
http://www.basket.se/tx.aspx?reportType=L&TournamentId=41490
http://www.basket.se/tx.aspx

Anonym sa...

Jag gillar din årets debatt. Men har ett annat förslag. Det är fan Pippen där också. Blev ju en jävla diskussion om hur seriös svensk basket är. Det var väldigt intressant precis som alla diskussioner om svensk basket.
Men som sagt: Bra lista igen.

Anonym sa...

Är en av dom som inte håller med om att signa Springs i ett år till i Borås och tycker att det är löjligt att jämföra dom med Gothia's brist på kontinuitet då det är samma sak som att såga varje lag som året efter signat två sämre amerikaner, även om Tiny Smith i många avseenden inte är sämre än Bree (mer poäng liite färre assists) synd att dom fick honom försent.
Kingma, McDade superbra återsign, Springs värdelöst för lagbygget.
Gothia kan man dock kritisera för att det gick okej förra året men att det gick sämre i år, mkt sämre. Borås å andra sidan kom ju inte ens till slutspel och signar nu om Springs som i sig är en bra spelare men som tar bort alldeles för mkt av kärnspelarna henrik, jonas och även chris i vissa fall. vi får se nästa år hoppas att det går bättre för dom och att jag har fel.

Anonym sa...

Ang. hackkycklingen: Att snitta 16-17 pinnar per match är ok men hur ojämn har inte karln varit? Kontinuitet är viktigt och att ha spelare som värvar katastrofer med succéer skapar disharmoni. Det finns anledning till att han stundtals varit bänkad av Visscher som ändå måste ses som en av de mest överseende och förlåtande coacherna i ligan. Hade Jonte Karlsson coachat så hade Terry behövt öronproppar och hörselkåpor under matchern. Att sedan försvarsspelet och returtagningen inte fungerat stundtals har faktiskt också debatterats, bland annat lagets inställing.. och där kan coach Visschers förmåga att motivera laget ifrågasättas och har så gjorts.

/falskt anklagad mobbare

Anonym sa...

FRED DRAINS är limmet! Man kan enkelt copypastea beskrivningen av Billy till Drains. Det blir inte tydligare än att se Norrköpings nedgång sedan han drog norrut.

Anonym sa...

Fantastisk lista, måste jag säga ...
Skämt åsido, anonym här ovan har en poäng om Fred Drains. Skillnaden mellan Drains och Lesli är väl att Drains varit ligans bästa spelare, MVP, say it again: MVP, i fem, sex säsonger och sedan dess topp 5-10.
Börjar jag bygga ett ligalag i dag tar jag Lesli hellre före Drains, bara för att någon gång blir även Drains gammal.
Lesli är blott 30 och bör ha tre5 säsonger kvar på den nivå han är nu, det har knappast Drains.