fredag 29 februari 2008

Inför Basketligan 29 februari

Det är streckstrid, det är NBA-meriterade nyförvärv (och andra!) och det är helt enkelt mycket att hålla ögonen på just nu. Fyra matcher i Basketligan idag:

Plannja Basket–Uppsala Basket
Webb-tv: Här.
Skadeläget: John Rosendahl uppges vara tillbaka för Plannja.
I Uppsala är det skadefritt förutom Jonathan Robinson, och det är dessutom dags för ett mycket kärt återseende...
Bananskruven:

Oh Danny Boy, the pipes, the pipes are calling
From glen to glen, and down the mountainside.
The summer's gone, and all the roses falling.
'Tis you, 'tis you must go and I must bide.
But come ye back when summer's in the meadow
Or when the valley's hushed and white with snow,
For I'll be here in sunshine or in shadow.
Oh Danny Boy, oh Danny Boy, I love you so.
But if you come, and all the flowers are dying
And if I'm dead, as dead I might well be.
Ye'll come and find the place where I am lying
And kneel and say an Ave there for me.
And I shall hear, though soft you tread above me,
And o'er my grave shall warmer, sweeter be,
And if you bend and tell me that you love me,
Then I shall sleep in peace until you come to me.

Jo - he's baaaaack! Med ett snitt på 19.3 ppg (55%) och 6.9 rpg vet alla att Danny Gathings är en kapabel amerikan. Kanske är Danny Boy också klistret som slutligen kan få ihop Uppsalas många imponerande lösa bitar till en fungerande helhet, ett lag som på allvar kan utmana topptrion i Basketligan. Vi gör oss inga illusioner om att Gathings är någon av ligans bästa jänkare. Men han bidrar med saker som Uppsala idag till viss del saknar. River ner den där offensiva returen, gör den där viktiga drajven. En lite tuffare attityd och viljan att ta en smäll, helt enkelt.
Nyckeln till dagens match: Vi får se hur mycket Gathings spelar eftersom det är hans första match tillbaka efter skaderehabiliteringen. Den främsta avgörande faktorn är istället insidespelet. Att Plannja har problem vet alla. Rosendahl var skadad senast och inside blev man fullständigt mosade av Jämtlandsduon Sabiliauskas/Djuric. Idag är John tillbaka, men det blir ändå händerna fulla mot Uppsalas trio Jönzén/Djordjic/Molnar.

Södertälje Kings–Norrköping Dolphins
Skadeläget:
Södertäljes Jonathan Skjöldebrand och Rickard Eriksson utgick båda med skador mot Akropol senast. Uppges vara frågetecken idag. Dessutom har klubben bestämt sig för att behålla Darryl Dora – amerikanen som ersatte skadade Brandon Crone – säsongen ut. I Norrköping har David Bergström problem med en hälsena i Norrköping.
Bananskruven: I valet mellan att värva och att inte värva, så kommer Kelly Grant att värva. Det har historien lärt oss. Nu förstärker Norrköping Dolphins med Jerome Stancil, som inte blir spelklar till dagens match men som – om alla bitar och papper faller på plats – kan göra debut mot Gothia på söndag. Stancil är en 23-årig tysk-amerikansk forward som mäter 198 centimeter och närmast kommer från London Capitals, bottenlag i den högsta engelska ligan. Där har han snittat 20 mpg, 6 ppg, 2 rpg, 1 apg, 1 spg, 0.6 bpg, 1 topg medan han skjutit 43 procent från golvet. Han har skjutit två straffkast på fem matcher. Inga ögonöppnande siffror, men å andra sidan trivdes han inte i laget och kanske kan Kelly få honom att lyfta. Hursomhelst har Norrköping djup i laget parat med offensivt skickliga spelare. Om Kelly kan lura motståndarna till att spela "hans" basket så kan Norrköping kanske göra lite väsen av sig i ett slutspel, men i längden håller det knappast. Och först och främst måste man ju ta sig till slutspel, och första steget bör Norrköping ta idag genom att bryta Södertäljes svit på tre raka segrar.
Nyckeln till dagens match: Kontrollerar/begränsar man Ian Johnson och Gee Gervin så slår man oftast Norrköping. Men om Södertälje saknar Skjöldebrand och i viss mån Eriksson så får man det jobbigt offensivt.

Sundsvall Dragons–08 Stockholm Human Rights
Skadeläget: Sundsvall är friskt och helt igen. 08 har varit en sjukstuga i flera veckor, så även nu. Många småskadade nyckelspelare, inklusive Jocke Blom som egentligen inte är redo att spela signifikativa minuter men gör det ändå. Men i dagens match är det bara Omar Zaghden som är borta. Han har fortfarande inte hämtat sig från hjärnskakningen efter Aron Molnars knock.
Bananskruven: Det ryktades om att 08 skulle ha en stor EU-spelare på väg in, men så verkar inte ha varit fallet. Sanningen är dock att, mellan alla skador och Nashid Beards ojämna spel, det hade behövts. Så kvällens enda debutant är Sundsvall Dragons NBA-meriterade nyförvärv A.J. Guyton. Fyra frågor om honom: Är han hämmad efter sin ögonsjukdom? Är han en så bra försvarsspelare som Sundsvall hoppas och behöver? Kommer han vara aggressiv i anfallet eller mest slå sig till ro och bomba treor? Han säger att han inte tänker på NBA längre – har han fortfarande drivkraften och viljan att vinna? Om SM-guldet handlade om den sammanlagda summan av beståndsdelarna så skulle Sundsvall Dragons vara ganska givna vinnare i år. Men basket är ju som bekant lite mer komplext än så. Nu gäller det för Peter Öqvist att styra om spelarrotationen på ett välfungerande sätt.
Nyckeln till dagens match: Som Jeremiah Johnson går, så går 08. Det skulle vara ett intressant test att se Sundsvall tidigt skicka in Guyton att försvara 1-1 på Jay.

Akropol BBK–Solna Vikings
Skadeläget:
Inga skador rapporteras från lagen.
Bananskruven: Förra gången lagen möttes i Ungdomens Hus kastades Sveriges dyraste ölburk in på planen. Akropol fick böta många pengar och spela en match inför tomma läktare. Den här gången, med slutspelet utom räckhåll, blir det dock svårt att piska upp hatstämningen för hemmalaget. Det enda intressanta är ju Solnas segerrad som jag för övrigt tappat räkningen på. Och som alltid ett privilegium att få se Rudy Mbemba spela. Och Torey Thomas, var spelar han nästa säsong?
Nyckeln till dagens match: Det ena laget spelar bara för sin ära, och för att undvika sistaplatsen – på sin höjd. Det andra spelar för att skapa ligahistoria och för att närma sig en serieseger som ser allt säkrare ut. Ni får själva värdera vad som motiverar mest.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det återstår 6 omgångar, vilket innebär att det finns 12 poäng att slåss om för varje lag.
Akropol har bara 8 poäng upp till Norrköping, som ligger på slutspelsplats, och har därför en teoretisk möjlighet att komma till slutspel.
Sedan tror ju inte jag heller på att de kommer lyckas i praktiken men det är en annan femma...