torsdag 20 mars 2008

Tipsy Awards! Del 1 av 2

Som utlovat, här är det första årliga Tipsy Awards, där See No Evil som enväldig jury utser de bästa spelarna, coacherna och klubbarna i Basketligan. Observera att det här är del 1 av vår alldeles egna basketgala. För att det ska bli lite skojigare än förbundets traditionella utmärkelser, så har jag utökat kategorierna och slängt in några mer oortodoxa titlar – men det kommer i nästa inlägg som publiceras imorgon fredag.

Som alltid finns ingen åsikt på Tipsychimps.com som inte går att debattera, så tryck på kommentera-knappen och skäll, skrik och grina. Eller håll med, vi blir glada för det också. Without further ado:

Tipsy Team I
G Rudy Mbemba, Solna
G Jeremiah Johnson, 08 Stockholm
F Alex Wesby, Sundsvall
F Joakim Kjellbom, Sundsvall
C John Rosendahl, Plannja

Tipsy Team II
G Torey Thomas, Akropol
G Brandon McKnight, Solna
F Jonathan Skjöldebrand, Södertälje
F Ian Johnson, Norrköping
C Ryan McDade, Borås

Närmast utanför lagen: Herman Favors (Öresundskraft), Fred Drains (Plannja), Bilal Salaam (Solna).
Spelarna i Tipsy Team är uttagna baserade på den egna insatsen, betydelsen för laget och lagets record.

Årets MVP: Joakim Kjellbom, Sundsvall Dragons
Är navet, ryggraden, stöttepelaren – kalla honom vad ni vill – i Sundsvalls totalbasket. Har fantastisk statistik och är lika viktig defensivt som offensivt. Och om Sundsvall till slut vinner det där guldet i vår så måste väl Kjellbom ändå dra ut i Europa sedan?

Årets MIP: Martin Pahlmblad, Solna Vikings
Förra året i skymundan av ett lite dyrare lagbygge med lite mer egoistiska stjärnspelare. I år har Pahlmblad blivit fullfjädrad starter och höjt snitten i alla statistiska kategorier. Han frodas bredvid Rudy och McKnight, som är mer lagspelare än Coleman och Blassingame. Dessutom utnämnd till "en riktig man" av bloggprofilen Jakob Törnell. Bara en sån sak.

Årets 6th man: Jim Enbom, Plannja Basket
Har alltid bidragit med atletism, attack-mentalitet och försvar från bänken. I år har han dessutom fått ordning på det där trepoängsskottet som han gillar att avlossa, 76/187 för 40,6 procent under 33 matcher. När Enbom får starta så gör han det också bra, precis som en värdefull 6th man ska kunna.

Årets försvarsspelare: Thomas Massamba, Södertälje Kings
Fantastisk på bollen. Massamba får alltid ta sig an motståndarlagets viktigaste guard och gör det med den äran. Massamba har fått en ledarroll i Kings i år, och när han är så aggressiv som han är försvarsmässigt så har de andra spelarna inget annat val än att följa hans exempel. Detta är en stor anledning till att Kings vunnit 19 matcher och är fyra i Basketligan.

Årets coach: Pekka Salminen, Solna Vikings
Satte samman en fantastisk segersvit på 15 matcher. Det trepoängsfriska spelet och bristen på riktiga insidehot har inte hindrat Solna från att göra mer namnkunniga Plannja och Sundsvall sällskap i toppen. Pekka har dessutom hjälpt Rudy Mbemba att utvecklas till en mer komplett ledare och lagspelare.

Årets rookie:
Nej, inte den här säsongen! Andreas Person och Anton Gaddefors är förvisso roliga att titta på och båda har blixtrat till emellanåt, men båda var också med i Salléns trupp förra året. Willy Beck fick något av en genombrottsmatch under en halvlek mot Plannja, och har även fått en del speltid utöver det. Men om jag ska utse någon till årets rookie så vill jag att den spelaren har en impact, och inte bara är någon man slänger in under åtta minuter bara för att ge startern andrum. Det finns förmodligen inte en enda kandidat till årets rookie 2007/08 som inte kunnat ersättas av en random division I-spelare, typ. Därmed inte sagt att de nämnda killarna inte ska bli jävligt roliga att följa i framtiden.

Årets GM/sportchef/klubbdirektör: Anders Jansson, Sundsvall Dragons
Klubbdirektören som byggt en fantastiskt namnkunnig trupp med hjälp av sportchefen Fredrik Åhnstrand och coachen Peter Öqvist. Belöningen blev en serieseger, klubbens första någonsin. Först såg Jansson till att förlänga med ligans bästa spelare Joakim Kjellbom. Sedan tog han tillbaka succéamerikanen Alex Wesby som hjälpte Sundsvall till deras enda SM-final någonsin. Och han ersatte flyktade Michael Kingma med nästan likvärdiga Pero Vasiljevic. Srdan Subotic blev den passa först-guard som laget inte haft sedan Peter Theisz dagar i klubben, men Anders Janssons största gärning för både Sundsvall och Basketligan det här året var ändå att plocka över den där 42-åringen från Arkansas som ställde till med en sådan jättefest under en kväll att det gav eko över hela idrottssverige.

Årets klubb: Borås Basket
Nykomlingarna i Basketligan är bättre förberedda än någonsin. Borås säsong var väl godkänd, och utan skadan på Ryan McDade – eller halvbrödernas bollschabblande i säsongens sista sekunder – hade man gått till slutspel. Helt rätt att förlänga med nyckelspelarna till nästa säsong!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Skulle vara intressant att se ett First Team - men utan jänkare. Får jag det i morgon?

See No Evil sa...

Du får det redan nu - byt ut Jeremiah mot Stålhandske och Wesby mot Skjöldebrand så är det kirrat. Om Skjöldebrand inte räknas som svensk så är Lesli och Grundberg bra kandidater.

Anonym sa...

Jag har inte mycket att invända, bara kosmetiska saker baserat på tycke och smak.
1) Jim Enbom 6th man? Kolla in Johan Jeanssons stats och jämför sedan med Jims. Okej för att Jim är något bättre i D, men en snubbe som är så lång och inte ens kan snitta 4 returer per 40 minuter? Sorry, jag tar Johan J alla dar i veckan.
2) JJ eller Stålhandske? Har man Rudy och Wesby i laget tar jag nog STålhandske faktiskt.
Till sist får man nog räkna Skjöldebrand som svensk ändå. Han har haft svenskt medborgarskap hela livet och har lirat för svenska landslaget.

Anonym sa...

Som vanligt mycke bra läsning. Ser fran emot imorgon.

Anonym sa...

Kul läsning, ser fram emot morgondagens fortsättning. Sörjer dock fortfarande förlusten för "Årets klubb" i förlängningen..

See No Evil sa...

Billy Swan: Jag måste ärligt erkänna att jag inte hade koll på att Jeansson kommer från bänken. Har sett Kings live bara ett par, tre ggr i år, utgick från att Jeansson var starter. Dåligt av mig, men han förtjänar att starta i alla fall!

Det med att inte räkna Skjöldebrand som svensk var mest en hänvisning till det faktum att han inte fått sin basketfostran här, likt Mike Palm t.ex. Men att Jonathan är svensk medborgare och en man för landslaget är jag helt med på och glad över...även om SBBK måste fimpa den där idén om att ha honom på artistskatt om han ska få en ärlig chans att göra en impact i blågult.

Vad gäller Tipsy Team så tog jag inte ut spelarna med någon tanke på att dom skulle funka tillsammans på planen, utan helt individuellt baserat på de tre angivna kriterierna. De fem första spelarna är de jag ville ha med mest. De fem andra strax därefter, osv.

Anonym sa...

Det finns väl en anledning till att Joakim Kjellbom spelar i Sverige och inte någon annanstans i Europa?

Vackra siffror....sure, men bara i Sverige mina barn......

Anonym sa...

Jag sa ju att det bara var kosmetika ...
Och vafan, sitter man bara och håller med blir det ju dödstyst här och det vill du ju inte.
Hur som haver, jo, Johan J kommer från bänken, Rickard Eriksson och Massamba startar som SG och PG.
Köper för övrigt argumentet om JJ versus Stålhandske. Frågan är var 08, efter alla skador, varit utan JJ?
I Borås härad, gissar jag.
För övrigt, saknar jag bara ett namn. Jag vet inte var han platsar, men om han inte gör det får man uppfinna en kategori för Lesli Myrthil.
Solnas lim och troligen den svenske spelare, i konkurrens med MVP Kjellbom, jag skulle ta först om jag skulle bygga ett ligalag. Kan spela tre positioner, kan göra något med bollen, men behöver den inte. Kan scora in and out, kan försvara in and out, bra föredöme och ger alltid allt.

See No Evil sa...

Du har precis skapat en kategori till del II...! Kommer inom en timme. Tack för att ni läser.