onsdag 21 november 2007

Plannja will be fine, men håll koll på fredagens line

Det var inte på något sätt förvånande att Plannja skulle bli utspelat av Samara. Det tror jag alla visste, frågan var bara hur mycket Plannja skulle kunna lyfta sig med hjälp av Pontushallen i ryggen. För 9 gånger av 10 vinner Samara den där matchen med 10+ poäng.

Nu är Europaäventyret över för Plannja för den här gången (ja, jag vet att de ska spela en returmatch...men kom igen nu). Det intressanta är nu istället hur laget väljer att gå vidare de kommande veckorna. På fredag möter Plannja Södertälje, förvisso på hemmaplan, men kan man ändå vänta sig en liten emotionell hangover kanske? Håll ögonen på linen i den matchen. Södertälje är inte ett särskilt potent lag, men man spelar med hjärta och offervilja precis som coach Torbjörn Gehrke vill. Får du +10 poäng på Södertälje kan det vara värt att överväga ett spel där. På tisdag ska ju Plannja vidare till Ryssland för att spela den i praktiken meningslösa andra matchen mot Samara, och det är ingen angenäm resa när man ligger under med 18 poäng vid uppkast. David Visscher är inte känd för att lufta bänken särskilt mycket, men på fredag tvingas han nog ge sina sju ständigt betrodda spelare lite extra vila för att de inte ska bli utslitna den närmaste tiden.

På längre sikt över den här säsongen skulle jag inte oroa mig om jag var Plannjasupporter. Hur otroligt det än kan tyckas efter att ha sett ryssarnas mangling, så är Plannja fortfarande Basketligans klasslag. Och coach Visscher är inte blind (möjligen lite envis), han ser att Dan Oppland inte är någon impact player och kommer byta ut Oppland när kontraktet går ut. Att Terry Williams skulle skjuta elva trepoängare och tre tvåpoängare mot Samara var föga överraskande, han har inte penetrerat konsekvent på hela säsongen. Klart det finns bättre spelare att hämta där ute, men Visscher vill inte messa med lagkemin mer än nödvändigt och Williams är tillräckligt bra för att Plannja ska kunna vinna SM-guld igen. Som alltid så är ett Plannjalag betydligt mer än summan av sina beståndsdelar.

Om du frågar mig idag är Plannja fortfarande min givna favorit till både grundserieseger och SM-guld. Tills Solna bytt ut Trevor Harvey och värvat någon mer spelare från bänken, tills Sundsvall fått tillbaka Mike Palm från skada och hittat rätt med en andra amerikan - ja, till dess kommer Plannja förbli laget att slå.

Inga kommentarer: