onsdag 14 november 2007

Ode till Zäta

Datsyuk, Filppula, Kronwall, Hudler, Cleary, Rafalski och... Nej, ingen mer. Henrik Zetterberg får starta om från noll. I natt gick han poänglös från Detroits förlustmatch mot St Louis (3-4). Sportbladets Per Bjurman berättar mer.

Jag var aldrig speciellt uppjagad av sviten till att börja med, eftersom det var ju just det: till att börja med. 17 matchers poängsvit är ju inte superspeciellt och att just Henrik Zetterbergs svit har diskuterats är för att det är Detroitrekord från starten av en säsong och det är ju lite shady överhuvudtaget. Lite som att räkna sviter från en fredag 13e och framåt, eller från Gnarps skyttegilles bingokväll och framåt. Det jag däremot är uppjagad över är hur vansinnigt bra Zäta är.

Uppjagad, men inte överraskad.

Ni som sett Henrik Zetterberg mycket under hans karriär vet att det är en snubbe som lämnar allt där ute på isen. Han spelar inget alibiförsvarsspel, han tar aldrig ett glidarbyte och ger sig aldrig, aldrig, aldrig.
Men nog fan är han en lirare.
Visst, han har smoking på sig, men under den har han blåställ.
Zäta kan slå århundradets elegantaste passning, men istället för att stanna till och beundra sitt mästerverk, som väldigt många som slår århundradets vackraste pass gör, så vänder han om och tar sin gubbe, kedjekamraternas gubbar, morsans gubbe och gubben i graven bredvid - för matcher vinner man inte nödvändigtvis genom att göra flest mål, man måste förhindra dem också.

När man pratar om den magiska OS-finalen 2006 så börjar de flesta prata Foppa, Sudden och Lidas. Äntligen fick The Big Three vinna tillsammans och vad kul att Lidas fick struta. Många andra babblar om Henke Lundqvist.
Jag avbryter - och babblar oavbrutet om Henrik Zetterberg. Han har en tendens att flyga under radarn, Zäta, men han flyger. Och efter den här säsongen tror jag inte det är någon tvekan längre. Diskuterar man NHL:s absolut bästa spelare så måste Henrik Zetterberg nämnas tidigt.

Förresten så kan man nu rösta fram förstafemmorna till all star-matchen som spelas i Atlanta Thrashers hem Philips Arena 27 januari. Surfa in här och se till att Zäta finns på isen när pucken släpps.

Inga kommentarer: