fredag 22 februari 2008

Basketligan 22 februari

See No Evil kommer befinna sig på resande fot under hela fredagen, så tyvärr kommer jag inte kunna ge er samma grundliga bevakning av Basketligan som vanligt på matchdagen. Men det är fem matcher och jag avfyrar några tankar redan nu.

Dessutom har vi en speciell treat för er imorgon. I min avsaknad kan jag redan nu utlova ett ligaspel från Hear No Evil. Hans ligadebut häromdagen slutade ju i succé då han satt på skadeinfon som gjorde Solna till en stenklar vinnare mot Sundsvall. Sedan dess har dövapan dessutom satt fyra raka spel, så han är - törs vi säga det? - het. Och nu har han alltså lovat att lägga sitt spel på Basketligan någon gång under morgondagen. Ta hårig rygg. Gör det.

Norrköping–Jämtland
Oförutsägbara Norrköping gick verkligen till jobbet borta mot Öresundskraft senast, och håller liv i slutspelshoppet. Nu kommer ännu en måstematch som båda lagen behöver vinna grovt. Marko Djuric var Mr 100% för Jämtland senast, 11 av 11 från golvet och skrapade ihop 29 poäng och 11 returer tillsammans med fyra assist. Det gör han givetvis inte om idag, men om han och Dumle kan producera offensivt så blir det jobbigt för Norrköping. Men totalt sett gillar jag ändå Norrköpings chanser att knocka ett Jämtland som alldeles för sent insåg hur man bygger ett basketlag.

Gothia–Sundsvall
Har ingen aning om hur det förhåller sig med magsjukan som härjat i Sundsvallstruppen, men den här artikeln antyder att Joakim Kjellboms armbågsskada kan hålla honom borta från spel ett tag. Jag kan tänka mig att Sundsvallsspelarna, som verkligen kämpade och gav sitt allt trots tunga förutsättningar, hamnar i en viss emotionell svacka efter förlusten i seriefinalen mot Solna. Om man dessutom är lika decimerade mot Gothia ser den här matchen lite lurig ut. Men normalt sett är Sundsvall ett alldeles för bra lag för att förlora två gånger mot ett Gothia som bara har äran att spela för.

Solna–Öresundskraft
Det mesta talar för att Solna tangerar ligarekordet på 14 raka segrar här. Ruggigt imponerande, oavsett vad motståndarna haft för problem osv. Strax innan jag gissade att Rudy Mbemba skulle förlänga med laget gick klubben tydligen ut med just den nyheten, och det är bara att gratulera er själva alla ligaentusiaster. Öresundskraft saknar fortfarande Jens Stålhandske och Damon Jackson, och nu har klubben faktiskt kallat in sin gamle guard och trotjänare Jonathan Sjöberg. Kanske han kan göra några minuter och avlasta Herman Favors och Bilo Boucari med flera, men framförallt kan han ingjuta mod i truppen och hjälpa till att hålla humöret uppe under tunga perioder. Men Solna rider en lite för stark framgångsvåg just nu, och har ett lite för bra självförtroende, för att jag ska tro att bortasvaga Öresundskraft kan skrälla här.

Uppsala–Akropol
Vad är grejen med Uppsala? Nyckelspelare som slarvar och/eller tappar huvudet, laget bränner stora ledningar och tappar totalt koncepten i spelet. Ibland. Och ibland ser det hur bra ut som helst. Men just nu känns det inte som det stabilaste lagbygget för ett slutspel. Vi får se om Danny Gathings kan komma med attityden som lyfter laget och om Olle Lundén kan sy ihop de lösa bitarna. Sedan måste Fredrik Jönzén ta ett större personligt ansvar när det blåser. Punkt.

Plannja–Borås
Nu rullar Plannjatåget igen. Håll i er. Det drar ihop sig mot slutspel och gubbarna fattar allvaret. Visst, att köra över Akropol och Gothia är väl inte de mest imponerande skalperna, men kanske också precis det som behövs för att vinna tillbaka självförtroendet. Terry Williams var bra offensivt senast. Kan han fortsätta på det sättet så har David Visscher ett huvudbry mindre. För Borås del är det nu klart att Ryan McDade blir borta säsongen ut. Jag hoppas klubben hittar en bra ersättare, för att Borås ska kunna fortsätta göra oväsen och jävlas med topplagen i slutspurten av serien och i det slutspel som jag tror att klubben grejar. Men idag blir man väl överkörda?

Inga kommentarer: